Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

«Στοπ» λένε τα συνδικάτα στον Μακρόν - Μόνη απάντησή του η καταστολή

 

AP PHOTO



Λαοθάλασσα που σκεπάζει όλη τη χώρα είναι για άλλη μία φορά οι απεργοί και οι διαδηλωτές κατά της του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου Μακρόν και της κυβέρνησής του και της πολιτικής της.

Εικόνες από τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας αποτυπώνουν την ιδιαίτερη μαζικότητα και τον δυναμισμό της 10ης μέρας πανεθνικής γενικής απεργίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν τα συνδικάτα, με την κυβέρνηση να υποτιμά σταθερά τα νούμερα.

Και σήμερα, οι εργαζόμενοι στη δημόσια καθαριότητα, τα διυλιστήρια, τις μαζικές μεταφορές και την εκπαίδευση έχουν κατεβάσει ρολά, κατεβαίνοντας με τα συνδικάτα τους στο δρόμο, καταφέρνοντας άλλο ένα πλήγμα στη γαλλική οικονομία και πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης Μακρόν, η δημοτικότητα της οποίας είναι στα τάρταρα. Η συσσωρευμένη οργή έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διευρυμένου αντικυβερνητικού κινήματος με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και την ανατροπή όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της περιόδου διακυβέρνησης Μακρόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με την πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας να φαίνεται ότι έχει γυρίσει την πλάτη στον ένοικο του Ελιζέ, τα εργατικά συνδικάτα της στον Γάλλο πρόεδρο να «παύσει» τα σχέδιά του για αύξηση του ορίου της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο ενιαίος -πρωτοφανής- συνασπισμός των συνδικάτων της χώρας έχει δώσει σοβαρή ώθηση και διάρκεια στο κίνημα, αφού η ενοποίηση των εργαζομένων γύρω από κοινούς πολιτικούς και οικονομικούς στόχους έχει δώσει κατεύθυνση στο αντικυβερνητικό κίνημα με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Καμμένοι κάδοι, οδοφράγματα, καπνογόνα, αντικυβερνητικά συνθήματα, πανό και πλακάτ, σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που συνθέτουν την εικόνα άλλης μίας μεγαλειώδους απεργιακής διαδήλωσης στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις.

AP Photo/Daniel Cole

Δεν έχουν άλλα μέσα πέρα από την καταστολή

Αδυνατώντας να πείσει με την επιχειρηματολογία του τη γαλλική κοινή γνώμη και να κατευνάσει τις πολύμηνες αντιδράσεις που συνεχώς οξύνονται, ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιλέξει να καταφύγει στη χρήση υπέρμετρης βίας ως μέσο κατάπνιξης των διαδηλώσεων. Οι καταγγελίες για ακραίες περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας (βασανισμοί, αναίτιες και «προληπτικές» συλλήψεις διαδηλωτών» δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες βδομάδες, σημειώνοντας εκθετική αύξηση όσο το κίνημα συνεχίζει την πάλη του.

Η άλλη όψη της τακτικής του είναι η συκοφάντηση των διαδηλώσεων και η απόπειρα αποπροσανατολισμού από τους διακηρυγμένους στόχους του κινήματος. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, τα κυβερνητικά στελέχη και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μια χούφτα ταραξιών», για «άτομα που κατεβαίνουν στο δρόμο για άλλους σκοπούς που δεν έχουν σχέση με τη μεταρρύθμιση», καθώς και για «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος και υπονόμευσης του συντάγματος από την Αριστερά».

Έτσι, συνολικά 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων στο Παρίσι, περισσότεροι από ποτέ, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Οι αυτοκινητόδρομοι σε πολλές γαλλικές πόλεις αποκλείστηκαν σήμερα το πρωί και οι απεργίες στους τομείς των μεταφορών, της αεροπορίας και της ενέργειας συνέχισαν να διαταράσσουν τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας.

Περίπου το 17% όλων των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία κατέγραψε ελλείψεις σε τουλάχιστον ένα προϊόν από τη Δευτέρα το βράδυ, δήλωσε η γαλλική ένωση πετρελαιοειδών UFIP, επικαλούμενη στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας.

AP Photo/Daniel Cole

Το φοιτητικό σωματείο UNEF δήλωσε ότι οι είσοδοι σε περίπου 20 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Sciences Po και τμημάτων της Σορβόννης στο Παρίσι, καθώς και ιδρυμάτων στη Λυών, τη Νίκαια και την Τουλούζη ήταν επίσης αποκλεισμένες, με τα ιδρύματα να βρίσκονται σε κατάληψη. Το ίδιο ισχύει και για τη πλειονότητα των σχολείων της χώρας.

Ο Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, του CFDT, προέτρεψε τον Μακρόν να προχωρήσει σε «μια χειρονομία κατευνασμού» για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε το μέτρο», είπε ο Μπέργκερ σε δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τον Φιλίπ Μαρτίνεζ του συνδικάτου CGT, καθώς οι δύο ηγέτες πρότειναν ο Μακρόν να διορίσει μεσολαβητές για άμεσες συνομιλίες. Ο Μπέργκερ είπε ότι υπήρξαν κάποιες απόπειρες συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των συνδικάτων και της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες όμως απέτυχαν.

Έμφραγμα στην παραγωγή και διανομή πετρελαιοειδών

Η απεργία έχει επίσης οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ το αναξιοποίητο αργό και ακατέργαστο πετρέλαιο, το οποίο μένει εγκλωβισμένο στα βυτιοφόρα στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών, ενώ τα αποθέματα αργού στη χώρα έχουν πέσει κατακόρυφα καθώς δεν ανανεώνονται, δήλωσαν σήμερα αναλυτές.

Περίπου 17 φορτία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου ή χημικά προϊόντα επιπλέουν στα γαλλικά ύδατα από την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Επτά από αυτά τα φορτία μεταφέρουν περίπου επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού και ακατέργαστου πετρελαίου, το οποίο σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί και αντιπροσωπεύει το διπλάσια ποσότητα από εκείνη που είχε μείνει εκτός παραγωγής στη διάρκεια των απεργιών του περασμένου Οκτωβρίου», δήλωσε στο Reuters ειδικός σε ζητήματα της αγοράς πετρελαίου.

Οι απεργίες διαφέρουν από τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 στο ότι συντονίζονται σε εθνικό επίπεδο, επηρεάζοντας επίσης λιμάνια και αποθήκες, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου της Γαλλίας μειώθηκαν στα 40,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία OilX, τα χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2010.

Η προμήθεια των διυλιστηρίων της Γαλλίας έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο στα 764.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας OilX.

Στην απεργιακή συγκέντρωση του Παρισίου και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου

Το παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι έδωσε σήμερα και η Ράνια Σβίγκου ως έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των Γάλλων πολιτών ενάντια στο συνταξιοδοτικό, «τον αυταρχισμό» και για την «υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

«Είμαστε σήμερα στη Γαλλία, για να συμμετάσχουμε στη μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο γαλλικό λαό. Ο γαλλικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη  ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό, μια μεγάλη μάχη ενάντια στον αυταρχισμό, μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Γιατί στις Δημοκρατίες, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα, οι λαοί έχουν την τελευταία λέξη.

Και στις 21 Μαΐου, στη χώρα μας,  ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση που αξίζει, στον αυταρχισμό και στην αλαζονεία της κυβέρνησης. Στις 21  Μαΐου, η Δημοκρατία θα νικήσει.

 Οι Γάλλοι θα νικήσουνε, οι Έλληνες θα νικήσουνε, η Ευρώπη θα νικήσει», δήλωσε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...