Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Καταπέλτης» για το «γλέντι» στην Υγεία ο Π. Πολάκης

«Καταπέλτης» για το «γλέντι» στην Υγεία ο Π. Πολάκης

polakis.jpg

Ανδρέας ΠολάκηςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σημαντικές αποκαλύψεις για τις 23 επίμαχες συμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. «Τα βγάζουμε στη δημοσιότητα, τα στέλνουμε στον εισαγγελέα... και μας κάνουν μηνύσεις. Εκεί που μας χρωστούσαν πάνε να μας πάρουν και το βόδι», υποστηρίζει.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε πως το «γλέντι» στην Υγεία με τις υπερτιμολογήσεις δημιούργησε 84,5 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους, από το σύνολο των 340 δισ. ευρώ, αναφερόμενος στο μέτωπο που έχει ανοίξει η ηγεσία του υπουργείου «για να βάλει τέλος στη διαφθορά».
Το αρχικό «γλέντι» ήταν τεράστιο και ξεκίνησε το 1996 με την περίοδο των «εκσυγχρονιστών» του κ. Σημίτη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός το οποίο «συνεχίστηκε μέχρι το 2009, με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων».
Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις αναφέρθηκε στο ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, «ένας μηχανισμός που βρισκόταν εκτός του λογιστικού ελέγχου και της εποπτείας των επίσημων οργάνων, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα μονοπάτι για προσλήψεις αλλά και αγορές ακριβών αντιδραστηρίων, που τελικά έγινε όργανο ελέγχου των ΜΜΕ, μέσω δυσθεώρητου ύψους ποσών που κατευθύνονταν σε αυτά».

Για τον πρώην υπουργό Υγείας

Αναφερόμενος στα «ραβασάκια» με τα οποία γίνονταν οι διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι τα στοιχεία για τον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ, τη σύζυγό του και τον διευθυντή του γραφείου του, «είναι τόσο καιρό στον εισαγγελέα και δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία ... τα έδειξα στην Επιτροπή αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω επίσημα», γιατί είναι μέρος της δικογραφίας.
Στη συνέχεια έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος. «Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν 23 άτομα, από τα οποία στα 15 ο ''συστήσας'' την πρόσληψη είναι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Γεωργιάδη, σε ένα η σύζυγός του και στα υπόλοιπα αυτός».

Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και της διοργάνωσης συνεδρίων στα οποία συμμετείχαν με χρηματοδότηση της Novartis και άλλων φαρμακευτικών στελέχη του υπουργείου Υγείας.
«Προφανώς και δεν είναι η μόνη εταιρεία, απλά μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο "μαέστρος" της ιστορίας, δεν έκανε μόνη της τη συμφωνική ορχήστρα, είχε και άλλους εκτελεστές», όπως είπε.
«Μέχρι το 2010 την τιμολόγηση των φαρμάκων έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης με εντελώς αδιαφανή τρόπο, τόσο την λιανική τιμή όσο και την ασφαλιστική, αυτή που χρεωνόταν το ελληνικό σύστημα με την αποζημίωση των ταμείων», πρόσθεσε.

«Δεύτερο έγκλημα»

Μεταξύ άλλων, ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε «στο δεύτερο έγκλημα» πέραν των παραπάνω «για την διαμόρφωση της αρχικής τιμής λιανικής».
Ειδικά στην Ελλάδα, «ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε ποτέ διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές την ασφαλιστική τιμή», σημείωσε ο αν. υπουργός και συμπλήρωσε «η πρώτη επιτροπή διαπραγμάτευσης συστάθηκε πέρυσι από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών».

Στην «αντίπερα όχθη»

Την κατάθεση του καταλόγου των 23 ατόμων, οι οποίοι, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, είχαν διοριστεί ως διοικητικοί υπάλληλοι στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επί θητείας του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, έχει ζητήσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.
«Κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, την 7η Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή του έναν κατάλογο με είκοσι τρία (23) ονόματα ατόμων, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιδίου, είχαν διοριστεί ως διοικητικοί υπάλληλοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που διετέλεσα υπουργός Υγείας. Εν συνεχεία, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε αυτολεξεί "εγώ τα έστειλα όπως όφειλα, γι' αυτό και δεν σας τα αφήνω, αλλά δεν μπορεί τώρα ας πούμε να βγαίνουμε και να το παίζουμε ότι είμαστε οι άσπιλοι και οι αμόλυντοι του σύμπαντος, όταν βρωμάει και η καρέκλα που καθόμαστε". Αιτούμαι την κατάθεση στο Σώμα του καταλόγου με τα 23 ονόματα των ατόμων που επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης», αναφέρει στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρ. Ξανθό, ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου