Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

 Παύλος Μαρινάκης

«Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα» είπε | EUROKINISS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες θεσπίζει το ν/σ για τα εργασιακά

Ηκυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα όρθιο επικαλούμενη το αποτέλεσμα των εκλογών του 41% συνεχίζοντας την επικοινωνιακή διαχείριση για κάθε της αποτυχία, ακόμα και για τις φονικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Οι φόβοι για πλήγμα σε εργασιακά ενισχύονται, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε σήμερα για το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου ανάμεσα σε σειρά ζητημάτων.

Ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτών συντακτών από τα πύρινα μέτωπα αναπαράγοντας τις δικαιολογίες της κυβέρνησης: στην πρωτοφανή κατά τον ίδιο ένταση του καιρικών φαινομένων και στις συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμό, που από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έφτασαν της 163. Αναφέρθηκε επίσης στην αποτίμηση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις ζημιές από τις προηγούμενες πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου: 155 σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια στις πληγείσες περιοχές έχουν εντοπιστεί με κόκκινη σήμανση.

Σε ό,τι αφορά  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την, που θα τεθεί τελικά σήμερα σε διαβούλευση και έχει στόχο «ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της “μαύρης” εργασίας» επισήμανε ότι στις διατάξεις του ενσωματώνεται και η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας. 

Το ν/σ προβλέπει τη νομιμοποίηση της εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη, όπως είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Όπως είχε σημειώσει η «Εφ.Συν.» μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για 16ωρη εργασία, η Οδηγία εισάγει τη δυνατότητα για εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες, με κύριο στόχο τη λήψη προστατευτικού πλαισίου για όλους όσοι απασχολούνται σε επισφαλείς μορφές εργασίας (μερική, κατά παραγγελία συμβάσεις, συμβάσεις μηδενικού χρόνου).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε fake news όσα κυκλοφόρησαν για τη ρύθμιση. «Σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο» είπε, αφού κάτι τέτοιο έχει οριστεί από Προεδρικό Διάταγμα του... 1932!.

Επίσης, υποστήριξε ότι για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούργιο αφού είναι ήδη θεσπισμένη κι έχει διάρκεια 12 μηνών.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό το διάστημα που «δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες» έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα της ΓΣΕΕ που έχει καταγγείλει ως παράνομη τη δοκιμαστική περίοδος άνω των δύο μηνών.

Ο κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες: «Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη. Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση. Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη».

Τα άλλα δέκα σημεία που γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι τα εξής:

  1. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για  τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας
  2. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.
  3. Καθιερώνεται για πρώτη φορά ρητά η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική. 
  4. Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την  ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο
  5. Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του 
  6. Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ 
  7. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας
  8. Η  ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. 
  9. Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού. 
  10. Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις  αλλαγές του ωραρίου εργασίας
  11. Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας
  12. Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.

«Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αύριο η προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 15:25:31 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:35   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής έως τις...