Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

«Φωτιά» στην Ανατ. Μεσόγειο από τη μίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία

 

AP PHOTO



«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου», τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές • Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην E.E.

Σε ακόμα μια προκλητική κίνηση προέβη η Άγκυρα, καθώς φέρεται να υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης συμφωνία που αφορά σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν πως το θέμα της φερόμενης συμφωνίας βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την Αθήνα. Ανέφεραν επίσης πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Αθήνας, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Σήμερα, λοιπόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσε –μέσω ανάρτησής του στο Twitter– ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης δύο μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φερόμενη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προβλέπει τη μίσθωση στην Άγκυρα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Τουρκία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιούν πως δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο.

Τονίζουν επίσης πως σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Σημειώνουν τέλος πως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση συμμάχων και εταίρων από το Υπουργείο Εξωτερικών.

→ Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λιβύη είναι μια χώρα με μεταβατική κυβέρνηση, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε έντονη πολιτική αστάθεια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, ο Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφότερες οι πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως ο Έλληνας υπουργός ΕΞωτερικών μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Τσαβούσογλου: Οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία, υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Σε δηλώσεις του μετά τις υπογραφές, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δήλωσε πως «και η Τουρκία και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουν υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης, Επίσης έχουμε καταγράψει την υφαλοκρυπίδα στον ΟΗΕ. Η Λιβύη πρέπει να καθορίσει τις δικές της περιοχές και να τις καταγράψει και αυτή στον ΟΗΕ. Είναι μια συμφωνία που διασφαλίζει τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Τόνισε επίσης πως «ελπίζω να επιστρέψουμε με συμφωνία και για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Υπάρχουν πολλά σχέδια συμφωνιών που οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται».

Στέλνοντας μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες, δήλωσε πως οι τρίτες χώρες «δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε μια συμφωνία που έχει υπογραφεί  από δύο κυρίαρχα κράτη. Δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύουν. Το σημαντικό είναι εάν αυτές οι συμφωνίες είναι ωφέλιμες για τις δύο χώρες και τους λαούς των δύο χωρών». 

Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρών, για έρευνα και για εξορύξεις σε ξηρά και θάλασσα, δήλωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ερώτηση στην Ε.Ε. 

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη φερόμενη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά από την Επιτροπή να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας που παραμένει μία υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα καθώς η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η ερώτηση Κεφαλογιάννη

Η υπογραφή του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μία οριοθέτηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Παρόλα αυτά η Τουρκία και η Λιβύη σήμερα εμμένοντας στο παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπέγραψαν συμφωνία που αφορά σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Τι θέση παίρνει και τι μέτρα πρόκειται να πάρει για τη συμφωνία αυτή που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ενός κράτους μέλους από μία υπό ένταξη χώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόλις Τώρα: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώνονται σε 3 διαφορετικ...

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν το ουκρανικό οχυρό που κατέλαβε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Περικυκλώνονται ...