Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Τα έριξε στους μετανάστες και τις ΜΚΟ για την τραγωδία στον Έβρο

 Μητσοτάκης-Βουλή

Συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI


Για «παρεξήγηση» και «επιλεκτική χρήση» των στατιστικών στοιχείων για τις πυρκαγιές, κάνοντας για άλλη μια φορά αναφορά στην πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, μίλησε κατά την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ενώ με αφορμή τη φωτιά που κατακαίει τον Έβρο για 13η ημέρα ζήτησε και τα ρέστα, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του πουν γιατί εξακολουθεί να μαίνεται και ποια λάθη έχουν γίνει, λέγοντας ότι τα λάθη βαραίνουν την Πυροσβεστική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε εκ νέου τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα για το μέγεθος της καταστροφής, κάνοντας αναφορά σε «μεγάλες στατιστικές και ψέματα», ενώ είπε ακόμα ότι οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους.

«Στατιστικά το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Χάσαμε μόνο 120.000 στρέμματα, αλλά και 104 ανθρώπους» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι αυτό δείχνει «πόσο εύκολο είναι να διαστρεβλώσει κανείς τα νούμερα».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «δεν έχουν όλα τα στρέμματα την ίδια αξία». «Ένα πουρνάρι δεν έχει την ίδια αξία με ένα δάσος που μπορεί να είναι προστατευόμενο και αν καεί μπορεί να μην ξαναγίνει ποτέ», συνέχισε.

Στο σημείο αυτό παραδέχθηκε πως «ούτε τους πόρους έχουμε ούτε τις δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλα τα δάση της ελληνικής επικράτειας».

Εκεί όμως που πέρασε σε άλλο επίπεδο ήταν όταν αναφέρθηκε στους μετανάστες θύματα της πυρκαγιάς στον Έβρο, επιχειρώντας να ρίξει μερίδιο της ευθύνης όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στις ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όσοι βρέθηκαν μέσα στη Δαδιά δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί με το 112 να έχει εκπέμψει σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, και με εντολές εκκένωσης προς όλους. Ποιος τους έστειλε εκεί; Μήπως οι ΜΚΟ είναι τελικοί συνυπεύθυνοι που τους οδηγούν εκεί και έχασαν τη ζωή τους; διερωτήθηκε. «Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες στον Έβρο, γιατί η φύλαξη των συνόρων γι' αυτή την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα», είπε ποντάροντας και πάλι στο αφήγημα για φωτιές κατά μήκος των οδών που χρησιμοποιούν οι μετανάστες. 

«Γιατί δεν σβήνει λοιπόν αυτή η φωτιά; γίνονται λάθη; Να μας πείτε» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «τα λάθη βαραίνουν την Πυροσβεστική». Η φωτιά καίει γιατί δυστυχώς έγινε μια μέγα φωτιά και είναι πολύ δύσκολο να σβήσει, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «αναντίστρεπτη ζημιά είναι μόνο μια: η απώλεια της ανθρώπινης ζωής».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι αντιβαίνει σε κάθε έννοια λογικής η μονιμοποίηση των εθελοντών, υποστηρίζοντας ότι έχουμε φτάσει απ' τους 2.500 στους 5.000. Έριξε δε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της κοινωνίας των πολιτών λέγοντας ότι «απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών». Χρειαζόμαστε πανστρατιά, συνεργασία όλων και εθελοντές, όπως είπε.

Τέλος, σε υψηλούς τόνους απάντησε στην κριτική του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας του ότι λέει «σαχλαμάρες» και πως το κόμμα του κι άλλα κομματίδια αντίστοιχης ιδεολογίας «είναι διακινητές των fake news και των θεωριών συνωμοσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειαςΗ AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας

 Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας Εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca / AP Photo NEWSR...