
Συνεχίζει να «χτυπά» ασύστολα το CNN τον Τραμπ, αυτή τη φορά αναδεικνύοντας τα τερτίπια του με τους δασμούς, παραθέτονας ανάλυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των απειλών του στην υφήλιο
Με φανερά δηκτικό τρόπο, το αμερικανικό δίκτυο λοιδορεί τον Αμερικανό πρόεδρο και την δήλωση που έκανε με την συμπλήρωση 100 ημερών στον Λευκό Οίκο, στην οποία ανέφερε πως είχε συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 200 διαφορετικά κράτη.Το CNN κάνει λόγο για μια εντυπωσιακή δήλωση, η οποία εκ του αποτελέσματος ήταν κενή περιεχομένου, καθώς δύο ολόκληρους μήνες αργότερα έχει συνάψει μόλις τρεις συμφωνίες: με την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ.
Το χρονικό
Χθες Τετάρτη (9/7) ήταν υποτίθεται η μέρα που είχε θέσει ο Τραμπ ως προθεσμία πριν τρεις μήνες για να κλείσουν όλες οι χώρες συμφωνίες με τις ΗΠΑ, διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν μεγάλους «ανταποδοτικούς» δασμούς.
Ο Τραμπ παραδέχθηκε στη συνέχεια δημόσια ότι η προθεσμία που είχε δώσει έως τις 9 Ιουλίου, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «Ημέρα Απελευθέρωσης» για τις ΗΠΑ, δεν ήταν αρκετή για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το σύνολο των κρατών που απειλούσε.
Αρχικά ανέμενε να είχε ολοκληρώσει περισσότερες εμπορικές συμφωνίες έως τη συγκεκριμένη προθεσμία, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες πείστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, σύμφωνα με πηγές του CNN.
Έτσι, άλλαξε τη ρητορική του λέγοντας ότι θα αποστείλει επιστολές με αυξημένους δασμούς, όπως και έκανε, προκειμένου να ασκήσει πίεση και να δει απτά «αποτελέσματα», ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται.
Ο Τραμπ συμφώνησε τελικά να μεταθέσει την προθεσμία για την 1η Αυγούστου, ώστε να δώσει περισσότερο χρόνο σε χώρες που βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα να ανακοινώσει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Οι διαπραγματευτές εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει δασμούς 10% και καθορίζει τους όρους για περαιτέρω εκτενείς διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους.
Η πρόοδος στις συνομιλίες με την Ε.Ε. ήταν ο βασικός λόγος για την επέκταση της προθεσμίας πέραν της 9ης Ιουλίου, αποκαλύπτει το CNN.
Ο Τραμπ πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν πως αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.
Ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, και τον αντιπρόσωπο Εμπορίου Τζέιμσον Γκριρ.
Η πρόοδος στις συνομιλίες σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών στη μακροχρόνια επιθετική στάση του Τραμπ απέναντι στην Ε.Ε., που σημειωτέον είχε εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις τους προηγούμενους μήνες, σχολιάζει το CNN.
Η ρητορική του Τραμπ άλλαξε σημαντικά αφότου απείλησε με 50% δασμούς την Ε.Ε. με ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα στα τέλη Μαΐου. Αυτή η απρόσμενη απειλή οδήγησε την Ε.Ε. σε άμεση αντίδραση και σε εντατική προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.
Αξιωματούχοι της ΕΕ διαρρέουν πως τα κράτη μέλη είναι ενήμερα για το πλαίσιο και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά ενώ υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών, η συμφωνία παρουσιάζεται ως η καλύτερη λύση για την αποφυγή της κλιμάκωσης των εμπορικών σχέσεων.
Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ κρατούν σκληρή στάση απέναντι στα αιτήματα της ΕΕ, όπως οι εξαιρέσεις σε τομεακούς δασμούς.
Για παράδειγμα, η μείωση των δασμών στο 25% για τα αυτοκίνητα και στο 50% για το χάλυβα αποτελεί βασικό σημείο των συζητήσεων.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση στους δασμούς που αφορούν τα αεροσκάφη, τα αλκοολούχα ποτά και κάποια γεωργικά προϊόντα, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει ο Τραμπ.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει για αντίμετρα που θα αφορούν αμερικανικά προϊόντα πολλών δισεκατομμυρίων.
Τα μέτρα αυτά είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου, αλλά δεν είναι σαφές αν η Ε.Ε. θα μεταθέσει την ημερομηνία λόγω της παράτασης που ανακοίνωσε ο Τραμπ.
«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την καθορισμένη προθεσμία, η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει στοχευμένα και αναλογικά αντίμετρα για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της», δήλωσε η Μαρί Μπιέρρε, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας, υπενθυμίζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η υπομονή της ΕΕ έχει όρια.
Άλλες συμφωνίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη
Ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές συμφωνίες.
Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, είπε ότι οι απειλές του για δασμούς έφεραν κάποιες χώρες στο τραπέζι, αλλά οι προσφορές τους ήταν ανεπαρκείς:
«Μας λένε: “Θα σας δώσουμε πλήρη πρόσβαση και δεν θα πληρώνετε δασμούς, αλλά μην μας επιβάλετε κι εσείς”. Ε, αυτό δεν είναι συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν είμαστε σκληροπυρηνικοί, αλλά ήρθε η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν να εισπράττουν από τις χώρες που μας εκμεταλλεύονταν και γελούσαν πίσω από την πλάτη μας»
Οι χώρες που βάζουν δύσκολα
Η Ινδία θεωρούνταν αρχικά πως θα έφτανε σύντομα σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά οι διαπραγματευτές της έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Ως μέλος των BRICS, δεν είναι σαφές πώς επηρεάζεται από την απειλή Τραμπ για 10% δασμούς στις χώρες του μπλοκ.
Η Νότια Κορέα επίσης εκτιμώταν ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, αλλά οι δασμοί στα αυτοκίνητα παραμένουν εμπόδιο, και η επιστολή του Τραμπ τη Δευτέρα περιέπλεξε τα πράγματα.
Η Ιαπωνία φαίνεται να απομακρύνεται από τη συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός Σιγκερού Ισίμπα δήλωσε την Τρίτη: «Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Λυπούμαστε βαθιά για τους επιπλέον δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ».
Η Ινδονησία, η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη υπέβαλαν γεναιόδορες προτάσεις προς τις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η Βραζιλία δεν γλίτωσε από τους δασμούς, ελέω Μπολσονάρο!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις διαπραγματεύσεις είναι η ασάφεια για το τι ακριβώς επιδιώκει η Ουάσινγκτον από κάθε τελική συμφωνία, καταλήγει η ανάλυση του CNN.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου