Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Η Ε.Ε. σε συμπληγάδες: Δύο πόλεμοι και πολλαπλά μέτωπα

 Μισέλ - Λάιεν


Δύσκολες συζητήσεις περιμένουν τους ηγέτες των 27 κρατών μελών στη διήμερη Σύνοδο. Η ατζέντα περιλαμβάνει κομβικά θέματα, όμως το μπλοκ αναζητά απεγνωσμένα κοινή γραμμή στα περισσότερα από αυτά.

Ησύρραξη Ισραήλ – Χαμάς είναι αναμφίβολα το άμεσο «καυτό» ζήτημα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει αποδείξει τις τελευταίες ημέρες πως όχι μόνο βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, αλλά παραμένει διασπασμένη μπροστά στο αιματοκύλισμα που είναι σε εξέλιξη. Οι παλινωδίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η αντίδραση του Συμβουλίου, αλλά και κρατών – μελών είναι χαρακτηριστικές του ρήγματος. 

Τα υπόλοιπα θέματα στη διήμερη ατζέντα είναι το ουκρανικό, το μεταναστευτικό, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., η πορεία της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητα, με την κοινή αντίληψη και διάθεση για λήψη αποφάσεων να τίθενται εν αμφιβόλω.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η σημερινή ανάλυση της ιστοσελίδας politico, η οποία διατυπώνει ερωτήματα για το εάν η Ε.Ε. μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύο πολέμους, που είναι σε εξέλιξη στη «γειτονιά» της.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν βάλει στην άκρη της πολιτικής επικαιρότητας το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία, με Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν κοινό βηματισμό, μπροστά σε ένα μπαράζ κρίσεων.

Ακόμη και στο αίτημα να υπάρξει εκεχειρία (παύση ήταν η λέξη που υπήρχε στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος) προκειμένου να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα οι ηγέτες των 27 δεν φαίνεται να συγκλίνουν. O Guardian επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ότι το τελικό ανακοινωθέν, μετά από αρνήσεις κρατών όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία, δεν θα περιλαμβάνει τη λέξει «παύση». Η αναφορά στη Γάζα θα είναι μετά βίας μια σελίδα με δηλώσεις για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» προκειμένου να μην υπάρξει η υποψία ότι η Ε.Ε. ζητάει κατάπαυση πυρός. 

Δεδομένου ότι το ουκρανικό παραμένει ορθάνοιχτο και οι εξελίξεις δεν φαίνεται να λειτουργούν υπέρ του Κιέβου και των συμμάχων του, το μπλοκ καλείται να μοιράσει την προσοχή και τις οικονομικές του δυνατότητες σε δύο πολύ σκληρά μέτωπα, με το politico να υπογραμμίζει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία εντός Ε.Ε. για μακρόχρονη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Στη σύνοδο που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι οι 27 καλούνται να συζητήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η αμυντική βιομηχανία της Ε.Ε., εν μέσω αυξημένων πιέσεων από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για επιπλέον βοήθεια. 

Η μέχρι στιγμής τραγική διαχείριση της κρίσης στη Μέση Ανατολή από την Ε.Ε. , υποβαθμίζει και την παρουσία της στην ουκρανική κρίση, καθώς οι Βρυξέλλες έχασαν την οποία «ηθική εξουσία» μπορεί να είχε απέναντι σε αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό κόσμο με την ευθύνη να βαραίνει ιδιαίτερα την Κομισιόν και την πρόεδρό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...