«Ποδαρικό» με νέες αυξήσεις επιτοκίων φέρνει το 2023, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού συνεχίζουν τη «σκληρή» νομισματική τους Υπό την πίεση του σταθερά υψηλού πληθωρισμού, τόσο η ΕΚΤ όσο και η FED έχουν δώσει σαφές σήμα ανόδου για τα επιτόκια του ευρώ και του δολαρίου αντίστοιχα.

Ειδικά στην περίπτωση του ευρώ, στις 2 Φεβρουαρίου, όταν και συνεδριάζει για το σκοπό αυτό το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αναμένεται να ανακοινωθεί και η πρώτη αύξηση για το 2023, η οποία και θα είναι κατά πάσα πιθανότητας της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Μια αύξηση που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά, όπως εξάλλου φαίνεται και από το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.Το μεγάλο «στοίχημα» όμως είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα η ΕΚΤ, δηλαδή αν θα προχωρήσει και σε περαιτέρω αυξήσεις εντός του έτους και εν τέλει ποιο θα είναι το «ταβάνι» των επιτοκίων στην παρούσα φάση. «Βαρόμετρο» των εξελίξεων σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι ο πληθωρισμός και κυρίως αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αποκλιμάκωσή του μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.Με βάση τα στοιχεία των τιμών του φυσικού αερίου, που κινούνται πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, δεν αποκλείεται όντως να δούμε αισθητή μείωση, τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία. Όμως κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας θα είναι πρόσκαιρη και άρα τι αποτέλεσμα θα έχει μακροπρόθεσμα στο ζήτημα του πληθωρισμού.

Τι σημαίνει για δάνεια και καταθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, η προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων έχει ήδη συνέπειες σε εκατομμύρια δανειολήπτες, καθώς η διατραπεζική αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τα νέα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor 3μήνου διαμορφώνεται στο 2,17%, έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει την πρώτη αύξηση του νέου έτους.

Αντίστοιχα, αυτό του 6μηνου ανέρχεται σε 2,761%, προεξοφλώντας μια ακόμη αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης εντός του επόμενου εξαμήνου. Τέλος, το Euribor 12ήνου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,312%, προβλέποντας ουσιαστικά ότι έπονται τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις -πέραν αυτής του Φεβρουαρίου- εντός του 2023.Σε απόλυτες τιμές, για τους δανειολήπτες, αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον κόστος για ένα στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο αντίστοιχο των δύο επιπλέον δόσεων. Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο, ήδη μέχρι σήμερα η επιβάρυνση σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022, όταν ξεκίνησε το ντόμινο ανόδου είναι της τάξης των 100 με 150 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια. Ενώ, αν τελικά η ΕΚΤ προχωρήσει όντως στις νέες αυξήσεις, το επιπλέον κόστος μπορεί να ξεπεράσει και τα 200 ευρώ ανά μήνα ή συνολικά τα 2.400 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το συνολικό κόστος δανεισμού ξεκινά πλέον από το 5%-5,5% και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 6% μέσα στη χρονιά, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων όσο και σε σχέση με τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους πλάνων. Μάλιστα, ακριβώς αυτή η αλλαγή έχει στρέψει μαζικά επιχειρήσεις στις χορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που επιβαρύνονται με σαφώς χαμηλότερο επιτόκια.