ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τα F-16 που θέλει η Τουρκία και τους όρους της συμφωνίας. Η τροπολογία του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ με την οποία προβλέπονταν αυστηροί όροι για την Αγκυρα, καθώς και η παρεμφερής τροπολογία του επίσης γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κρις Βαν Χόλεν, βγήκαν από το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν ευρεία πλειοψηφία.
Οι γερουσιαστές είναι 50-50 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί και το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Δημοκρατικοί έχουν 222 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί 213 και η τροπολογία του Κρις Πάπας έχει υπερψηφιστεί από το Σώμα. Το ν/σ για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου θα κριθεί στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο, όπου θα φανούν οι προθέσεις του Λευκού Οίκου και από την άλλη του Κογκρέσου. Στη Βουλή η τροπολογία Πάπας είχε συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, με την υποστήριξη και Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων. Ο Μενέντεζ έχει δικαίωμα βέτο αν δεν περάσει η τροπολογία, όμως και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δικαίωμα βέτο στο νομοσχέδιο και αυτό θα συνιστούσε εμπλοκή στην ψήφιση του αμυντικού προϋπολογισμού, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Οι τροπολογίες Μενέντεζ και Βαν Χόλεν προέβλεπαν τα εξής: «Ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου: 1) Οτι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. 2) Αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».
Η Αγκυρα είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία για την αγορά 40 νέων F-16 υπό όρους ούτε συμφωνία αναβάθμισης των παλαιών 80, λέγοντας ότι «δεν θα δέσει τα χέρια της». Με την απόσυρση των τροπολογιών Μενέντεζ και Βαν Χόλεν (η τροπολογία του δεύτερου έχει όρο και την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) η Αγκυρα εξέφρασε ικανοποίηση, αν και όπως παραδέχθηκε ο προεδρικός σύμβουλος Ι. Καλίν «η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί».
Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί χάσουν τις ενδιάμεσες εκλογές και τον έλεγχο της Βουλής, τότε η Τουρκία μπορεί να προσβλέπει ότι η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της, με τη συγκρότηση του νέου Σώματος. Στη Γερουσία ούτως ή άλλως οι ισορροπίες είναι 50-50 και δεν αναμένονται εντυπωσιακές ανατροπές, όμως στη Βουλή ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι περιμένει «την ήττα Μπάιντεν», όταν επέστρεφε από την Τεχεράνη στις 20 Ιουλίου, μετά τη συνάντηση με Πούτιν-Ραϊσί, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστάνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου