Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Χωρίς στρατηγική

 




(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Την ώρα που η χώρα βρισκόταν ξανά αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα, ο πρωθυπουργός διοργάνωνε στην Αθήνα δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Αφορμή στάθηκε η συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Η σταθερότητα, η συνεργασία και η ειρήνη στα Βαλκάνια, που περνούν εν πολλοίς μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική, οφείλουν να είναι από τις κύριες προτεραιότητες της Ελλάδας. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, συνιστούν άλλη μια ευκαιρία επικοινωνίας, αντί ουσιαστικού διαλόγου. Οι χειρισμοί της Αθήνας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν τη γειτονιά μας, γίνονται συχνά με το βλέμμα στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Ποια είναι άραγε η στρατηγική της κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια; Η τελευταία ορατή και ουσιαστική κίνηση ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η εφαρμογή της οποίας «παγώνει» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αρνείται πεισματικά να φέρει προς κύρωση τρεις τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα. Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας πρωθυπουργός ο οποίος από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι η τότε κυβέρνηση αντάλλαξε το όνομα της Μακεδονίας με τις συντάξεις; Το γεγονός ότι δεν δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, ενώ βαθιά υποκριτική είναι η δήθεν έκκληση στους Ευρωπαίους για ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας έως το 2033, την ώρα που ο ίδιος βάζει προσκόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που λίγους μήνες πριν βρέθηκε σε φιέστες στα μειονοτικά χωριά με τον Έντι Ράμα, τον οποίο δεν προσκάλεσε χθες. Όλα στον βωμό της ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά για την πορεία της Αλβανίας; Αξίζει να θυμηθούμε ότι το 2019, με πίεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήθηκαν στα συμπεράσματα συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, άρα και της Αλβανίας, σχετικά με το Κράτος Δικαίου, με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας και με τα περιουσιακά δικαιώματα. Η Ελλάδα υποχρεούται να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Με σχέδιο και ξεκάθαρη στρατηγική, όχι παράτες για τα φωτογραφικά άλμπουμ και την ικανοποίηση των δεξιών ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τραμπ και Μπάιντεν «δίνουν τα χέρια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Θα συνεργαστούν»

  Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του  Τραμπ,  οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο. Newsbomb 24 Ν...