Δύο συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Μαξίμου. Στις 12 το μεσημέρι, κλιμάκιο 15 εκπροσώπων των μπλόκων (6 από τη Θεσσαλία, 6 από τη Μακεδονία, 2 από τη Στερεά και 1 από Πελοπόννησο) θα συναντήσει τον πρωθυπουργό μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας). Θα ακολουθήσει, στη 1, συνάντηση με τους εκπροσώπους της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου τηρούν επιφυλακτική στάση, προσδοκώντας ουσιαστικές λύσεις από τη συνάντηση, ειδάλλως ετοιμάζονται για δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεων, με την κυβέρνηση να βάζει τις τελευταίες μέρες φρένο σε έξτρα παροχές με άμεσο δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά να προετοιμάζει διάφορες διευκολύνσεις και μέτρα με περισσότερο μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζονται η επίσπευση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ορισμένα επιπλέον μέτρα διευκόλυνσης ως προς το αγροτικό ρεύμα, ένα ισχυρότερο πλαίσιο μέτρων για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, όπως και η επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, με τις όποιες αλλαγές να γίνονται πάντως ορατές στους παραγωγούς μετά το 2025.
Μικρό καλάθι
Αρκετοί από τους αγροτοσυνδικαλιστές κρατούν μικρό καλάθι εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Ενας από τους 15 εκπροσώπους των αγροτών που θα βρεθούν στο Μαξίμου είναι ο Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης: «Περιμένουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μας δεχθεί και να κάνουμε κουβέντα πάνω στα συγκεκριμένα αιτήματα που θεωρούμε αιτήματα επιβίωσης για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να είμαστε στα χωράφια μας. Θέλουμε να ακούσουμε συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα γίνει με το αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, όπως και τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ που φέτος μας έβαλε ακόμη περισσότερα εμπόδια. Από εκεί και πέρα, θα μεταφέρουμε στους συναδέλφους μας στα μπλόκα το περιεχόμενο της συζήτησης για να αποφασίσουμε πώς και πού θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις», τόνισε στην «Εφ.Συν.».
Και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων N. Λάρισας, ο οποίος θα βρίσκεται στη συνάντηση, ζητά ουσιαστικές απαντήσεις: «Είμαστε από τις 13 Δεκεμβρίου στα μπλόκα στις παρακάρλιες περιοχές. Περιμένουμε να ικανοποιηθούν κάποια συγκεκριμένα αιτήματα, όχι απλώς να γίνει μια συνάντηση για να πούμε ότι έγινε. Από εκεί και πέρα θα ενημερώσουμε στα μπλόκα και θα δούμε με ποιον τρόπο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις», μας είπε.
Κρήτη, η απούσα
Εντυπωσιακή από κάθε άποψη χαρακτηρίζεται η απουσία των αγροτών της Κρήτης τόσο από τις κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα όσο και από την εκπροσώπηση στη 15μελή επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, νωπές είναι οι μνήμες προηγούμενων ετών, με τους Κρητικούς αγρότες να κάνουν επεισοδιακές «αποβάσεις» στην Αθήνα για να διεκδικήσουν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, των ελαιοπαραγωγών και άλλων ομάδων αγροτών («Εφ.Συν.» 2/2: «Πού είναι τώρα οι κατσούνες;»). Μάλιστα, το Σάββατο τους ευχαρίστησε ο ίδιος ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη στάση τους, με την οποία έδειξαν έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου και συνολικά στην κυβέρνηση.
Για την απουσία τους από τη συνάντηση διαμαρτυρήθηκαν με κοινή επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πρόεδροι τεσσάρων αγροτικών συλλόγων της Κρήτης. «Το δεδομένο ότι δεν έχετε αποδεχτεί ποτέ έως τώρα κανένα από το πλήθος των αιτημάτων μας για συνάντηση σε ορθό χρόνο ώστε να συζητηθούν σοβαρά προβλήματα, όπως η κοροϊδία με τους εργάτες γης, το Μεταφορικό Ισοδύναμο αλλά και γενικά τις πολιτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, εντείνει ακόμα περισσότερο την αγανάκτησή μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αγροτικοί σύλλογοι Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Σητείας και Ιεράπετρας Λασιθίου.
ΕΘΕΑΣ: δομικά μέτρα
Στη 1 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, κτηνοτρόφο από τα Καλάβρυτα, Παύλο Σατολιά: «Θα θέσουμε στον πρωθυπουργό κάποια άμεσα μέτρα και αποφάσεις που πρέπει να πάρει για τον αγροτικό κλάδο. Θέλουμε επίσης να μας περιγράψει εάν υπάρχει μια περισσότερο μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, θα του κάνουμε κι εμείς τις προτάσεις μας. Πολλά από τα προβλήματα, όπως η ακρίβεια και οι ελληνοποιήσεις, θα μπορούσαν να είχαν λυθεί εάν υπήρχαν περισσότερο ισχυροί αγροτικοί συνεταιρισμοί. Στην ατζέντα πρέπει να βρίσκονται τέτοια θέματα κι όχι ένα εξτρά επίδομα στο πετρέλαιο. Το πιο σημαντικό είναι να ανέβουν οι τιμές παραγωγού, που μπορούν να ανέβουν μέσα από την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος. Χρειαζόμαστε και προστασία από την υψηλή τιμή στο ρεύμα και να βελτιωθούν οι όροι της ΚΑΠ ώστε να πάρουν τον σωστό δρόμο οι ενισχύσεις. Ομως πρέπει να λυθούν και περισσότερο δομικά ζητήματα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».
Χθες, συνεχίστηκαν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, με τους αγρότες του μπλόκου του Ε-65 στην Καρδίτσα να διαδηλώνουν με περισσότερα από 100 τρακτέρ μέσα στα Φάρσαλα. Στην πλατεία της πόλης οι αγρότες έριξαν γάλα και ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής. «Δώστε λύσεις τώρα, αλλιώς η Αθήνα είναι κοντά» ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε η κινητοποίηση. Αξιοσημείωτο αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Σπάρτη όπου αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι επίσης έφτασαν με τρακτέρ και έριξαν συμβολικά μπάλες με σανό στην είσοδο της Περιφέρειας Λακωνίας.
Μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Λευτέρης Αυγενάκης εκτίμησε ότι με τη συνέχιση του διαλόγου θα επιτευχθεί το αποτέλεσμα που επιθυμούν όλοι, χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία «καθαρά λαϊκή παράταξη με μεγάλο έρεισμα στους Ελληνες αγρότες».
Τα βασικά αιτήματα
Οι αγρότες προσέρχονται σήμερα στο Μαξίμου για να συζητήσουν πάνω στα εξής αιτήματα:
● Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
● Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα
● Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
● Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ και να μην εφαρμοστεί σε αυτή τη μορφή
● Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
● Καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων
Τέσσερις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ
Tέσσερις τροπολογίες με στόχο την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΕΛΓΑ, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή.
1. Πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα (agripower) με την οποία προτείνεται θεσμοθέτηση ειδικής έκπτωσης στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος.
2. Κάρτα πετρελαίου του αγρότη (AGRIDIESEL CARD) με σκοπό την κάλυψη του κατά περίπτωση μέγιστου μέρους του αυξημένου κόστους για την αγορά πετρελαίου κίνησης, αύξηση που οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και στην ακρίβεια «απληστίας» και την αρρύθμιστη αγορά ενέργειας, ειδικά με την απώλεια του ρυθμιστικού ρόλου του Δημοσίου.
3. Πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
4. Διμερής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, συμψηφισμός εισφορών - αποζημιώσεων και αποζημιώσεις 100% σε περίπτωση «θεομηνιών», που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας, της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του ΕΛΓΑ στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του για την έγκυρη, δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή των αποζημιώσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου