Την τελική της προσφορά για το πρόγραμμα κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα η Naval Group: Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει 4 κορβέτες Gowind, με 3 να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε 3 χρόνια.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η γαλλική ομάδα υπέβαλε την προσφορά της την 1η Δεκεμβρίου. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιό της περιλαμβάνονται τα εξής:
- 4 κορβέτες Gowind με 3 να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και η πρώτη να παραδίδεται σε 3 χρόνια.
- Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή
- 30% της αξίας της σύμβασης με ελληνική συμμετοχή και προστιθέμενη αξία και πρόβλεψη για εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροχρόνια
- μια μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα στη συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας
- Μια «πολύ ελκυστική» πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες καταβολές πληρωμών
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή ένταξη της από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα με μεταφορά σημαίας μόνο 3 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης. Οι επόμενες μονάδες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία με την πρώτη κορβέτα που θα κατασκευασθεί τοπικά στην Ελλάδα να παραδίδεται ένα χρόνο μετά την πρώτη μονάδα και στη συνέχεια με ρυθμό μίας Gowind κάθε 12 μήνες.
Η Naval Group «δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος των κορβετών καθώς και να στηρίξει την ελληνική κυριαρχία υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του Ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος».
Ως προς το σχέδιο συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) για το πρόγραμμα Gowind HN, η Naval Group υποστηρίζει πως θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της αξίας του προγράμματος με:
- Μεγιστοποίηση της Ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω της εμπλοκής της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή στην Ελλάδα των κορβετών GWD ξεκινώντας από το 2ο πλοίο της σειράς.
- Ανάπτυξη της αυτονομίας της Υποστήριξης Παρακολούθησης (FOS) για την απρόσκοπτη χρήση των κορβετών
- Επέκταση της βιομηχανικής συμμετοχής Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων που είναι ενταγμένοι στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και σε άλλα προγράμματα που πραγματοποιεί η Naval Group (εγχώρια και διεθνή).
- Ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας R&D με Έλληνες εταίρους, ιδίως για ευρωπαϊκά έργα
- Ανάπτυξη καινοτομιών στον ναυτικό/ναυτιλιακό τομέα
Θέσεις εργασίας
Το πρόγραμμα Gowind HN, σύμφωνα με τη Naval Group θα συμβάλει στην ενεργοποίηση και την ενίσχυση ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και R&D συνεργασιών, επιτρέποντας στην ελληνική βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει και θα διατηρήσει θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες.
Η κατασκευή των τριών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας της Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο για το πρόγραμμα ναυπηγείο, ενώ η παραγωγή υλικού στην Ελλάδα «θα συμβάλει σε περισσότερες από 150 θέσεις στο τομέα της κατασκευής αλλά και των επισκευών».
Σύμφωνα με τη Naval Group, καθώς τα πλοία θα είναι σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια, η υποστήριξη που θα ακολουθήσει θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για έως και 500 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προεπιλεγεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς.
Gowind HN
Πρόκειται για μια μονάδα επιφανείας εξοπλισμένη με διαλειτουργικά από το ΝΑΤΟ συστήματα μάχης, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Naval Group. Η Gowind έχει επιλεγεί από τέσσερα ναυτικά, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία στον αιγυπτιακό στόλο. Προσφέρει ένα «ολοκληρωμένο σύνολο υπερσύγχρονων προτύπων του ΝΑΤΟ και δοκιμασμένων σε μάχη συστημάτων» για επιχειρήσεις κατά υποβρυχίων, αεροσκαφών, και πλοίων. Η πρώτη του τύπου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό 38 μήνες μετά την παραγγελία. Ο σχεδιασμός και οι βιομηχανικές διαδικασίες μεταφέρθηκαν και διασφαλίσθηκαν με τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας να έχουν κατασκευάσει με άλλες 3 κορβέτες Gowind στην Αίγυπτο.
Η Gowind ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα «ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε ανοιχτές και κλειστές θάλασσες». Αισθητήρες (σόναρ, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός) και όπλα (πύραυλοι επιφανείας, τορπίλες, σύστημα RAM) ως κύρια σημαντικά παραδείγματα, είναι κοινά με ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων Belh@rra/FDI (υπενθυμίζεται πως οι FDI έχουν επιλεγεί ως οι νέες φρεγάτες του ΠΝ). Επίσης, η Gowind έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί την ίδια κατηγορία βαρέων ελικοπτέρων με τις Belh@rra/FDI. Το πλοίο λειτουργεί επί του παρόντος και επιτυχώς στα διάφορα περιβάλλοντα της Μεσογείου, η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά περιβάλλοντος με το Αιγαίο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Η Gowind διαθέτει εκτεταμένες ικανότητες αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια, χάρη στο κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων, το σύστημα διαχείρισης μάχης Setis, ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band και παθητικούς αισθητήρες για άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Ως προς τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενσωματώνει μια σταθερή ανθυποβρυχιακή ικανότητα (ASW) με μια σουΐτα σόναρ, «ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων ASW σε ανοιχτές και κλειστές θάλασσες», ενώ για χρήση κατά υποβρυχίων διαθέτει την τορπίλη MU90. Παράλληλα διαθέτει σύστημα άμυνας τορπιλών που είναι τοποθετημένο επί του σκάφους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου