Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σε δηλώσεις του σήμερα «προέτρεψε» την Ελλάδα να μη προχωρά σε προκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν τους πολίτες της στην καταστροφή.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα, «που στρατιωτικοποιεί νησιά στο Αιγαίο», αντιβαίνει σε κάθε λογική και έρχεται σε αντίθεση με τη συμμαχία (σ.σ. τη νατοϊκή συμμαχία).
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως η Τουρκία δεν αποδέχεται την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο αγοράς όπλων για την Κύπρο.
Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας – Ζητάμε αποφασιστική στήριξη
Η τελευταία αυτή επίθεση του Τούρκου προέδρου έρχεται λίγη ώρα μετά από τη νέα σαφή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητας και ζητώντας την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδευτήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην τουρκική παραβατικόττα και επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Το «μπλόκο» Μενέντεζ
Το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν έφερε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν πραγματοποιήθηκε, η τουρκική διπλωματική αποστολή δεν κατάφερε να «ξεπαγώσει» την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 ενώ οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να ανοίξει ένα νέο «ανατολίτικο παζάρι» με την Ουάσινγκτον δεν ευδοκίμησαν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ενώνοντας τη «φωνή» του με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Και μόλις χθες, ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ έβαλε ένα ακόμη εμπόδιο στην αγορά και των εκσυγχρονισμό των F-16 από την Τουρκία, με τροπολογία που κατέθεσε στον Αμυντικό Προϋπολογισμό της Γερουσίας.
Στο κείμενο που κατατέθηκε την Παρασκευή αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:
1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών
2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».
Οι «κόκκινες γραμμές» και τα τρία ορόσημα του πρωθυπουργού
Η Αθήνα έχει εδώ και καιρό «χαράξει» τις κόκκινες γραμμές της.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και η εμπρηστική ρητορική που υιοθετείται από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού από πλευράς της Αθήνας.
Έτσι, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η ελληνική διπλωματία συνεχίζουν τις προσπάθειες διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης που ακολουθεί η Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σειρά συναντήσεων που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Σόφια και Πράγα, θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών απειλών.
Στο ταξίδι του το Σάββατο στη Σόφια για τα εγκαίνια του αγωγού IGB, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ενεργειακά θέματα, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αν και το θέμα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην Πράγα.
Ωστόσο, ακόμη και εάν γίνει κάτι τέτοιο, μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη κρίνεται μάλλον αμφίβολη. Αν και η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι στόχος είναι να υπάρχουν πάντα ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, η Αθήνα δεν θα διεκδικήσει – σε καμία περίπτωση – τον ρόλο του «επισπεύδοντος» σε μια τέτοια κίνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο:
«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις "κόκκινες γραμμές της", όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου