Πέρα από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή σφαγή στη Γάζα η βία στην περιοχή επεκτείνεται σταδιακά, όπως καταγράφουν τα τελευταία περιστατικά στα σύνορα με την Ιορδανία, αλλά και οι σημερινές φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία.
Κι όμως οι ΗΠΑ δείχνουν να είναι οι μόνες που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα σχετικά με μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυκλοφόρησαν πληροφορίες στα αμερικανικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς θα παρουσιάσει σύντομα νέα πρόταση για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων.
Επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους τα ΜΜΕ αναφέρουν πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να καταρτίσει νέο προσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Τελ Αβίβ και τους διαμεσολαβητές, χωρίς, πάντως, να επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία για επιτυχία.
Οι διαρροές από τον Λευκό Οίκο, εξάλλου, κάνουν λόγο για «την τελευταία ευκαιρία» με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή.
Η νέα πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει όλα τα σημεία που παραμένουν δυσεπίλυτα, όπως το πέρασμα της Φιλαδέλφειας για το οποίο το Ισραήλ εμφανίζεται αμετακίνητο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα παλαιστινιακές πηγές σημείωναν πως η Χαμάς δεν έχει αλλάξει τον αριθμό των Παλαιστίνιων φυλακισμένων που απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι.
Διαψεύδει η Χαμάς
Σήμερα ήρθε και η κατηγορηματική απόρριψη των δημοσιευμάτων αυτών από εκπρόσωπο της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Ο Μπασέμ Ναϊμ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν νέοι όροι προς τους διαμεσολαβητές για την απελευθέρωση των ομήρων.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στα ΜΜΕ «δηλητηρίασαν τις διαπραγματεύσεις».
«Το κίνημα επαναβεβαιώνει την δέσμευσή του στα όσα είχαν συμφωνηθεί στις 2 Ιουλίου, που ήταν βασισμένα στην πρόταση Μπάιντεν και το ψήφισμα 2735 του ΟΗΕ».
Ο Νετανιάχου στην πρέσα
Παρά τη δολοφονική στρατηγική του, παρά τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις και απειλές για επέκταση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραμένει ασφυκτικά πιεζόμενος και στο εσωτερικό της χώρας του.
Χαρακτηριστικές για μια ακόμη φορά οι τεράστιες διαδηλώσεις του Σαββάτου, καθώς η κοινή γνώμη του Ισραήλ πιέζει για μια άμεση συμφωνία προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους.
Ο Νετανιάχου, όμως, εξακολουθεί να νιώθει και την πίεση των ακραίων της κυβέρνησής του, οι οποίοι επιζητούν ακόμη μεγαλύτερο αιματοκύλισμα.
Χθες ήρθε και κριτική από τον Μπένι Γκαντς, τον πρώην υπουργό και μέλους του πολεμικού συμβουλίου, ο οποίος άφησε αιχμές προς την κυβέρνηση πως έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα κατά της Χεζμπολά στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ υποστήριξε «νομίζω εδώ και μήνες πως διαθέτουμε αρκετές δυνάμεις για τη Γάζα και πρέπει να επικεντρωθούμε στο το γίνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στη Γάζα, έχουμε ξεπεράσει ένα αποφασιστικό σημείο της εκστρατείας. Μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε».
Σχετικά με την κατάπαυση πυρός σημείωσε «νομίζω πως πρέπει να επιδιώξουμε να κλειστεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι αλλά αν δεν καταλήξουμε σε αυτή τις ημέρες ή τις εβδομάδες που έρχονται, πρέπει να μετακινήσουμε δυνάμεις στον βορρά. Δεν νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε άλλο (...) έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε», επέμεινε, χωρίς να αποκλείει «να πλήξουμε τον Λίβανο αν αυτό καταστεί απαραίτητο».
Το παρασκήνιο στον Λευκό Οίκο
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Axios ο Τζο Μπάιντεν έχει επενδύσει προσωπικά για το θέμα της κατάπαυσης πυρός με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να επιχειρεί εναγωνίως να κλείσει τη συμφωνία.
Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις πιέσεις, όμως, σύμβουλοί του επιμένουν πως μια νέα πρόταση δεν θα οδηγήσει πουθενά αυτή τη στιγμή.
Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να δηλώνει ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της εκεχειρίας παρά τις δύσκολες συζητήσεις, ωστόσο στα παρασκήνια σύμβουλοι στα υψηλά κλιμάκια παραμένουν εξαιρετικά σκεπτικοί για τις πιθανότητες επιτυχίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου