Η ΕΚΤ τερμάτισε ένα άνευ προηγουμένου σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα
Δύο εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διέψευσαν τις προβλέψεις της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και θα αναιρέσει ορισμένες από τις πρόσφατες προσπάθειές της για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ τερμάτισε ένα άνευ προηγουμένου σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές εκτιμούν τώρα κάποια πιθανότητα μείωσης ήδη από τον Απρίλιο, παρά την επιμονή της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι αυτό είναι πρόωρο.
Πληθωρισμός: Το ζήτημα δεν έχει τελειώσει ακόμη, λένε οι Γερμανοί
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kazimir και ο Λιθουανός ομόλογός του Gediminas Simkus -δύο αποκαλούμενα «γεράκια» που υποστηρίζουν την αυστηρότερη πολιτική- προσπάθησαν να μην περάσουν το μήνυμα της μείωσης των επιτοκίων, κρατώντας ακόμη και περαιτέρω αυξήσεις στο τραπέζι ως εξωτερική πιθανότητα.
«Θα εκπλαγώ αν χρειαζόμασταν να μειώσουμε τα επιτόκια κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε ο Simkus σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.
Ο Kazimir τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων τους πρώτους έξι μήνες του νέου έτους ήταν «εντελώς άστοχες» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δουν τις επόμενες μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.
«Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο κύκλος σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, την εποπτεία και τον έλεγχο της κατάστασης», συμπλήρωσε ο Kazimir.
Ο πληθωρισμός υποχωρεί, με το γερμανικό οικονομικό επιτελείο να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για σημαντική πτώση τον Οκτώβριο και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται εν μέσω ενδείξεων πιστωτικής κρίσης που προκαλείται από την αύξηση των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο που πληρώνει στις τραπεζικές καταθέσεις στο υψηλό ρεκόρ του 4%, ενώ περιμένει τις πρόσφατες αυξήσεις της να λειτουργήσουν στην οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου