Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες, κοροϊδία χωρίς τέλος από τον πρωθυπουργό

 Αγρότες

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ


Συμβολικοί αποκλεισμοί και ενίσχυση μπλόκων από αγρότες πριν την πανελλαδική σύσκεψη μεθαύριο στη Λάρισα • «Τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους» δηλώνει προκλητικά ο Κ. Μητσοτάκης

Μετά το μαχητικό συλλαλητήριο στην Agrotica της ΔΕΘ, εκατοντάδες τρακτέρ αποχωρούν σήμερα σταδιακά από τη Θεσσαλονίκη και επιστρέφουν στα μπλόκα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα με διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή.

«Σε συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να μη δημιουργήσουμε κυκλοφοριακή επιβάρυνση, θα ξεκινήσουμε την αποχώρησή μας από τη ΔΕΘ και θα επιστρέψουμε πίσω στα μπλόκα μας τα οποία και θα ενισχύσουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, προσθέτοντας θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές των μπλόκων, που θα συμμετέχουν με αντιπροσωπείες στην πανελλαδική συνάντηση της προσεχούς Τρίτης στη Νίκαια της Λάρισας.

Ελαιοπαραγωγοί, σιτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στον κόμβο Μουδανιών, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στον κόμβο της Ερμίτσας, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.Το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων-παρατεταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη-, ενισχύεται σήμερα με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο. Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν παρατεταγμένοι και θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα. 

Όπως επαναλαμβάνουν εκπρόσωποι των αγροτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι ασπιρίνες για να απαλύνουν ελαφρά των πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων είναι θέμα επιβίωσής τους.Όπως επαναλαμβάνουν εκπρόσωποι των αγροτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι ασπιρίνες για να απαλύνουν ελαφρά των πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων είναι θέμα επιβίωσής τους.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει "αγροτικό μέτωπο"» γιατί «το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα» υποστήριξε.

Στην εβδομαδιαία ανάρτησή του ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ανακοινώσεις μέτρων συνολικής δαπάνης λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ βάζοντάς τα με όλες τις εξαγγελίες από το περασμένο καλοκαίρι για να υποστηρίξει την στρεβλή εικόνα, που παρουσιάζει λέγοντας πως «ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες είναι το ενεργειακό κόστος».

«Καταφέραμε να προσφέρουμε ένα γενναιόδωρο πακέτο 8 μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει: την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας» έγραψε ο πρωθυπουργός.

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Παράλληλα, πέντε μήνες μετά την τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «την επιτάχυνση της εκταμίευσης των τελικών αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, δίνοντας τη δυνατότητα να κατατεθούν αιτήσεις πλημμυροπαθών έως τέλος Φεβρουαρίου για επιπρόσθετα 5.000-10.000 ευρώ, αναλόγως της ζημιάς που υπέστησαν. Η ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr για το β’ κύκλο θα έχει ανοίξει έως την Τρίτη».

«Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύνολο περίπου 31.000 δηλώσεων, έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους μόλις 4.400 φάκελοι ώστε να καταβληθούν τα χρήματα. Επίσης, ανακοινώσαμε ότι οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος -η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ομολογώ με καθυστέρηση- και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030» πρόσθεσε.

Και για ακόμα φορά είπε προκλητικά πως «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το συζητήσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, συμφωνώντας ότι η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της ΕΕ με φόντο την νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ». 

Νέα μήνυμα πίεσης σε καθηγητές και φοιτητές

Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί με αυταρχικό τρόπο στο μείζον ζήτημα των πανεπιστημίων στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους νέους αλλά στους καθηγητές, που αντιτίθενται στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και στην απαξίωση των δημόσιων.

Προσπαθώντας να πιέσει τους εκπαιδευτικούς των ΑΕΙ υποστήριξε πως «'εχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περί του "αδιάβλητου" των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο» ανέφερε αγνοώντας επιδεικτικά την εμπειρία της πανδημίας.

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Επομένως εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους. Και να σκεφτούν και κάτι ακόμη: υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν με αγωνία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τώρα τον Φεβρουάριο γιατί έχουν ήδη άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία».

Και προσπαθώντας να κάνει το μαύρο - άσπρο σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά είναι η είναι η «στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου που παρά τις δυσκολίες, πιστεύω ότι σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο – το ύψος της χρηματοδότησης».

Τέλος, υποστήριξε πως «η οικονομική στήριξη είναι δεδομένη, όμως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στην Αττική - Σε δύο κύματα «χτυπάει» η κακοκαιρία

  Newsroom   Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024 07:25 Εγκλωβίστηκαν στο όχημά τους επιβάτες λόγω της πλημμυρισμένης Ποσειδώνος INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩ...