Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τα ρέστα του παίζει ο Ματέο Ρέντσι στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, μια διαδικασία που έχει διχάσει τους Ιταλούς.

Δημοψήφισμα Ιταλία: Δύο Ιταλοί αναλυτές διασταυρώνουν τα ξίφη τους
Πηγή: REUTERS/Alessandro Bianchi
Τα ρέστα του παίζει ο Ματέο Ρέντσι στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, μια διαδικασία που έχει διχάσει τους Ιταλούς. Το ιταλικό πολιτικό σύστημα, αρκετά αναλογικό και με δύο νομοθετικά σώματα, δεν ευνοεί τις εκλογικές πλειοψηφίες και δεύτερον είναι δυσκίνητο όσον αφορά το νομοθετικό έργο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ΜατέοΡέντσι λοιπόν θέλει να περιορίσει την ισχύ της Γερουσίας και να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του ώστε να προχωρήσει στο νομοθετικό έργο και σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις απερίσπαστος.

Διαβάστε επίσης

Αν τα καταφέρει θα έχει επιτύχει μια μεγάλη νίκη, αλλά για την “μεθεπόμενη μέρα” και με την προϋπόθεση ότι θα έχει επανασυστήσει την κεντροαριστερά. Και λέμε για την “μεθεπόμενη μέρα” γιατί ότι κι αν βγάλει η κάλπη, η Δευτέρα θα είναι μια πολύ διαφορετική μέρα για την Ιταλία, που θα έχει βρει τον πολιτικό κόσμο αλλά και τους πολίτες διχασμένους.
Οι μεταρυθμίσεις που προτείνονταιπεριορίζουν τον αριθμό των γερουσιαστών από τους 315 στους 100 και ταυτόχρονα περιορίζεται η ισχύς της Γερουσίας όσον αφορά το νομοθετικό έργο. Θα έχει μόνο δύναμη να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν άλλες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την επικύρωση των συνθηκών της ΕΕ. Άλλη μεταρρύθμιση που καλούνται να ψηφίσουν οι Ιταλοί είναι η κατάργηση ή όχι του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας, στο οποίο συμμετέχουν μέλη των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Είναι συμβουλευτικό όργανο που έχει όμως λόγο στην σύνταξη των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Επίσης περιορίζονται οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης που στην Ιταλία είναι πολύ ισχυρή.
Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι το ΟΧΙ θα κερδίσει και με σχετική άνεση, κάτι που θα αναγκάσει τον Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα. Ωστόσο, αν και θα παραιτηθεί, το πιθανότερο είναι να τον ξαναδούμε πρωθυπουργό επικεφαλής διαφορετικού υπουργικού συμβουλίου, αλλά με κομμένα πλέον τα φτερά και θα μετρά αντίστροφά για τις επόμενες εκλογές.
Εκεί όμως αρχίζουν τα δύσκολα γιατί χωρίς να έχει τις επιπλέον εξουσίες που θα ήθελε, θα κληθεί να κάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να λύσει το γρίφο των ιταλικών τραπεζών που φλερτάρουν με τη χρεοκοπία.
Η πόλωση για το δημοψήφισμα είναι φανερή στους δρόμους της Ιταλίας. REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Στα όριά τους οι τράπεζες

Μια πιθανή ήττα του Ρέντσι θα χτυπήσει καμπανάκι σε Ευρώπη και αγορές για το τι πιθανόν πρόκειται να έρθει μετά. Και οι εναλλακτικές δεν μπορεί να πει κανείς ότι εμπνέουν και πολύ εμπιστοσύνη. Είναι το Κίνημα των πέντε αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορά και η παραδοσιακή Δεξιά του Μπερλουσκόνι, που στα 80 του χρόνια εξακολουθεί να παίζει ρόλο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικονομία; Η μαύρη τρύπα των τραπεζών είναι 360 δισεκατομμύρια ευρώ με την Monte dei Paschi να χρειάζεται άμεσα 5 δισεκατομμύρια για να μην χρεοκοπήσει. Το χρέος της χώρας είναι στο 132% του ΑΕΠ αν και η οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Χρειάζεται όμως μια νίκη του Ρέντσι ώστε οι μέτοχοι και οι επενδύτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την Monte dei Paschi και τις άλλες τράπεζες διαφορετικά το κακό σενάριο προβλέπει σοβαρή κρίση σε όλη την ευρωζώνη. Όπως λέει στο CNN Greece o αναλυτής του L’ Espresso Τζίτζι Ρίβα, το δημοψήφισμα δεν έχει να κάνει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις τόσο, όσο με το μήνυμα που θα στείλει η Ιταλία στις αγορές ότι μπορεί να έχει πολιτική σταθερότητα.
Ωστόσο οι Ιταλοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να θυσιάσουν αυτό το δυσκίνητο αλλά δημοκρατικό τους σύστημα, γι αυτό που θέλουν οι αγορέςκαι ο ΣόιμπλεΑπό την άλλη τα χρέη των τραπεζών εκ των οποίων τα 170 δισ είναι σε χέρια ιδιωτών, κάποιος πρέπει να τα πληρώσει και αν οι επενδυτές δεν δουν τον Ρέντσι με υπερεξουσίες δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα γίνονται περίπλοκα γιατί ο κλήρος θα πέσει στους μετόχους και στους καταθέτες, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να παραμείνει στη θέση και και η χώρα θα βυθιστεί στο πολιτικό χάος.
Σκοτεινό το μέλλον για τον Ματέο Ρέντσι. REUTERS/Remo Casilli
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη δεν μπορεί να σώσει τις ιταλικές τράπεζες, καθώς υπάρχει απόφαση που απαγορεύει το bail out, αλλά όπως έγραφε και ο Economist δεν αποκλείεται να μπει στον πειρασμό και να αγνοήσει τους κανόνες σώζοντας τες, κάτι όμως που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ.
Το CNN Greece μίλησε με δύο Ιταλούς αναλυτές, που ο καθένας τάσσεται με διαφορετικό στρατόπεδο σε αυτό το δημοψήφισμα και καταγράψαμε τις απόψεις τους για το τι σημάνει σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα και πως διαγράφεται η επόμενη μέρα για την Ιταλία.http://www.cnn.gr/premium/story/57091/dimopsifisma-italia-dyo-italoi-analytes-diastayronoyn-ta-xifi-toys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χριστούγεννα με βροχές και χιόνια - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

  (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   25.12.24 08:47 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Χειμωνιάτικο το σκηνικ...