Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Καίγονται σπίτια στην Πάρνηθα - Πύρινο χάος στην Αλεξανδρούπολη

 LIVE

Τελευταία ενημέρωση: 


Eφιάλτης στους οικισμούς Αγ. Παρασκευής και Αγ. Ιωάννη Μενιδίου, στους πρόποδες της Πάρνηθας • Μεγάλη καταστροφή στον Έβρο • Πως εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα

Φωτιά
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Χειριστής ερπυστριοφόρου κατήγγειλε ότι το όχημα δεν είχε επί τρεις ώρες νερό στην Αγ. Παρασκευή, ενώ ξέμεινε και γαλλικό όχημα, σύμφωνα με το Open.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός, μιλώντας στον ίδιο σταθμό διέψευσε την έλλειψε νερού υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις εφοδιάζονται αλλά δεν μπορούν να γεμίζουν «δια μαγείας». «Η περισσότερη δουλειά γίνεται από τα εναέρια μέσα» πρόσθεσε.

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωρό

Φωτιά εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο επί των οδών Βαλέριου Λεωνίδη και Μαραθώνιας Διαδρομής, στο Ολυμπιακό Χωριό. Στο έφτασαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Στις φλόγες σπίτια και στον Αγ. Ιωάννη

Δραματικές ώρες και στον Άγιο Ιωάννη στο Μενίδι, καθώς οι φλόγες μπήκαν στα πρώτα σπίτια.

Πολίτες με κουβάδες και λάστιχα, εθελοντές με κλαριά προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιές

Αγνοείται 77χρονος στη Χασιά

Συγγενής ηλικιωμένου ανέφερε στο Open ότι αγνοείται από χθες στη Χασιά, όπου φτάσει η πυρκαγιά. Σύμφωνα με την ίδια, το αμάξι του 77χρονου βρέθηκε κοντά στο δημαρχείο, ενώ ο ίδιος εθεάθη να περπατάει με ανοιχτό πουκάμισο.

«Την τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν στις 12, δεν είχε πιάσει ακόμα η φωτιά» είπε και απηύθυνε έκκληση για όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με τις αρχές.

«Κόλαση» στην Αγ. Παρασκευή

Μεγάλο και ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Αγία Παρασκευή, όπου κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχουν καεί ήδη αρκετά σπίτια. 

Οι δυνάμεις επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες κοντά, ώστε να μην επεκταθεί κι άλλο η φωτιά.

Διακοπή κυκλοφορίας

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα και στη λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής.

Εκκενώνεται προληπτικά η Αμυγδαλέζα

Εκκενώνεται προληπτικά το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, καθώς τις τελευταίες ώρες έχει πλησιάσει επικίνδυνα το μέτωπο της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 700 εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στη δομή της Μαλακάσας και στην Πέτρου Ράλλη.

Έκκληση για εναέρια μέσα στην Πάρνηθα

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αχαρνών, Ν. Ξαγοράρης, κάνει έκκληση (ΕΡΤ) για ενίσχυση των Πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας, στην Αγία Παρασκευή.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι εφιαλτικά αυτά που περνάμε (...) Οι φωτιές έχουν αγγίξει τα σπίτια. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει από στιγμή σε στιγμή», τόνισε.

 

Καταγγελία για καθυστέρηση της πυροσβεστικής στην Αγ. Παρασκευή

Συνεχίζεται η «μάχη» μέσα στην κατοικημένη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπως μαρτυρούν οι εικόνες που μεταδίδει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος.  Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι καθυστέρησαν να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Απειλείται το στρατόπεδο Καποτά

Η φωτιά απειλεί το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του στρατοπέδου «Καποτά». Άνδρες του στρατοπέδου προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.

Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι ακούγονται εκρήξεις, που όμως ενδέχεται να οφείλονται σε φιάλες υγραερίου. 

Αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας

Αναζωπύρωση αυτή την ώρα στα Βάγια Βοιωτίας, ενώ συνεχίζεται για τρίτη μέρα το μέτωπο στον Πρόδρομο Βοιωτίας, όπου είχε βρει τραγικό θάνατο 80χρονος κτηνοτρόφος.

Εντολή εκκένωσης στο Σοφό Ασπρόπυργου

Μήνυμα μέσω του «112» έλαβαν οι κάτοικοι στην περιοχή Σοφό του Ασπρόπυργο ώστε να μετακινηθούν στην Αττική Οδό.

Επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στην Μονή Κλειστών

Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Μονή Κλειστών Φυλής στους πρόποδες της Πάρνηθας με τους πυροσβέστες να δώσουν «μάχη» για να σώσουν το κτίριο και την περιοχή, ενώ υπάρχουν αναφορές για βλάβες σε κολώνες της ΔΕΗ. Λόγω της φοράς του ανέμου, ενισχύονται οι φόβοι για τον Δριμό της Πάρνηθας.

Στο κέντρο του Μενιδίου καλούνται να κατευθυνθούν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι των οικισμών Αγ. Παρασκευής και Καποτά ειδοποιήθηκαν μέσω του «112» να απομακρυνθούν προς κέντρο Μενιδίου.

Στη συνέχεια εντολή έλαβαν και οι πολίτες στον οικισμό Λεφάντων.

Καίγονται σπίτια στον οικισμό Αγ. Παρασκευή

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα πρώτα σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου παραδίνονται στις φλόγες. Πολίτες εγκατέλειψαν άρον άρον τα σπίτια τους, ενώ αστυνομικοί πάνε από πόρτα σε πόρτα σε περίπτωση που κάποιος δεν έχουν απομακρυνθεί.

Δίπλα στην περιοχή βρίσκεται το κέντρο κράτησης προσφύγων στην Αμυγδαλέζα, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε ετοιμότητα για εκκένωση.

Διπλή παρέμβαση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Διπλής κατεύθυνσης η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, στην Εισαγγελία της Αλεξανδρούπολης.  Ζητά να αναζητηθούν αδικήματα όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ζητά έρευνα για τον συλληφθέντα που απήγαγε 25 μετανάστες.

Καίγονται μαντριά στη Λευκίμη

Τραγική η κατάσταση και στην περιοχή της Λευκίμης. Σύμφωνα με το e-vros, καίγονται μαντριά με χοίρους και άλλα ζώα.

Διακοπή ρεύματος και νερού για δεύτερη μέρα στη Σαμοθράκη

Από χθες το μεσημέρι η διακοπή ρεύματος στη Σαμοθράκη, γιατί η φωτιά κατέστρεψε γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν το νησί.

Ο αντιδήμαρχος Σαμοθράκης, Γιάννης Γρηγόρενας, δήλωσε ότι χωρίς νερό μένουν μεγάλοι οικισμοί.

Εκκενώνεται ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην Αγ. Παρασκευή, νότια της Πάρνηθας, στο Μενίδι

Κάηκαν γουρούνια σε ποιμνιοστάσιο

Κάηκε κτίριο και στάνη στην Αγία Παρασκευή νότια της Πάρνηθας με τον ιδιοκτήτη να τα έχει εγκαταλείψει.
Εθελοντές ειδοποίησαν την πυροσβεστική για τις φλόγες εκεί και προσπαθούν να σώσουν όποιο ζώο δεν ήταν μέσα, αλλά ήδη γουρούνια απανθρακώθηκαν.

«Από χθες το απόγευμα δεν έχω κοιμηθεί. Δεν πήγα για δουλειά και σβήνω φωτιές. Τα αδέλφια μου. Όλοι γενικά εδώ είμαστε» δήλωσε άλλος κάτοικος. Πληροφορίες για φιάλες υγραερίου στο σημείο.

Η νέα ενημέρωση της πυροσβεστικής

 

Παρότι χθες βρέθηκαν νεκροί 18 μετανάστες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ορισμένα ΜΜΕ δεν διστάζουν αναφορές περί εξωτερικού εχθρού και ασύμμετρης απειλής

Στις αυλές σπιτιών οι φλόγες στο Μενίδι

Υπεράνθρωπη η προσπάθεια επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μην καούν σπίτια στο Μενίδι.

Προμηθεύονται νερό από δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκεται κοντά.

Αναζωπύρωση κοντά σε σπίτια

Αναζωπύρωση κοντά στην Πάρνηθα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής όπου υπάρχουν σπίτια, ενώ λίγο νωρίτερα εμφάνιζε καλύτερη εικόνα η φωτιά.

 

Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Εγνατία Oδό

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Τα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη 

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Δαδιά και δυτικά του με πυροσβέστες και εθελοντές να προσπαθούν να τιθασευτούν τα μέτωπα στο δάσος, σε Μελία, Λεπτοκαρυά και Συκορράχη. Αναζωπύρωση πριν λίγο στο χωριό Αύρα της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης οι οικισμοί του Άβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί.

Ο οικισμός της Μελίας κινδυνεύει εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ' τη Δαδιά και ήδη έχει πλησιάσει. Η φωτιά θα απειλήσει για δεύτερη φορά και τον Άβαντα η φωτιά φύγει νοτιοδυτικά. 

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Ξεκίνησε η καταγραφή στα καμένα σπίτια στον Έβρο

Μεγάλες εκτάσεις έχουν καεί στον Έβρο, καθώς οι φλόγες πέρασαν από 15 χωριά. Σπίτια και αποθήκες κάηκαν ολοσχερώς, όπως επίσης η απώλεια σε ζωικό και οικολογικό κεφάλαιο είναι τεράστια.

Η καταγραφή σε ορισμένα μέρη έχει ξεκινήσει με τις πληροφορίες να αναφέρουν έχουν καεί αρκετές κατοικίες.

Εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα και ένα Μοναστήρι

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μενιδίου, Στάθη Τοπαλίδη, πούλμαν και λεωφορεία του δήμου με ασφάλεια εκκένωσαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα και Μοναστήρι στην Αγία Παρασκευή.

«Μάχη» για να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια στα Άνω Λιόσια

Άλλη μια κατοικημένη περιοχή κινδυνεύει με πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν άνιση «μάχη» με τις φλόγες για να μην περάσει η φωτιά σε σπίτια στα Άνω Λιόσια.

«Θα είχαμε καεί ζωντανοί»

Δύσκολη μέρα ξημέρωσε στις πληγείσες περιοχές με τους πολίτες να αγωνιούν για τις περιουσίες τους. Κάτοικος δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ότι «αν δεν ήταν τα πυροσβεστικά σώματα, θα είχαμε καεί ζωντανοί κάτοικος κοντά στη Μονή Ντάρδιζας της Φυλής», στην οποία χθες κάηκαν σπίτια.

Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά της Φυλής - Νέα αναζωπύρωση 

«Η φωτιά έχει δύο κομμάτια που γίνονται επιχειρήσεις βόρεια της μονής Κλειστών όπου κινείται αργά κόντρα στον αέρα προς την περιοχή της Πάρνηθας. Είναι δύσκολο μέτωπο, είναι δύσκολη επιχείρηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής,  Γιάννης Αρτοποιός

«Στο άλλο κομμάτι στη Φυλή υπάρχουν αρκετά σπίτια και ανατολικότερα υπάρχουν οικισμοί όπου οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα» είπε. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή.

Μεγάλη προσπάθεια από τους κατοίκους της περιοχής να σώσουν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους | ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κίνδυνος επέκτασης στον Δρυμό της Πάρνηθας

Οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης εξακολουθούν να επιχειρούν να ανακόψουν τις φλόγες που προχωρούν στους πρόποδες της Πάρνηθας, καθώς παραμένει ο φόβος το μεγάλο πύρινο μέτωπο, που ξέσπασε χθες στη περιοχή της Φυλής, να κατευθυνθεί προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Η φωτιά κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

 

H «συμπεριφορά» της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου Αττικής οι καπνοί με έντονη οσμή καμένου. Προσοχή από ειδικούς που συστήνουν προσοχή και μάσκες στους κατοίκους.

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Μακρακώμη, Ναυπακτία και Καβάλα 

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων σε Διαλεκτό Καβάλας, Μακρακώμη Φθιώτιδα και Κρυονέρι Ναυπακτίας 

Έσβησε η φωτιά στη Σαμοθράκη

Η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ στη Σαμοθράκη, σε δύσβατη περιοχή στα Θέρμα, έσβησε αλλά δημιούργησε και εκεί προβλήματα, όπως διακοπές ρεύματος.

Βελτιωμένη εικόνα σε Ασπρόπυργο, Ψαχνά, Υλίκη και Πολύγυρο

Σε πάνω 15 σοβαρά μέτωπα σε όλη τη χώρα έδινε «μάχη» του βράδυ η Πυροσβεστική με τους πολύ ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της.

Πλέον καλύτερη είναι η εικόνα στον Ασπρόπυργο Αττικής, στα Ψαχνά Ευβοίας και Υλίκη Βοιωτίας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Πολύγυρο Χαλκιδικής και  Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας. 

Ανεξέλεγκτη και η φωτιά στη Ροδόπη 

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ροδόπη με σημαντικές να είναι ήδη οι καταστροφές, κυρίως σε δασικές εκτάσεις. Το μέτωπο είναι κοντά σε Πάτερμα και Άρδεια, όπου χθες υπήρξαν καταγγελίες για απουσία εναέριων μέσων.

Για πέμπτη μέρα καίγεται ο Έβρος

Ανεξέλεγκτη κατάσταση στον Έβρο από τα πύρινα μέτωπα που κατευθύνονται προς Δίκελλα, Μεσημβρία και Πετρωτά.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.», Αντώνης Τελόπουλος, ο συνολικός πληθυσμός που εκτοπίστηκε προσωρινά από τις εστίες λόγω των εκκενώσεων σχεδόν όλων των οικισμών του Δήμου Αλεξανδρούπολης άγγιξε τους 12.000. 

Ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευ. Λαμπάκης, δήλωσε (Mega) ότι από τους 40 οικισμούς εκκενώθηκαν οι 30.

Διάλυση

Google News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου