ΕΥΡΩΠΗ
Στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών βρίσκεται το σύνολο της δράσης της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο ανεξάρτητα από τον βαθμό σύνδεσής της με το Κατάρ. Η έρευνα των ειδικών πάει πολύ πιο πέρα από τους τελευταίους μήνες και φαίνεται ότι επεκτείνεται και στις άλλες αρμοδιότητές της ως αντιπροέδρου αλλά και ως ευρωβουλευτίνας γενικότερα.
Βασικός στόχος είναι να βρεθούν απαντήσεις και στοιχεία για το από πότε χρονολογείται η επαφή της Εύας Καϊλή με το Κατάρ, αν αυτή η επαφή εντάσσεται σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως Qatar-Gate και αν υπάρχουν και άλλα άτομα που εμπλέκονται με κάποιο τρόπο σε αυτή τη δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας οι Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο και τη δράση της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου στην υπο-επιτροπή για την κυβερνοασφάλεια. Πρόκειται για ένα «πάνελ για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας», το οποίο εν συντομία λέγεται STOA (Science and Technology Options Assessment), ακρωνύμιο που οδηγεί σε συνωμοσιολογικούς συνειρμούς. Το δίκτυο είναι παλιό, χρονολογείται από το 1990 και όπως διαβάζουμε «τα μέλη του συμβουλεύουν τα κοινοβούλια σχετικά με τις πιθανές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία».
Το δίκτυο
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «η STOA συμμετέχει ενεργά σε δίκτυα πολιτικής Ερευνας &Τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο. Είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου EPTA (European Parliamentary Technology Assessment) και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και συνεργάζεται ενεργά με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ιδίως του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) και της ΓΔ Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΔ ΕΤΑ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε παγκόσμια κλίμακα, η STOA διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το φόρουμ STS (Science and Technology in Society), το EuroScience Open Forum (ESOF) και το World Science Forum».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Εύα Καϊλή ανήκε στο δίκτυο αυτό ως ευρωβουλευτίνα από την πρώτη της θητεία. Αλλωστε υπήρξε συχνά εισηγήτρια θεμάτων τεχνολογίας και αυτός θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο ο κλάδος της κυρίως λόγω των βοηθών που είχε επιλέξει, οι οποίοι είχαν βαθιά γνώση σε θέματα τεχνολογίας, κωδικοποίησης, κρυπτονομισμάτων και άλλων πολύ προχωρημένων φακέλων.
Πηγές της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι όταν έγινε αντιπρόεδρος η ίδια ζήτησε να συνεχίσει να έχει υπό την ευθύνη της τη STOA. Και ως απλό μέλος του πάνελ αλλά και ως αντιπρόεδρος λέγεται ότι είχε λάβει πολλές πρωτοβουλίες, μία εκ των οποίων είναι να διευρύνει το δίκτυο της ομάδας. Το 2020 προστίθεται ένας Ιταλός, ο Σαλβίνο Σαλβάτζιο, εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου του προέδρου στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa (HBKU) και μέλος του Ιδρύματος του Κατάρ (QF).
Ο ίδιος το αναφέρει έκτοτε σε όλα τα βιογραφικά που βρίσκονται στο διαδίκτυο, ακόμα και στη δική του ιστοσελίδα, θέλοντας να προβάλει τις επαφές του στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Σαλβάτζιο ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου (board) του STOA, που δημιουργήθηκε το Ιούλιο του 2020 για να δίνει συμβουλές σε ευρωβουλευτές σε θέματα τεχνολογικά και άλλα.
Γιατί ένας… Ιταλός με καταριανές καταβολές και σχέσεις εντάχθηκε σε ένα τέτοιο συμβούλιο του Ευρωκοινοβουλίου; Είναι κάτι που εξετάζεται από τους ειδικούς. Στην ίδια λίστα, που ουσιαστικά «νομιμοποίησε» την παρουσία του Qatar Foundation στην καρδιά του Ε.Κ., εισάγονται και εκπρόσωποι άλλων μεγάλων εταιρειών και ιδρυμάτων.
Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον για την υπόθεση Καϊλή είναι ότι στο ίδιο board συμμετέχει και η εταιρεία της αδερφής της Εύας Καϊλή, Elontech, με εκπρόσωπό της την Ευγενία Μάρνα (αναφέρεται συγκεκριμένα στο νούμερο 18 της λίστας ως Eugenia Marna - Elontech).
Οπως διαβάζουμε, η Elontech το 2020 έχει περίπου δύο χρόνια λειτουργίας και έχει επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, σε θέματα κρυπτονομισμάτων και τεχνητής νοημοσύνης. Εχει σχέση και με κυβερνοεπιθέσεις και ασφάλεια; Μπορεί. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο συμβούλιο αν δεν ήταν η Εύα Καϊλή.
Κυβερνοασφάλεια
Μία από τις τελευταίες -αν όχι η τελευταία- δραστηριότητα του STOA πραγματοποιείται τον Απρίλιο του 2022 και αφορά μια συζήτηση-εκδήλωση με υβριδική μορφή. Σε αυτήν συμμετέχει ως προεδρεύουσα η Εύα Καϊλή, ενώ στο πάνελ βρίσκουμε εκπροσώπους της Κομισιόν όπως η Δέσποινα Σπανού, επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ο εκτελεστικός διευθυντής του γνωστού μας ENISA (ο οργανισμός της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια που λειτουργεί σε Αθήνα και Ηράκλειο) και φυσικά… ο Σαλβίνο Σαλβάτζιο.
Οι συμπτώσεις είναι πολλές και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Πάντως, στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το λινκ που παραπέμπει στο STOA Advisory Board έχει εξαφανιστεί, αν και υπάρχει «κρυμμένο» κάπου αλλού ως αρχείο που μπορείς να κατεβάσεις! Η απενεργοποίηση του συνδέσμου πάντως είναι σημάδι τουλάχιστον προβληματικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να είναι σε συνεργασία με τις βελγικές Αρχές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου