Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Θα ξορκίσει τη φθορά από το βήμα της ΔΕΘ

 Κυριάκος Μητσοτάκης

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI


Τα ρέστα του σκοπεύει να παίξει ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα και αύριο στο Βελλίδειο, σε μια προσπάθεια να δώσει την πολυπόθητη, για τον ίδιο και το κόμμα του, εικόνα «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης ● Επανέρχεται η συζήτηση για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου ● Διαρροές από το Μαξίμου σχετικά με την πρόταση για Δένδια στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πάνω από το Βελλίδειο, στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρονται, απόψε και αύριο, τα μαύρα σύννεφα που έχουν πυκνώσει στον ουρανό του μεγάρου Μαξίμου. Απόψε στην καθιερωμένη ομιλία του και αύριο στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει τα ρέστα του στην προσπάθειά του να δώσει την πολυπόθητη για τον ίδιο εικόνα «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν έχει συνέλθει από το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά βλέπει τη συσσωρευμένη και επιτεινόμενη κυβερνητική φθορά να εξακολουθεί να αποτυπώνεται και στα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα του φθινοπώρου.

Απαντες στη Ν.Δ. βλέπουν ότι η κυβέρνηση φθείρεται σοβαρά από μια σειρά από ζητήματα, με πρώτο βέβαια το πρόβλημα της ακρίβειας, που ξεκινάει από το σουπερμάρκετ και τα τρόφιμα, πάει στο ρεύμα και την ενέργεια και φτάνει μέχρι τα ενοίκια και τη στεγαστική κρίση που πλήττει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τους πολίτες.

Ψηλά στους παράγοντες της κυβερνητικής φθοράς είναι ασφαλώς και το ζήτημα της Υγείας, όπου, όπως «γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν, στα πέντε χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν αλλάξει ήδη τέσσερις υπουργοί (Β. Κικίλιας, Θ. Πλεύρης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αδ. Γεωργιάδης), αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στα κεντρικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Απουσία αντιπάλου

Την ίδια ώρα, «γαλάζια» στελέχη παρατηρούν ότι η παντελής απουσία ενός ισχυρού αντίπαλου πόλου στο πολιτικό σκηνικό και η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Τα ίδια στελέχη βλέπουν ότι όλη αυτή η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί στην κυβέρνηση μια αίσθηση κυριαρχίας, που όμως ανά πάσα στιγμή και πολύ εύκολα, με αφορμή κάποιο κεντρικό ζήτημα της επικαιρότητας, μπορεί να αλλάξει και η κυβερνητική πλευρά να οδηγηθεί στα τάρταρα.

Φωνές στο εσωτερικό της Ν.Δ. εκτιμούν επίσης πως από τη στιγμή που δεν του βγήκε του πρωθυπουργού η μετακίνησή του στις Βρυξέλλες σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, θα ήθελε τώρα πολύ μια τρίτη θητεία. Αλλά με την αυτοδυναμία αυτή τη στιγμή να μη φαίνεται στον ορίζοντα ούτε με κιάλια, «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να στραφεί για συγκυβέρνηση στο ακροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σε αυτό το σημείο βέβαια επανέρχεται και η συζήτηση για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δηλαδή η κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που η ίδια έχει φέρει, προκειμένου να χαμηλώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας και να κάνει την επίτευξή της πιο εύκολη. Κάτι που βέβαια για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί ξανά διπλές εκλογές, αφού για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την πρώτη κάλπη απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αλλά βέβαια ο ακραίος τακτικισμός μιας τέτοιας κίνησης δεν μπορεί με τίποτα να καμουφλαριστεί, κάτι που έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας (ΣΚΑΪ, 16.7.2024) ότι «όσο μιλάμε για το ζήτημα αυτό, τόσο δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι μας ενδιαφέρουν οι τακτικισμοί και η διαιώνιση της θητείας μας και όχι τα πραγματικά προβλήματα».

Ηχηρές απουσίες

Την ίδια ώρα η εσωκομματική κριτική προς την κυβέρνηση παραμένει. Χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε, στο Attica TV και τον Γιώργο Χουδαλάκη: «Θυμάστε τι σας έλεγα πριν από τις ευρωεκλογές σχετικά με το αποτέλεσμα. Εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη. Δεν πήραμε το μάθημα στον βαθμό που έπρεπε να το πάρουμε για να κάνουμε τις σωστές κινήσεις». Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αν και ανέφερε πως «εγώ όταν θέλω να πω κάτι και να εκδηλώσω κάτι δεν το εκδηλώνω εμμέσως, το λέω πάντα αμέσως».

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα απουσιάζουν επίσης οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Δύο απουσίες που έρχονται μετά τις ευθείες βολές του κ. Σαμαρά προς τον πρωθυπουργό και τις σαφείς αιχμές του κ. Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο.

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κατευνάσει την εσωκομματική δυσαρέσκεια που προκαλεί όλα αυτά τα χρόνια η τακτική του να αξιοποιεί στο κυβερνητικό σχήμα και στον κρατικό μηχανισμό μεγάλο αριθμό στελεχών που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ., αλλά από άλλους χώρους και κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Επιχειρεί να το κάνει με διάφορες κινήσεις, όπως η τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. ή όπως οι πρόσφατες αποπομπές ορισμένων γενικών γραμματέων υπουργείων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και η αντικατάστασή τους με προερχόμενους από τη Ν.Δ. Εξ ου και πολλοί στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να θυσιάσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από τη Ν.Δ.

Με έναν σμπάρο...

Γι’ αυτό και τελευταία στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει το όνομα του Νίκου Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώνουν και οι σχετικές διαρροές σε διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, όσο και αν επισήμως η κυβέρνηση απαντά ότι «είναι εξαιρετικά πρόωρη η συζήτηση και προσβλητική ως προς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εφόσον προχωρήσει στην επιλογή του κ. Δένδια, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να ικανοποιήσει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: Και να επιλέξει ένα πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει το κομμάτι της παραδοσιακής Ν.Δ. (έχοντας όμως καλή ώσμωση και με τους κεντρώους), αλλά κυρίως, διά της αναβαθμίσεως, να οδηγήσει σε αποστρατεία ένα πολιτικό πρόσωπο που θεωρείται από τους επικρατέστερους εσωκομματικούς πόλους για την ηγεσία της Ν.Δ. στη μετά Μητσοτάκη εποχή.

Αν και βέβαια κάποιοι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι εάν ο πρωθυπουργός έβγαλε τον κ. Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών επειδή δεν τον θεωρούσε αρκετά ελέγξιμο, τότε θα ζυγίσει πολύ την προώθησή του σε έναν ρόλο με κατ’ εξοχήν παρεμβάσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Πάντως εφόσον το σενάριο αυτό προχωρήσει, τότε ο υπουργός Αμυνας θα έχει μπροστά του από τη μια την ανάδειξή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα και από την άλλη την τιμητική αποστρατεία του. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να προχωρήσει θα πρέπει να το θέλει και ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εν αναμονή της απόφασης του Ταμείου Ανάκαμψης: 51.000.000 ευρώ για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

  COEUROPE / Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, 22:07:37 / Τελευταία Ενημέρωση: 08:13 Μετά την τελική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχονται...