ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επείγουσα παραγγελία έδωσε χθες ο επικεφαλής της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης στους επίκουρους εισαγγελείς που τώρα θα διερευνήσουν αν η Εύα Καϊλή έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Βασική προϋπόθεση για την έρευνα θα είναι να μη διώκεται στο Βέλγιο για τα ίδια αδικήματα η τέως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής. Ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε στους εισαγγελείς να ζητήσουν από τις βελγικές δικαστικές αρχές μέσω δικαστικής συνδρομής αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή.
Προς το παρόν, μετά την αναβολή που ζήτησε η κ. Καϊλή μέσω των δικηγόρων της, αναμένεται να κριθεί στις 22 Δεκεμβρίου το αν θα προφυλακιστεί κι εκείνη όπως οι δύο συγκατηγορούμενοί της. Η υπερασπιστική γραμμή της παραμένει στο ότι η ίδια δεν είχε συμμετοχή στις «εισπράξεις» που φέρεται να έγιναν από τους κατηγορούμενους και ότι είναι αθώα.
Στο μεταξύ με γοργούς ρυθμούς κινείται η βελγική Δικαιοσύνη διευρύνοντας το πεδίο ερευνών και για άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε., ενώ μετά τις απολογίες των συλληφθέντων και τη μελέτη της δικογραφίας θα κριθεί το ποιες ποινικές διώξεις θα ασκηθούν και σε ποια πρόσωπα.
Με εξίσου γρήγορους ρυθμούς αναμένεται –μετά την επείγουσα παραγγελία– να κινηθεί και η Οικονομική Εισαγγελία, ενώ αν ασκηθούν οι διώξεις στην Ελλάδα πολύ πιθανό να αποτελέσει αυτό ένα θετικό ενδεχόμενο για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, που ασφαλώς θα προτιμά να δικαστεί στην Ελλάδα και όχι στο Βέλγιο. Μπορεί στο Βέλγιο να προβλέπονται βέβαια πολύ χαμηλότερες ποινές για τα συγκεκριμένα αδικήματα, αλλά διαχρονικά σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα οι διαδικασίες μοιάζει πάντα να παγώνουν στον χρόνο, ενώ οι τελεσίδικες αποφάσεις σπάνια καταλήγουν στην τιμωρία των πραγματικών ενόχων.
Αν η Εύα Καϊλή ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα, η υπόθεση θα θυμίσει σε όλους την περίπτωση Βγενόπουλου, που είχε επιδιώξει να αποφύγει την έκδοσή του στην Κύπρο έτσι ώστε να δικαστεί στην Ελλάδα. Μάλιστα προκειμένου να εμποδιστεί η έκδοσή του χρειάστηκε να «αυτομηνυθεί» μέσω του δικού του ομίλου MIG έτσι ώστε, αν κρινόταν ύποπτος τέλεσης αδικήματος, να δικαζόταν στην Ελλάδα.
Ολη η διαδικασία της έκδοσης του ίδιου και των συνεργατών του πάγωσε τότε με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (2016) που έκανε εν μέρει δεκτά τα αιτήματα για όσο διάστημα εκκρεμούσε η προσφυγή τής MIG. Κατά την προφορική ακρόαση των υπό έκδοση προσώπων που υπέβαλαν τα αιτήματα, είχε καταθέσει και ο Α. Βγενόπουλος, ο οποίος και υποστήριζε ότι όλα ήταν μια σκευωρία. Ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωνε τότε ότι ο πελάτης του «δίνει μόνος του μάχη για την Ελλάδα, που της ζητάει 4,5 δισ. η Κύπρος». Γνωρίζουμε όλοι πλέον την πορεία εκείνης της δικογραφίας που είχε ανατεθεί αρχικά στην πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία όταν παραιτήθηκε είχε πει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα γίνει Ιφιγένεια». Συμπτωματικά την ίδια δήλωση, ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια», έκανε και η Εύα Καϊλή, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου