Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Εφιάλτης χωρίς τέλος: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα σε Πάρνηθα, Βοιωτία και Έβρο

 LIVE

Τελευταία ενημέρωση: 


Υπεράνθρωπες προσπάθειες στα πύρινα μέτωπα • Καίγεται ο πνεύμονας της Αττικής, εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες • Δύσκολη κατάσταση στη Βοιωτία • Τεράστια καταστροφή στον Έβρο

Πάρνηθα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνεχείς ρίψεις από εναέρια στην Πάρνηθα

Πρόοδο φαίνεται, προς το παρόν, πως σημειώνουν τα εναέρια μέσα που από το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού για να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή

Με δάκρυα στα μάτια κάτοικος του οικισμού της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου περιέγραψε στο Open τις στιγμές που είδε το βιος του να γίνεται στάχτη. 

«Έχω να κοιμηθώ δυο μέρες... Ήρθα και έβλεπα το σπίτι που καιγόταν» είπε προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, αφού έχει μείνει άστεγος και έχασε το σπίτι που είχε νομιποιήσει με κόπο.

Αντιπυρικές ζώνες στον Έβρο με ενισχύσεις από το εξωτερικό

Με τη συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την αδιάλειπτη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συνεχίζονται σήμερα οι προσπάθειες ανάσχεσης των πύρινων μετώπων στον Έβρο.

Από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο της Δαδιάς - Άνοιξαν Εγνατία και Ε.0.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μεγάλο μέτωπο της Δαδιάς που είναι το πιο κρίσιμο για την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς. Έντονο προβληματισμό προκαλούν ειδικότερα οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης. Οι διάσπαρτες μικροεστίες, τα «καντηλάκια», που σιγοκαίνε συναντώντας στο διάβα τους καύσιμη ύλη μετατρέπονται με τη βοήθεια του αέρα σε φλόγα που μόλις πάρει ύψος κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Η κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης. Η Εγνατία χθες άνοιξε μόλις για δύο ώρες γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών και οδηγεί στον «εγκλωβισμό» τους καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν είτε την Αλεξανδρούπολη, είτε το αεροδρόμιο ούτε να μετακινηθούν οδικώς εκτός νομού.

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κάτοικοι στους Θρακομακεδόνες

 Σύμφωνα με αναφορές, η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από την λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ.

Το μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων επεκτείνεται σε σημεία, που δεν έχουν καεί, και πλησιάζει από τα ανατολικά των οικισμό των Θρακομακεδόνων, όπου οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Νέα φωτιά στην Αττική

Φωτιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Ασπροχώρι Αττικής, όπου έφτασαν 4 οχήματα της πυροσβεστικής.

Ρατσιστικό πογκρόμ από οπλισμένους ακροδεξιούς

Το φαινόμενο πολιτοφυλάκων που έχουν εξαπολύσει ρατσιστικό πογκρόμ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πρόκειται κυρίως για νεαρά άτομα που, όπως αποκαλύπτει με φωτογραφικό υλικό η «Εφ.Συν.», έχουν δημιουργήσει μικρές ομάδες περιφρούρησης οπλισμένοι με όπλα, μαχαίρια και καδρόνια που πολλές φορές τα επιδεικνύουν υπερήφανα ακόμη και στο κέντρο της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου