Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Στάχτη 617.000 στρέμματα στον Εβρο

 fotia evros

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εικόνες της καμένης γής που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη | ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
 Χώρα παρανάλωμα κράτος θεατής


Χθες τα κυριότερα μέτωπα ήταν στους οικισμούς Κοίλα, Μελία και Πυλαία, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο Λευκίμμης-Δαδιάς, ενώ η φωτιά πλησίασε απειλητικά και την πόλη του Σουφλίου. Το νότιο μέτωπο περιμετρικά της Αλεξανδρούπολης μεταφέρεται προς τον νομό Ροδόπης.

Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για περισσότερα από 617.000 καμένα στρέμματα γης στον Εβρο δείχνουν ακόμη μια φορά το μέγεθος της τραγωδίας που στέρησε ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψε περιουσίες. Χθες τα κυριότερα μέτωπα στον Εβρο ήταν στους οικισμούς Κοίλα, Μελία και Πυλαία που εκκενώθηκαν, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο Λευκίμμης-Δαδιάς. Μάλιστα χθες η φωτιά πλησίασε απειλητικά και την πόλη του Σουφλίου. Σε ό,τι αφορά το νότιο μέτωπο περιμετρικά της Αλεξανδρούπολης, νωρίς το πρωί είχαμε μια αναζωπύρωση στην περιοχή των Δικέλλων με το μέτωπο να μεταφέρεται προς τον νομό Ροδόπης περνώντας από τον οικισμό της Κίρκης που τον κατέκαψε.

Παραγγελία έρευνας για τον εντοπισμό στοιχείων για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στον Εβρο ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές της Αλεξανδρούπολης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ενώ παράλληλα ζητά έρευνα και για το ρατσιστικό πογκρόμ κατά μεταναστών.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει αναφορά στις τεράστιες καταστροφές με απώλειες ανθρώπινων ζωών, ζώων, περιουσιών, δασικού πλούτου και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες να αναχαιτιστεί η πύρινη λαίλαπα, ενώ με έμφαση τονίζει και τα ανησυχητικά φαινόμενα ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών.

Παράλληλα η κ. Αδειλίνη εξειδικεύει την παραγγελία της για έρευνες προς εντοπισμό στοιχείων για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ζητώντας κατά προτεραιότητα τη δράση της Εισαγγελίας για τυχόν διαπίστωση εγκλημάτων, όπως εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, αλλά και τη δίωξη εγκλημάτων βιαιοπραγίας και της διέγερσης πολιτών για διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Στην κανονική και πλήρη λειτουργία άρχισε να επανέρχεται σταδιακά και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, καθώς οι φλόγες το απείλησαν περιμετρικά, οπότε και αποφασίστηκε η εκκένωσή του με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησαν χθες και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταβατικός αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί σήμερα στην περιοχή. Στις δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «Βατερλό» της κυβέρνησης: «Πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος σε φαινόμενα φυσικών καταστροφών, κατά την επίσκεψή του χθες το πρωί στο Αετοχώρι Εβρου, το οποίο επλήγη από την πυρκαγιά.

«Ο ελληνικός λαός βιώνει μια τραγωδία» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί, χάνονται ανθρώπινες ζωές, η χώρα βρίσκεται σε έναν πύρινο κλοιό. Είδαμε να εκκενώνονται σημαντικές υποδομές του κράτους, όπως είναι το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε εκρήξεις πυρομαχικών σε ένα στρατόπεδο στην Αγχίαλο. Ολα αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το “Βατερλό” της σημερινής κυβέρνησης».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών και τρόποι αντιμετώπισής τους με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και για την έλλειψη σχεδίου πυροπροστασίας. Μάλιστα επισήμανε πως η κυβέρνηση σπαταλάει το δημόσιο χρήμα για οπλισμό στον Ζελένσκι και τους ναζί Αζόφ και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, αντί να χρηματοδοτήσει την Πυροσβεστική καλύπτοντας τις ανάγκες σε προσωπικό και μέσα. Ακόμη έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες που παίρνουν διάφοροι απαράδεκτοι, φασίστες και εδώ στην περιοχή, ακροδεξιά μορφώματα όπως του κ. Βελόπουλου, και άλλοι γύρω απ’ αυτό το ζήτημα. Είμαστε κάθετοι σε όλα αυτά τα ζητήματα».

Υπό έλεγχο η Σαμοθράκη

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Σαμοθράκη, η οποία παραμένει για δεύτερη ημέρα χωρίς ρεύμα, καθώς η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη κατέστρεψε τις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τις υποβρύχιες γραμμές και δίνουν ρεύμα στο νησί.Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει συνεργασία με το Λιμενικό και την Πολιτική Προστασία έτσι ώστε γεννήτριες να μεταφερθούν στο νησί και να δοθεί ρεύμα το συντομότερο δυνατό.

Επίσης σε πολλά χωριά του νησιού έχει κοπεί και η υδροδότηση επειδή χρησιμοποιούν αντλιοστάσια.

Κάλυψη Βελόπουλου στα φαινόμενα αυτοδικίας

Την πλήρη κάλυψη του στα φαινόμενα αυτοδικίας παρείχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με δηλώσεις του από τις πληγείσες περιοχές στον Εβρο. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι των κομμάτων Σπαρτιάτες και Νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...