Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Αρχηγός για τα δικαιώματα του ΟΗΕ: εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

 


Ο Τούρκος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρευρίσκεται στη Διάσκεψη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 75 στη Γενεύη,
Ο Volker Turk, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρευρίσκεται στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ελβετία, 11 Δεκεμβρίου 2023. REUTERS/Denis Balibuse/File Photo Purchase Δικαιώματα αδειοδότησης, ανοίγει νέα καρτέλα
ΓΕΝΕΥΗ, 29 Φεβρουαρίου (Reuters) - Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Turk δήλωσε την Πέμπτη ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ζητώντας να διερευνηθούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
"Σαφείς παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών νόμων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου και πιθανώς άλλων εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη", δήλωσε ο Τουρκ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.Είναι καιρός -πολύ περασμένος καιρός- για ειρήνη, έρευνα και λογοδοσία».
Ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 253 ομήρους σε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.
Η επίθεση πυροδότησε μια ισραηλινή επίθεση στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, η οποία, όπως λέει, αποσκοπεί στη διάσωση των υπόλοιπων ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς. Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα λένε ότι περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.Ο Τουρκ, ο οποίος παρουσίαζε έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, είπε ότι το γραφείο του είχε καταγράψει "πολλά περιστατικά που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές δυνάμεις".
Είπε ότι υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε «αδιάκριτη ή δυσανάλογη στόχευση» κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Το Ισραήλ έχει πει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους αμάχους.Ο Τουρκ είπε ότι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που εκτοξεύουν αδιάκριτους βλήματα σε όλο το νότιο Ισραήλ και η κράτηση ομήρων παραβιάζει επίσης το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους, αν και δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός.
Ο Τουρκ είπε ότι η προοπτική μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη νότια συνοριακή πόλη Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν στριμωχτεί αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους βορειότερα για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ, «θα μεταφέρει τον εφιάλτη που επιβάλλεται στους ανθρώπους στη Γάζα. μια νέα, δυστοπική,«Από την πλευρά μου, δεν καταλαβαίνω πώς μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να είναι συνεπής με τα δεσμευτικά προσωρινά μέτρα που εκδόθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης», είπε.
Ο Τουρκ πρόσθεσε ότι μια τέτοια χερσαία επίθεση θα είχε τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών, θα αυξήσει τον κίνδυνο εγκλημάτων θηριωδίας, θα τονώσει περισσότερους εκτοπισμούς και θα "υπογράψει θανατικό ένταλμα για κάθε ελπίδα αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας".

Αναφορά από την Gabrielle Tétrault-Farber. Επιμέλεια: Sharon Singleton

Τα πρότυπά μας: Οι αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters. διάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αγωγές δισ. κατά των εταιρειών κατασκευής εμβολίων Covid-19: «Στο εδώλιο» AstraZeneca, Pfizer, Moderna & Johnson Πόσοι θάνατοι από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καταγράφηκαν επίσημα στην ευρωπαϊκή υπηρεσία EudraVigilance 09.05.2024 | 11:46

  Μετά την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται πως έρχεται η σειρά των σκευασμάτων της Pfizer, της Moderna και της Johnson, να στ...