Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης: Δεν να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI



Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έστειλε εκ νέου σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ενημέρωση απ' το πρωθυπουργικό γραφείο, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. 

Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.

Επισήμανε, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε, ακόμα, ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε επίσης η ενεργειακή κρίση και καταγγέλθηκε η εργαλειοποίηση της ενέργειας σε βάρος της Ευρώπης από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, την οποία μαζί με την Ελλάδα στηρίζουν άλλα 14 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν ο πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης.

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. όπου τόνισε: «έχουμε ξεκαθαρίσει πως τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Τουρκία για νέα συμφωνία με τη Λιβύη προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θέση για το ζήτημα πήρε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συντασσόμενη με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μέση Ανατολή: Ο κίνδυνος ανάφλεξης, η λύση δύο κρατών και η νίκη Τραμπ

    Μαρία Τσιλινίκου ...