Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για μέτρα από το 2018

Μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ»

Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για μέτρα από το 2018

Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για μέτρα από το 2018
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 0
Αθήνα
Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι συζητήσεις αφορούν σε πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, όπως επανέλαβε. Αναπόσπαστο κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο QE, συμπλήρωσε.

Για το ύψος των μέτρων παραδέχθηκε ότι φτάνει το 2% του ΑΕΠ, ωστόσο πρόσθεσε ότι κι αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση και ίσως μειωθεί.

Ήταν κατηγορηματικός ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα από το 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, με βάση τα στοιχεία που θα εκτιμηθούν τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς κι όχι στις αρχές του 2019.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τις συντάξεις και πότε θα ισχύσει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια. «Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν» σχολίασε για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας ώς τις 20 Μαρτίου (επόμενο Eurogroup). Τόνισε πως επόμενα βήματα αποτελούν ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κάτι που -όπως είπε- είναι αναπόσπαστο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης και θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του.

«Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» όπως είπε. Σε ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν ενταχθούν άμεσα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα, απάντησε πως η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί χρόνο, επομένως το ερώτημα είναι το πότε κι όχι το αν.

Αναφορικά με το πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να ψηφιστούν πριν το συνολικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης (δηλαδή τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος και το ύψος και τη διάρκεια των πλεονασμάτων), ωστόσο πρόσθεσε «ισχύουν αυτά που είπε ο υπουργός Οικονομικών», ότι δηλαδή θα υπάρξει συμφωνία-πακέτο.

Επίθεση στη ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και αυτό εκφράζουν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μίλησε για «παλινωδίες» στη γραμμή της ΝΔ.
«Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε και συντήρησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία για λόγους πολιτικής. Ο λόγος που επέλεξε αυτή την τακτική η ΝΔ είναι επειδή προφανώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο» δήλωσε.
Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 6 Μαρτίου με θέμα το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως και την εντατικοποίηση του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία

  Εύβοια: Απόκοσμη εικόνα στον Δύστο από την ξηρασία Η λίμνη Δύστος που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αλιβερίου, αποτελεί έναν επίγειο παρ...