ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, «μέσα στη νύχτα», υπέγραψε τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενάντια στην οποία έχει ταχθεί μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και όλη η αντιπολίτευση.
Η οργή των πολιτών κλιμακώνεται και κορυφώνεται, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, που έχει αναγάγει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού σε κύριο άξονα της πολιτικής του κληρονομιάς, από την αρχή έχει κωφεύσεις στα αιτήματα των πολιτών και στην αντίδρασή τους. Για να περάσει το νομοσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης επέλεξε να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να το περάσει με προεδρικό διάταγμα.
Η υπογραφή του Γάλλου προέδρου τα ξημερώμα του Σαββάτου ήρθε μετά την ευνοϊκή για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν για πολλοστή φορά κινητοποιήσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας και σε ορισμένες περιπτώσεις να προκληθούν επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών με τους αστυνομικούς.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα συνδικάτα είχαν καλέσει τον Εμανουέλ Μακρόν να μην υπογράψει τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «πρόκληση», ενώ διαμήνυαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να μην εφαρμοστεί, καλώντας σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.
Να σημειωθεί ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε και το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος (εκκρεμεί ακόμη ένα ανάλογο αίτημα), αυξάνοντας την οργή πολιτικών, αντιπολίτευσης και συνδικάτων.
Από τη στιγμή που ο νόμος που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από στα 64 χρόνια (υπό προϋποθέσεις αυτό μπορεί να σημαίνει και σύνταξη στα 67) υπεγράφη και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποκτά πλέον πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης θα μπορεί να εφαρμοστεί έως το τέλος του χρόνου.
Συνδικάτα: Ο αγώνας «δεν τελείωσε»
Ήδη τα συνδικάτα με κοινή δήλωσή τους έχουν απορρίψει το κάλεσμα του Γάλλου προέδρου για επαφές στο Ελιζέ, καλώντας, για δέκατη τρίτη φορά, τους πολίτες να διαδηλώσουν και να κινητοποιηθούν με αποκορύφωνα την Πρωτομαγιά.
Ο γενικός γραμματέας του συνδικατου FO, Φρεντερίκ Σουιγιό, τόνισε ότι «αυτή δεν είναι ήττα», επισημαίνοντας ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο, έχει απορρίψει από τον νόμο το «καρότο» του νόμου, δηλαδή τις ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν σε συνταξιούχουν να εργάζονται.
Το θέμα της εργασίας των συνταξιούχων είναι απόδειξη του «ανισόρροπου» χαρακτήρια της μεταρρύθμισης και επιβεβαιώνει «πόσο εύθραυστη είναι», σύμφωνα με τη Σοφί Μπινέ, γενική γραμματέα του συνδικάτου CGT. «Ήταν ανεπαρκώς συνταγμένος και επεξεργασμένος ο νόμος», σύμφωνα με τον Σιρίλ Σαμπανιέ, πρόεδρο του CFTC.
«Σαν τον κλέφτη»
«Σαν τους κλέφτες, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η συμμορία του θέσπισαν το νόμο για τις συντάξεις μέσα στη νύχτα. Γιατί το ξέρουν καλά: αυτό που μόλις άσκησαν είναι μια πλήγμα για τη δημοκρατία», τόνισε το μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Φρανσουά Ρουφίν, που τόνισε ότι «αυτή η ωμότητα σηματοδοτεί, στην πραγματικότητα, πόσο αδυναμοι είναι. Είναι ήδη παρελθόν».
«Είμαστε δυνατοί. Εμείς είμαστε το μέλλον. Είμαστε εκατομμύρια. Θα το δείξουμε με μια τεράστια κινητοποίηση την 1η Μαΐου», είπε επίσης.
«Μα τι πρόκληση! Αηδία για τον Εμανουέλ Μακρόν, με μια Γαλλία διαλυμένη όσο ποτέ!», σχολίασε από την πλευράς του η γενική γραμματέας του κόμματος των Πρασίνων (EELV), Μαρίν Τοντελιέ.
«Ένας νόμος επιβλήθηκε μέσα στη νύχτα, όπως κάνουν οι κλέφτες. Κλέφτες της ζωής μας. 1η Μαΐου 2023: όλοι στο δρόμο», έγραψε στο Twitter ο Φαμπιέν Ρουσέλ, επικεφαλής του του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου