Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά τις 30.000, ο τυμβωρύχος λαχταρά να χτίσει ξανά σπίτια

 


Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια, στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia
Παλαιστίνιοι περνούν από κατεστραμμένα σπίτια, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, 22 Φεβρουαρίου 2024. REUTERS/Mahmoud Issa/File Photo Purchase Licensing Rights, ανοίγει νέα καρτέλα
RAFAH, Λωρίδα της Γάζας, 29 Φεβρουαρίου (Reuters) - Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια συγκεκριμένη, καθημερινή πραγματικότητα για τον Ibrahim Ahmed: αντί να χτίζει σπίτια όπως έκανε πριν από τον πόλεμο, σκάβει τάφους.
Εκτοπισμένος από το σπίτι του, όπως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας, ο Ahmed περνά τις μέρες του στο νεκροταφείο Tal Al-Sultan στην περιοχή Rafah, προετοιμάζοντας σειρές τάφων στο αμμώδες έδαφος και σημαδεύοντάς τους με τσιμεντόλιθους λόγω έλλειψης ταφόπλακων.«Ως άνθρωπος που έχει συναισθήματα, αισθάνομαι βαρύ να πηγαίνω από το να χτίζω βίλες και διαμερίσματα, που μου αρέσουν, στο χτίσιμο τάφων», είπε ο Ahmed.
"Η δουλειά μου ήταν δύσκολη, ναι, αλλά θα πήγαινα σπίτι με μια αίσθηση επιτυχίας. Έφτιαχνα νέα πράγματα, κάθε μέρα ένα διαφορετικό κτίριο, μια διαφορετική διακόσμηση. Πήγα σπίτι με καλή διάθεση."
Πλέον, κάθε μέρα φέρνει πτώματα και πομπές πενθούντων συγγενών.
"Βλέπω διαφορετικούς ανθρώπους αλλά με τα ίδια πρόσωπα, με την ίδια ταλαιπωρία. Είναι καταθλιπτικό", είπε ο Ahmed.«Έχουμε δύο ομαδικούς τάφους εδώ, σχεδόν 80 μάρτυρες εδώ και 100 ακόμη μάρτυρες εκεί».
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα από το 2007, επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας 253 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Ορκιζόμενος να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική και χερσαία επίθεση που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού εδάφους. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 30.000.
00:1801:03
"Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Μακάρι να μπορούσα να σταματήσω να κάνω αυτή τη δουλειά", είπε ο Ahmed.
Με τη βεβαιότητα ότι θα φτάσουν περισσότερα πτώματα, ο Ahmed και άλλοι εθελοντές ετοίμαζαν εκ των προτέρων άδειους τάφους σε μεγάλες σειρές.
«Μακάρι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος για να μην χρειάζεται να χτίζουμε πια τάφους, αλλά αντί να χτίσουμε αυτή τη χώρα, να την ξαναχτίσουμε», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου