«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Δύο γιατροί για 67 ασθενείς σε τρεις διαφορετικούς ορόφους! «Λύση» για την κυβέρνηση τα χειρουργεία επί πληρωμή και οι ΣΔΙΤ
Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένους παθολόγους - δεδομένου ότι σε καθεμία από τις δύο παθολογικές κλινικές υπηρετούν μόνο 5 ειδικευμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών υπευθύνων - είναι ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι ιατροί (συχνά με εμπειρία λίγων μηνών) να εφημερεύουν για περισσότερους από 60 παθολογικούς ασθενείς - πολλοί σε βαριά κατάσταση - που είναι διασκορπισμένοι σε 5 διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των υγειονομικών.
Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου - και κατατέθηκαν ως Αναφορά από τους βουλευτές του ΚΚΕ χτες στη Βουλή - σημειώνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα την επομένη της εφημερίας της 2ης Γενάρη 2024, οπότε ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Α' Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 67 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους!
Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της επομένης της εφημερίας της 7ης Γενάρη, οπότε ένας ειδικευμένος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της Β' Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 70 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους.
«Απαράδεκτη επομένως είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για προκήρυξη των δύο κενών θέσεων παθολόγων, που έχουν συσταθεί με το ΦΕΚ 1745/τα Β/11/-05-22.
Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής, όπου υπηρετούν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, από τους οποίους η μία απουσιάζει λόγω κύησης.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό σε Πνευμονολογική, Α' και Β' Παθολογικές Κλινικές αλλά και στην ΩΡΛ, στη Νευροχειρουργική, στην Ορθοπαιδική και τη Χειρουργική, όπου υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», υπογραμμίζει το Σωματείο.
Συνολικά στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα μόνο δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 35 ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής, όπου δύο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 45 ασθενείς νοσηλευόμενους σε δύο διαφορετικές κλινικές. Αντίστοιχα, αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι τα πρωινά να υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας ανά όροφο, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα χειρουργεία έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.
Ενώ, όπως ενημερώνει το Σωματείο, ακόμη και τώρα δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 (η κατάθεση αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη 2022) για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και δεν έχει αρθεί η απόρριψη του αιτήματος του «Θριάσιου» Νοσοκομείου για ενίσχυση με 20 επικουρικούς εργαζόμενους.
Για την ασφαλή νοσηλεία των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών, το Σωματείο απαιτεί την άμεση ενίσχυση με 4 ειδικευμένους παθολόγους και δύο ειδικευμένους πνευμονολόγους, την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7Κ/2022 και πρόσληψη των επιτυχόντων, όπως και την άμεση ενίσχυση με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημα για τη στελέχωση κι επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής.
Κι ενώ η κατάσταση είναι εκρηκτική στα δημόσια νοσοκομεία, όσο «αμετακίνητη» είναι η κυβέρνηση στο οξυμένο πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού τόσο «επιταχύνει» για την εμπορευματοποίηση. Ετσι, την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας η πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία και τη ζωή του λαού έκανε σαφή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντησή της με το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.
Η ΕΙΝΑΠ έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού και κρατικών πόρων στα δημόσια νοσοκομεία, τις χιλιάδες ασθενών που περιμένουν σε λίστα αναμονής χειρουργείων, τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως ακτινολόγοι στο ΓΝ Νίκαιας, τα φρακαρισμένα Επείγοντα των νοσοκομείων εξαιτίας της απουσίας κεντρικά σχεδιασμένου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ.
Ως απάντηση, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, γνωστοποίησε στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ότι θα προχωρήσει άμεσα τα, επί πληρωμή, απογευματινά χειρουργεία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μέσω της ...νομιμοποίησής τους «θα καταργηθούν τα φακελάκια» (!) και ότι ναι μεν στα απογευματινά θα πηγαίνουν όσοι έχουν να πληρώσουν, όμως έτσι θα αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής!
Στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ως λύση τη διεύρυνση των συμπράξεων με τα ιδιωτικά εργαστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις, ισχυριζόμενος ότι θα κοστίζουν λιγότερο.
Ενώ σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προκήρυξη 1.200 μόνιμων γιατρών, παραδέχτηκε - εάν και όποτε γίνει - ότι δεν πρόκειται για προσωπικό που θα προστεθεί, καθώς θα αφορά επικουρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία.
Στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών για το φόρτο περιστατικών στα Επείγοντα, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι το 50% των περιστατικών διακομίζονται από την επαρχία, όπου η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση. Φυσικά ούτε λόγος για την ενίσχυσή τους, αντίθετα, όπως ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης, αυτός είναι λόγος για να μπει λουκέτο «αλλά αν πάω να κλείσω νοσοκομεία θα με κυνηγάνε».
Με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Η κυβέρνηση, με ωμότητα και κυνικότητα, μας ενημέρωσε για όσα πρόκειται να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Οδεύουν για ιδιωτικοποίηση τμημάτων και παραπέρα εμπορευματοποίηση της λειτουργίας τους, με απογευματινά χειρουργεία που θα τα πληρώνουν πλέον νόμιμα οι ασθενείς. Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι δεν πρόκειται να ενισχυθεί με παραπάνω προσωπικό το σύστημα Υγείας και θα επιδεινωθεί η ήδη άθλια κατάσταση. Οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου