Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Η ενότητα το ζήτημα μετά το συνέδριο, που δεν έδωσε απάντηση στην εσωκομματική κρίση

 Όλγα Γεροβασίλη, Στέφανος Κασσελάκης

Όλγα Γεροβασίλη, Στέφανος Κασσελάκης | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


Μία μέρα μετά τη λήξη του επεισοδιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όλοι μιλούν για ενότητα και ανάγκη συσπείρωσης εν όψει των ευρωεκλογών και για να δοθούν απαντήσεις στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν φέρει την πλειονότητα των πολιτών στα όριά της. Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά για όσους βλέπουν τα πράγματα από έξω και από στοιχειώδη απόσταση.

ADVERTISING

Στις 6 το απόγευμα αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η συνέντευξη του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, με την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις και να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις του για την επόμενη μέρα του συνεδρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είπε μεταξύ άλλων ότι «το Συνέδριο έδωσε μια σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό κόμμα, το κόμμα των μελών, με νέες διαδικασίες, με νέους τρόπους οργάνωσης· ένα κόμμα μακριά και πέρα από παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών. Με ισχυρή εντολή με εξουσιοδότησαν να προχωρήσω στην αναγκαία δομική διεύρυνση για μία μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα κερδίσει τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ADVERTISING

Ωστόσο, δεν κάνει καμία αναφορά στο Καταστατικό του κόμματος και στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και έως τώρα έχει κατηγορηθεί ότι αυτά τα στοιχεία συνηθίζει να τα παρακάμπτει, με αποτέλεσμα να έρχεται σε σύγκρουση ακόμη και με ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Σ. Φάμελλος: «Προθεσμία όλων είναι το Καταστατικό»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, επιμένει ότι η απόφαση του συνεδρίου να μην πάει σε εκλογές έδειξε ότι «πρέπει να εμπιστευόμαστε δύο αρχές στη λειτουργία μας: την ενότητα και τη συλλογικότητα. Αυτό είναι και το βασικό περιεχόμενο της πρότασης που καταθέσαμε και η οποία ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» -Θεσσαλονίκης, και τον Απόστολο Λυκεσά, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «η απόφαση κατέστησε σαφές ότι δεν χρειάζεται εσωστρέφεια, ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη και ότι συνεχίζουμε ενωμένοι στις πολύ μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, με πρώτη μεγάλη μάχη αυτή των ευρωεκλογών. Επιπρόσθετα, κατέστησε σαφές ότι ενισχύουμε την πολιτική συλλογικότητα, δηλαδή τη συνεδρίαση οργάνων και σε ανώτατο επίπεδο, που θα μπορέσουν να μας δώσουν πολιτική τεκμηρίωση και σύνθεση. Άρα αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, της ενότητας και της συλλογικότητας, που είναι βασικά στοιχεία των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων, ήταν το κεντρικό μήνυμα των τελευταίων εξελίξεων».

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ασφαλώς επιμένοντας ενωτικά, ο Σωκράτης Φάμελλος αναγνώρισε πάντως ότι «δεν θεωρεί ότι υπήρξε κάποιος νικητής στο Συνέδριο, πέρα από την απόφαση για ενότητα και συλλογικότητα. Ωστόσο οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Η κοινωνία περιμένει. Δεν θα μας περιμένει για πολύ όμως. Δεν πρέπει να περάσει μία λανθασμένη αισιοδοξία ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπήρξε ένας γόρδιος δεσμός αλλά εν τέλει επιλύθηκε αυτό το ζήτημα».

Και πρόσθεσε ότι «το καταστατικό μας περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το πώς λειτουργούν τα όργανα, πώς εκφραζόμαστε δημόσια, ποιος είναι ο ρόλος του προέδρου, ποια είναι η προσωπική ευθύνη και η διακριτή ευθύνη του προέδρου αλλά και η συλλογικότητα και η δημοκρατία στα όργανα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να εφαρμόσουμε τις αξίες μας, γιατί είναι αδιαμφισβήτητη αξία στη ζωή μας η συλλογικότητα, η ενότητα και η συντροφικότητα».

«Δεν υπάρχει πρόεδρος υπό προθεσμία», πρόσθεσε επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος. «Στην πολιτική σε αυτό το επίπεδο όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Κρινόμαστε κάθε μέρα από τις ανάγκες της κοινωνίας και από τις αρχές του κόμματός μας. Ποτέ δεν εκλέγονται πρόεδροι υπό προθεσμία αλλά μόνο με καταστατικούς κανόνες. Η μόνη προθεσμία που έχουμε όλοι μας είναι οι αρχές του κόμματος, που είναι το καταστατικό μας, γιατί πρέπει να λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο και επίσης οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας δεν μας περιμένουν. Αυτή είναι η προθεσμία μας».

Σχολιάζοντας δε την παρέμβαση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε:

«Ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω έξω από τα όργανα τοποθετήσεις συντρόφων και ιδιαίτερα πολύ σημαντικών συντρόφων μας, όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Και δεν θα το κάνω αυτό ούτε για τις τοποθετήσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Δεν ήταν απρόκλητες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν ήταν δηλαδή κεραυνός εν αιθρία. Ούτε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ούτε η εισαγωγική τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Μπορεί ο καθένας να έχει τη δική του ανάγνωση αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχαν προβλήματα που πρέπει να λυθούν».

Γ. Μπαλάφας: «Το καλύτερο δυνατό»

Ο βουλευτής της Β' Αθηνών, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε πάντως ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πήγε κατά το καλύτερο δυνατό καλά. «Φυσικά είμαστε ενωμένοι την επόμενη ημέρα», είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι: 

«Εμείς χρόνια τώρα αποφασίζουμε στο φως της ημέρας, με αντιπαράθεση και υπερβολές ή χαρακτηρισμούς που δεν χρειάζονται, ενώ ο άλλος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι το κουκούλωμα» και πως «υπήρξε σημαντικό θέμα κρτικής για πράξεις ή παραλείψεις της ηγεσίας και τέθηκε το ζήτημα εάν αυτή πρέπει να επανεκτιμηθεί ή να επανεκλεγεί, αλλά το πρόβλημα δεν κουκουλώθηκε».

«Αλλού βαρούν τα όργανα»

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τις συνέπειες για το πολιτικό σύστημα, έδωσε ο Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB, που παρομοίασε την κατάσταση με το έργο του Νταλί «Οι πειρασμοί του Αγίου Αντωνίου».

Δημήτρης Μαύρος
| ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Όπως είπε «στον συγκεκριμένο πίνακα υπάρχει ένα κομβόι από ελέφαντες που κουβαλάνε στολίδια πάνω και μπροστά είναι ένα άλογο με γκρίζο, το οποίο είναι με γυρισμένα τα πέταλα ανάποδα. Είναι ο Άγιος Αντώνιος γονατιστός, αλλά τα ζώα αυτά, το άλογο και οι ελέφαντες, έχουν πόδια πάρα πολύ ψηλά, αλλά καλαμάκια, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή όλη αυτή η κατασκευή είναι εύθραυστη ή αλλιώς μοιάζει μ’ ένα εντυπωσιακό πράγμα με πήλινα πόδια, που σημαίνει ότι δεν έχει βιωσιμότητα ή αλλιώς δεν έχει πόδια να σταθεί και πισινό να καθίσει όλο αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή». 

Επισήμανε δε ότι «παρόλο που είναι τέτοια η κατάσταση που πιάνει και όλη την αντιπολίτευση ολίγον η όλη κατάσταση αλλά μου θυμίζει λιγάκι και την παροιμία ότι αλλού βροντούν τα τέτοια και αλλού γίνεται το πράγμα. Διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητάει ο πολιτικός κόσμος και να μπαίνουν τα πράγματα σε μία τάξη και ασχολείται όλη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δυστυχώς, ευτυχώς, τα media όπως θέλετε πείτε το, με το ποιος είπε τι, ποια ώρα και τι εννοούσε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...