Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Συνθήκη έσχατης ανάγκης. Η Ουκρανία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τρομερό γεγονός

 


Vladimir Zelensky - RIA Novosti, 1920, 22/08/2023
Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 22 Αυγούστου - RIA Novosti, Mikhail Katkov. Τουλάχιστον 23 χώρες συμφώνησαν να δώσουν στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας. Η ομάδα του Ζελένσκι ελπίζει σε προμήθειες όπλων και οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, πολλοί Ουκρανοί καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κενές υποσχέσεις. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση - στο υλικό του RIA Novosti.

Διεύρυνση των οριζόντων

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους, η Ουκρανία έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας από τα μέλη της G7. Τώρα προστίθενται η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία. Κανείς δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα, αλλά θα παράσχει όπλα, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων. Θα συνεχίσουν επίσης να εκπαιδεύουν στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να μοιράζονται πληροφορίες, να βοηθούν στην οικονομία μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Σημαίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο Bussel - RIA Novosti, 1920, 21/08/2023
Σημαίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα συνεργασίας είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί σημαντικές δαπάνες, η ηγεσία των εγγυητών χωρών πρέπει να συζητήσει τα πάντα με τα κοινοβούλια. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία δεν θα λάβει ένα έγγραφο που θα υπογραφεί από πολλά κράτη, αλλά μια σειρά από διμερείς συνθήκες.
Μέχρι στιγμής, το Κίεβο συζητά αυτό μόνο με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου. Στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, της ανάπτυξης του στρατιωτικού-βιομηχανικού της συγκροτήματος και της μεταπολεμικής ανάκαμψης της οικονομίας, δήλωσε η Ντάρια Ζαρίβνα, σύμβουλος του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου. Ο διάλογος με το Λονδίνο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 Αυγούστου. Οι πρώτες διμερείς συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν πριν από το τέλος του 2023.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια ζωηρή συζήτηση στις δυτικές χώρες σχετικά με το αν θα επεκταθεί η βοήθεια ή θα αυξηθεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζονται ότι ο Λευκός Οίκος ξοδεύει μόνο 700 δολάρια ανά θύμα πυρκαγιάς στη Χαβάη, ενώ το Κίεβο λαμβάνει ετησίως ένα δισεκατομμύριο από Αμερικανούς και η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διαθέσει επιπλέον 24. Σύμφωνα με το κοινωνιολογικό κέντρο Pew Research Κέντρο, το 44% των Ρεπουμπλικανών είναι βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον επενδύει πάρα πολλά για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο - RIA Novosti, 1920, 21/08/2023
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γενικά αποκηρύξει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Πίτερ Στάνο είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ενεργήσει ως εγγυητής επειδή δεν είναι στρατιωτική συμμαχία. Κατά τη γνώμη του, τέτοια θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, αλλά η συμμαχία έχει μεταθέσει την ευθύνη στο G7, τη λέσχη των παγκόσμιων οικονομικών ηγετών. Επιπλέον, η Γερμανία, ένα από τα μέλη της G7, αποφάσισε να μην δαπανήσει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αν και στην αρχή της ειδικής επιχείρησης επρόκειτο να αυξήσει αυτό το κονδύλι, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα

Μέχρι στιγμής, από όλες τις χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, μόνο η Ιρλανδία δεν είναι και δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ τόνισε ότι ούτε τώρα ούτε στο μέλλον η δημοκρατία δεν θα ενταχθεί στη συμμαχία, καθώς δεν θέλει να γίνει σημαντική στρατιωτική δύναμη ή πλεονέκτημα για τον οργανισμό. Παράλληλα, το Δουβλίνο φιλοξένησε Ουκρανούς πρόσφυγες και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar στο Μπέλφαστ - RIA Novosti, 1920, 21/08/2023
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar στο Μπέλφαστ
Έτσι, οι διμερείς συμφωνίες με τις εγγυήτριες χώρες δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά τίποτα για την Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, οι αρχές του Κιέβου συμμετείχαν στην αναζήτηση νέων εταίρων. Όπως είπε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της δημοκρατίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, «το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο», μεταξύ άλλων, επειδή είναι απαραίτητο να ζητηθεί η υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου.
Στις αρχές Αυγούστου έγινε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους του στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Απεσταλμένοι από περισσότερα από 40 κράτη συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τη διευθέτηση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, παραδέχτηκε ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου δεν έφεραν την πλήρη ευθύνη στη Ρωσία για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών.
Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Andrey Yermak - RIA Novosti, 1920, 21.08.2023
Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Andriy Yermak
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χούι είπε ότι είχε πολλή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση στη Τζέντα, άκουσε απόψεις και προτάσεις και επίσης «συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συναίνεσης». Ο διπλωμάτης πιστεύει ότι οι συνομιλητές υποστήριξαν πλήρως τον ρόλο του Πεκίνου στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ταυτόχρονα, στο μέλλον, οι αρχές της ΛΔΚ σκοπεύουν να συνεχίσουν τον διάλογο με το Κίεβο με βάση το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο και όχι αυτό που προτείνει ο Ζελένσκι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση στη Τζέντα, ο Γερμάκ συγκέντρωσε τους πρεσβευτές 58 χωρών για να μιλήσουν για τη «φόρμουλα Ζελένσκι». Ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου συζήτησε με διπλωμάτες την ενεργειακή ασφάλεια και την πρόληψη της κλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Ωστόσο, ο Κινέζος Πρέσβης δεν προσήλθε σε αυτή τη συνάντηση.
Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους - RIA Novosti, 1920, 18/08/2023
«Θρίαμβος Πούτιν». Η Ουκρανία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για προδοσία

Νέος γύρος

Ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Konstantin Bondarenko δεν αποκλείει η σύνοδος κορυφής των BRICS, που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου στη Νότια Αφρική, να γίνει μια άλλη πλατφόρμα όπου θα διαμορφωθεί η θέση του Παγκόσμιου Νότου σε σχέση με τη χώρα του. Όπως είναι γνωστό, εκτός από τα μέλη της διοργάνωσης, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες. Είναι αλήθεια ότι δεν θα υπάρξει Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι συμφωνίες που επετεύχθησαν στη Νότια Αφρική ενδέχεται να επηρεάσουν την ατζέντα της συνόδου κορυφής της G20 στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί (όπου επίσης δεν προσκλήθηκε ο Ζελένσκι) και τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
"Προφανώς, για τα μεγάλα κράτη, η ουκρανική σύγκρουση είναι ένα τοπικό φαινόμενο. Είναι σημαντικό και δυσάρεστο, αλλά τίποτα περισσότερο. Μέχρι στιγμής, μόνο Ουκρανοί πεθαίνουν, όχι Κινέζοι, Ινδοί και Αφρικανοί. Στην Ευρώπη, πολλοί απλοί άνθρωποι γενικά πιστεύουν ότι αυτό είναι σχεδόν εμφύλιος πόλεμος, γιατί δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τη διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Μπονταρένκο σε ένα από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο - RIA Novosti, 1920, 21/08/2023
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο
Με τη σειρά του, ο Denis Denisov, ειδικός στην Οικονομική Ακαδημία υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας, σημείωσε ότι οι εγγυήσεις της G7 και των χωρών που έχουν ενταχθεί σε αυτές είναι μια όμορφη διαφημιστική καμπάνια που δεν οδηγεί πουθενά. "Αυτό μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως ηθική υποστήριξη. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα - ο διάλογος του Κιέβου με κάθε έναν από τους εγγυητές χωριστά. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην προχωρήσουν περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν είναι επίσης βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα δώσει στην Ουκρανία εγγυήσεις συγκρίσιμες με αυτές που έχει το Ισραήλ, γιατί το ουκρανικό λόμπι είναι πολύ πιο αδύναμο από το ισραηλινό», πιστεύει ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή πραγματικών εγγυήσεων είτε μπορεί να «μιληθεί», είτε δεν θα είναι τόσο παγκόσμιες όσο θα ήθελε το Κίεβο. Αυτό αποδεικνύεται τουλάχιστον από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη αποποιηθεί την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ενώ η Λετονία και η Ισλανδία μεμονωμένα δεν μπορούν να τη βοηθήσουν με κανέναν τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δραματική έκκληση Στρατηγού Φλιν : Το βαθύ κράτος θέλει να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο-Ο Μεντβέντεφ απειλεί με αποστολή πυρηνικών στον Κιμ

  Ρωσικοί πύραυλοι S-400 και Iskander πιθανότατα δόθηκαν ήδη στην Β.Κορέα ενώ επικρέμαται η απειλή παράδοσης και πυρηνικών Ηυπόθεση θυμίζει ...