Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ασταμάτητη η πύρινη λαίλαπα στον Έβρο, αγωνία για την αλλαγή των ανέμων

 φωτιά στον Έβρο

screen shot

 UPD

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς η φονική πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, συνεχίζει ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο, από το Σάββατο 19 Αυγούστου. Τη Δευτέρα, λοιπόν, η πύρινη λαίλαπα θα μετρά 10 μέρες καταστροφής, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι μπορεί να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο. 

Μάλιστα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αλλαγή των ανέμων που αναμένεται από τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να κάνει τα πύρινα μέτωπα πιο απρόβλεπτα αλλά και πιο επικίνδυνα.

Εκκενώσεις και αναζωπυρώσεις 

Η Κυριακή αποτέλεσε άλλη μια μέρα τρόμου, με δύο μηνύματα μέσω του 112 που στάλθηκαν νωρίτερα, να ειδοποιούν κατοίκους οικισμών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όπως ανέφερε η Πυροσβεστική, στον Έβρο η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμης πήρε διαστάσεις και δημιούργησε μέτωπο. Για τον λόγο αυτό, στις 13:56, εστάλη μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να μεταβούν προς την περιοχή Τυχερό Έβρου. 

Επίσης, στη Ροδόπη εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Κασσιτερά. Και σε αυτήν την περίπτωση, στις 14:08, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, για να μετακινηθούν προς την περιοχή Σάπες.


Σύμφωνα με το e-evros, από τις φλόγες απειλήθηκε και το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης. Ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης κατάφεραν στη συνέχεια να απομακρύνουν τον κίνδυνο από τον οικισμό.

«Δεν μπορεί να περιοριστεί το μέτωπο στη Δαδιά»

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να μαίνεται το μέτωπο στη Δαδιά, όπου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Αφού είπε ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία, τόνισε πως πρόκειται για μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» και επισήμανε σε δραματικούς τόνους: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο». 

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέτωπο στην περιοχή της Δαδιάς κινείται προς τον Κοτρωνιά με τις δυνάμεις να προσπαθούν να το περιορίσουν για να μην διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. 

Η αλλαγή των ανέμων

Ο κ. Πέτροβιτς δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επικείμενη αλλαγή των ανέμων. Όπως είπε, «απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν».

Το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε το Σάββατο στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο της φωτιάς του δάσους Δαδιάς. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και εάν δεν έρθουν περισσότερα μέσα κατάσβεσης, μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς από την ερχόμενη βδομάδα αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες: οι άνεμοι γίνονται νότιοι κι εάν η πυρκαγιά δεν οριοθετηθεί μέχρι τότε, μπορεί να ξεφύγει προς τα βόρεια.

Μετά τις εκκλήσεις πολιτών και φορέων για ενίσχυση των δυνάμεων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναγκάστηκε να υποσχεθεί από την Αλεξανδρούπολη ότι... θα ενισχυθούν «περαιτέρω» με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συνολικά στα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 85 οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου