Την αγανάκτηση και έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν γονείς σε πολλές περιοχές της χώρας απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Όπως αναδεικνύει η «Εφ.Συν.» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο ήδη οι συγχωνεύσεις στην επικράτεια έχουν φτάσει τις 1.600 και η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς εγγυήσεις και με αρκετές, σοβαρές επιπτώσεις για τους μαθητές [βλ. Οργή γονέων για τα χιλιάδες καταργημένα τμήματα].ήμερα σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από συλλόγους γονέων έξω από σχολεία ή και διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Κινητοποίηση στο Αιγάλεω
Από νωρίς το πρωί πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω με τους γονείς να διαμαρτύρονται έντονα για την υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης. Οι συγκεντρωμένοι έχουν κάνει κατάληψη στο γραφείο του αρμόδιου διευθυντή και ζητούν συνάντηση μαζί του.
«Ο κ. Κάππος δεν έρχεται, κρύβεται, θα συνεχίσουμε, θα μείνουμε εδώ όλη μέρα» δηλώνει σε επικοινωνία που είχε με την efsyn.gr ο Γιώργος Στεφανάκης, γραμματέας του συλλόγου του 5ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω και περιέγραψε με μελανά γράμματα την κατάσταση που αντίκρισαν οι γονείς σήμερα στα σχολεία και είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές θριαμβολογίες.
«Η κατάσταση σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι είναι απερίγραπτη, σχεδόν όλα τα τμήματα έχουν συγχωνευθεί. Δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Πήγαμε σήμερα στα σχολεία, δεν έχουν δασκάλους ειδικοτήτων, παράλληλης στήριξης, δεν υπάρχουν δάσκαλοι για τα ολοήμερα» υπογραμμίζει.
Χωρίς αγιασμό στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Οι μαθητές αρνήθηκαν να μπουν στις αίθουσες στο 2 Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση τμήματος θεωρητικής κατεύθυνσης και τη μετακίνηση οκτώ μαθητών αυτής σε άλλη σχολική μονάδα (στο 15ο ΓΕΛ στην οδό Κ. Ντηλ), εξέλιξη για την οποία, όπως αναφέρουν, ενημερώθηκαν μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στο σχολείο μετέβη ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, προκειμένου να συζητήσει με τους γονείς των μαθητών που διαμαρτύρονται, οι οποίοι πάντως ζήτησαν έγγραφη διαβεβαίωση ότι οι 8 μαθητές δεν θα μετακινηθούν, προκειμένου να γίνει ο Αγιασμός και να προσέλθουν όλοι οι μαθητές στις τάξεις τους.
«Συνάντησα τους γονείς, μιλήσαμε περίπου μιάμιση ώρα, ζήτησα να δω τα παιδιά -οι γονείς ζήτησαν να μιλήσω μόνο μαζί τους, πρότεινα λύση, ζήτησα να μπουν οι μαθητές τώρα στο σχολείο, να μην χαθεί ούτε μισή ώρα μάθημα και δεσμεύθηκα ότι μέχρι αύριο θα έχουμε λύσει το θέμα. Οι γονείς ήταν ανένδοτοι, η απάντηση ήταν μόνο αν το δούμε εγγράφως θα μπούμε. Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να είναι δέσμιο κανενός. Είμαστε εδώ για τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Κόπτσης μετά τη συνάντηση με τους γονείς.
Νωρίτερα, ο κ. Κόπτσης παρέστη στις τελετές Αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο συγκρότημα των 15ου και 69ου δημοτικών σχολείων Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στον Αγιασμό στο 19ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ερωτηθείς για τη διαμαρτυρία στο 2ο ΓΕΛ διαβεβαίωσε ότι «κανένα σχολείο δεν κλείνει και κανένα δεν συγχωνεύεται».
«Όπου υπάρχει πολύ μικρός αριθμός μαθητών γίνεται εξορθολογισμός κάποιων τμημάτων, με σκοπό όλα τα σχολεία και τμήματα να έχουν τους καθηγητές τους» και «όπου παρουσιάζονται προβλήματα ελέγχονται ένα προς ένα και όπου υπάρχουν εφικτές λύσεις με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας», σημείωσε.
Κατάληψη στα Ανώγεια, συγκέντρωση στο Κολυμβάρι
Οργή και στην Κρήτη όπου στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων δεν είχε σήμερα αγιασμό, καθώς ο Σύλλογος Γονέων αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων.
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Κολυμπάρι της Κρήτης με αφορμή την υποβάθμιση του σχολείου από 12θέσιο και 10θέσιο.
Ενδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
- Συνολικά 73 σχολεία της Θεσσαλίας, 51 Νηπιαγωγεία και 22 Δημοτικά «για το 2024-2025», όπως σημειώνεται σε όλες τις σχετικές αποφάσεις.
- Ακόμα 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία (επιπλέον των δεκάδων που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους) θα κλείσουν στη Δυτική Μακεδονία.
- Συνολικά 152 σχολεία στην Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία δεν θα ανοίξουν, σύμφωνα με ΦΕΚ κυβερνητικών αποφάσεων, λόγω έλλειψης μαθητών. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναστέλλεται η λειτουργία 34 σχολείων, εκ των οποίων 21 Νηπιαγωγεία και 13 Δημοτικά, συμπεριλαμβανομένων δύο ειδικών σχολείων.
- Στον νομό Αργολίδας, με κατεβασμένα τα ρολά θα παραμείνουν 5 Νηπιαγωγεία, 6 στον νομό Αρκαδίας, 1 στον νομό Κορινθίας, 6 στον νομό Λακωνίας και 3 στον νομό Μεσσηνίας. Αναφορικά με τα Δημοτικά, στην Αργολίδα δεν θα ανοίξει 1, στην Αρκαδία 5 (εκ των οποίων τα 2 ειδικά), στη Λακωνία 4 και στη Μεσσηνία 3.
- Αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία, 118 σχολεία θα έχουν «λουκέτο», με την αναστολή λειτουργίας να αφορά 36 Δημοτικά και 82 Νηπιαγωγεία.
- Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κλείνουν 26 μονάδες.
- Στην Κρήτη συγχωνεύονται εκατοντάδες Νηπιαγωγεία και ακόμη περισσότερα Δημοτικά, ενώ σχεδιάζονται και για Γυμνάσια-Λύκεια.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
- Στον νομό Λακωνίας συγχωνεύονται 10 διαφορετικές τάξεις σε 7 σχολεία, δημιουργώντας τεράστια αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
- Στη Σητεία, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προβεί σε πολλές κινητοποιήσεις. Ειδικά για την ενότητα Λασιθίου, καταγγέλλουν πως «κάποιοι διευθυντές εκπαίδευσης έχουν αντιμετωπίσει κατά περίπτωση τα τμήματα και δεν έκαναν υπέρμετρη και αυθαίρετη εφαρμογή, όπως συνέβη στον νομό Λασιθίου. Δεν έφταναν οι υπάρχουσες συγχωνεύσεις, προχώρησαν μονομερώς και σε επιπλέον συγχώνευση Νηπιαγωγείου στην έδρα της διεύθυνσης».
- Στην Αττική δεν υπάρχει διεύθυνση χωρίς συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Από τον Πειραιά, την Καισαριανή μέχρι το Χαλάνδρι και όπου αλλού. Οι αντιδράσεις κυρίως των γονέων είναι έντονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου