Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ρωσία: Αναβαθμίστηκε σε χώρα υψηλού εισοδήματος από την Παγκόσμια Τράπεζα Δεν καταφέρνουν να προκαλέσουν ουσιαστικό οικονομικό πλήγμα οι κυρώσεις της Δύσης 05.07.2024 | 16:31

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Ρωσίας από την κατηγορία των χωρών με ανώτερο μεσαίο εισόδημα σε εκείνη των χωρών με υψηλό εισόδημα.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς το ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6% το 2023, ενώ παράλληλα και το εμπόριο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ανακάμπτουνΗ ρωσική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, παρά τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες είχαν σκοπό να την πλήξουν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει, πως πλέον η Ρωσία βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τις χώρες της G7, δηλαδή τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η ΓαλλίαΕιδικότερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομική δραστηριότητα της χώρας ενισχύθηκε από τη μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής το 2023.

Ακόμη, την περασμένη χρονιά, οι Ρώσοι κέρδισαν 14.250 δολάρια ανά άτομο με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

Παράλληλα, το εμπόριο της Ρωσίας αυξήθηκε κατά σχεδόν 7% το 2023, ενώ οι δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 6,6% και 3,6%, αντίστοιχα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε επιπλέον επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και το Παλάου, από χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι αναβαθμίσεις τους ήρθαν μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης μετά την πανδημία.Η Ουκρανία ανέβηκε επίσης από χώρα χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος σε χώρα ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% — αντιστρέφοντας την απότομη πτώση του 28,8% το 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

  Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του ε...