Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Οικονομική κρίση στην Τουρκία - Καταρρέει ο τουρισμός μαζί με την τουρκική λίρα

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ;
10:24
07/12/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μια οικονομική κρίση που μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα, έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν να ζητάει από τους Τούρκους πολίτες να επενδύσουν στην τουρκική λίρα την στιγμή που ο τουρκικός τουρισμός ανακοίνωσε αποτελέσματα-σοκ που δείχνουν ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολα για την τουρκική οικονομία.
 
Εάν γίνει κατανοητό ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας αποδυναμώθηκε λόγω των μνημονίων τότε αυτή η οικονομική κρίση της Τουρκίας η οποία αναμένεται να είναι βαθιά (ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς) μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία.
 
Τα τουρκικά ξενοδοχεία έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 40%, ορισμένα έκλεισαν για τον χειμώνα ενώ άλλα δυσκολεύονται να συνεχίσουν την καταβολή των δόσεων δανείων που έχουν λάβει, έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία το ποσοστό της πληρότητάς τους υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Η τουρκική τουριστική βιομηχανία, η οποία σε μια φυσιολογική χρονιά συνεισφέρει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ, δέχθηκε βαρύ πλήγμα από μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών οι οποίες διαπράχθηκαν φέτος, ιδίως από την επίθεση στο κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.
 
Επί μακρόν μια χώρα που συγκεντρώνει τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων τουριστών, ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Αράβων, των Ρώσων και των Ευρωπαίων, η Τουρκία είδε το μέσο ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία της να υποχωρεί στο 50,4% τους πρώτους δέκα μήνες το 2016, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της Τουρκίας (TUROB).
 
Τα μέσα έσοδα ανά δωμάτιο υποχώρησαν κατά 42% την ίδια περίοδο, υφιστάμενα την πιο απότομη υποχώρηση στην Ευρώπη, ενώ ορισμένες μονάδες είδαν το ποσοστό πληρότητάς τους να υποχωρεί σε μόλις 30%, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργούσαν με ζημία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της TUROB, Τιμούρ Μπαϊντίρ.
 
«Ορισμένοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων πούλησαν τα διαμερίσματά τους για να τα βγάλουν πέρα, και ο τομέας αναγκάστηκε να απολύσει το 40% του προσωπικού του», ανέφερε ο ίδιος.
 
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που αφίχθησαν στην Τουρκία μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. 
 
Αυτή ήταν μάλιστα η μικρότερη μείωση των τελευταίων επτά μηνών, καθώς οι αφίξεις Ρώσων τουριστών ανέκαμψαν έπειτα από τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
 
Η μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία—οι Ρώσοι τουρίστες παραδοσιακά συρρέουν στις τουρκικές ακτές στη Μεσόγειο—αποδείχθηκε ιδιαίτερα οδυνηρή. 
 
Οι διμερείς σχέσεις διακόπηκαν αφότου τουρκικά καταδιωκτικά κατέρριψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Συρίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την περασμένη χρονιά. Οι διμερείς σχέσεις αποκαταστάθηκαν επίσημα τον Αύγουστο.
 
Η Κωνσταντινούπολη επλήγη ιδιαίτερα σκληρά φέτος, με το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία της πόλης να υποχωρεί πάνω από 25% τους πρώτους δέκα μήνες της χρονιάς. Η μέση τιμή ανά δωμάτιο υποχώρησε στα 99,3 ευρώ από 121,1 ευρώ μία χρονιά νωρίτερα.
 
Σύμφωνα με τον Μπαϊντίρ, η κατάσταση σε πολλά από τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης είναι «πολύ κρίσιμη» και ενδέχεται κάποια από αυτά να μιμηθούν ορισμένες μονάδες στην Αντάλια (Αττάλεια), δηλαδή να κλείσουν για τη χειμερινή περίοδο προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι πολλές επιχειρήσεις του τομέα δυσκολεύονται να συνεχίσουν την καταβολή δόσεων των δανείων που είχαν λάβει ελπίζοντας ότι θα σημειωνόταν μια σημαντική άνοδος των αφίξεων τουριστών.
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν αναμένεται πάντως να αποδειχθούν μεγάλος πονοκέφαλος για το τραπεζικό σύστημα. Τα ξενοδοχεία αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 1% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα του εποπτικού φορέα του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας (BDDK).
 
H κατάσταση στην Τουρκία δείχνει αίφνης (αν και τα σημάδια υπήρχαν) τραγική και δεν ήταν διόλου τυχαίες οι δηλώσεις Ερντογάν «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα εισβολής. Την νύχτα της 15ης Ιουλίου, υποστηρικτές των ξένων συμφερόντων στην Τουρκία επιχείρησαν να ανοίξουν τον δρόμο για την εισβολή των ξένων δυνάμεων στην χώρα. Αυτή η απόπειρα απέτυχε χάρη στην σθεναρή αντίσταση του τουρκικού λαού.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, τα ξένα συμφέροντα και οι προδότες προκαλούν αναταραχή στην τουρκική οικονομία και επιχειρούν να εκ νέου να πλήξουν τα συμφέροντα και την σταθερότητα της Τουρκίας.»
Δεν κατονομάζει τους «εχθρούς» που επιδιώκουν να πλήξουν τα συμφέροντα της χώρας του, ζητά από την τουρκική κοινωνία να λάβει πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική κρίση και ζητά από τουςπολίτες ζητά να επενδύσουν άμεσα στην τουρκική οικονομία και συγκεκριμένα στο εθνικό νόμισμα της χώρας.
«Μετατρέψτε άμεσα τα ξένα νομίσματα σας σε τουρκική λίρα»!
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μείωση των επιτοκίων και δεν λέω τίποτα περισσότερο. Θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και απευθυνόμενος σε όσους «κρατούν ξένο συνάλλαγμα κάτω από το μαξιλάρι τους να προχωρήσουν στην μετατροπή του σε τουρκικές λίρες»
Όποιος μετέτρεψε το συνάλλαγμά του πριν από μία εβδομάδα, έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 2% της αξίας των αποταμιεύσεων του, καθώς η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε πιο γρήγορα.
Έμπειροι Τούρκοι αναλυτές και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ενδέχεται να μην αποφέρουν αποτελέσματα και ενώ τις τελευταίες ημέρες, στην Τουρκία παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.
Φυσικά πέραν του τουρισμού είναι και ο οικοδομικός τομέας που παρουσιάζει σμάδια κόπωσης. Γενικά όταν υπάρχει επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη κρίση έρχεται.
Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε τα τελευταία χρόνια την οικονομική δυσανεξία της Ελλάδας για να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Τώρα που φαίνεται ότι η Τουρκία οδεύει τον ίδιο ακριβώς δρόμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει υπέρ των εθνικών συμφερόντων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Eπιβεβαίωση: Ο COVID-19 ήταν δημιούργημα του εργαστηρίου στη Γιουχάν – Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ απέκρυψαν τα στοιχεία «Θεωρίες συνωμοσίας» αποκαλούσε τον Απρίλιο του 2020 τις πληροφορίες περί διαρροής από την Γιουχάν ο Σ.Τσιόδρας 27.12.2024 | 19:04

  Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρεται να απέτρεψαν στελέχη του υπουργείου Άμυνας και του FBI να συνεχίσουν τις έρευνές τους αναφορικά με τ...