ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:40
10/03/2017
Την πόρτα του Κρεμλίνου πέρασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι συνομιλίες Ρ.Τ.Ερντογάν -β.Πούτιν στη Μόσχα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κράτησαν μία ώρα και ένα τέταρτο.
Όπως είπε ο Β.Πούτιν υποδεχόμενος τον Τούρκο πρόεδρος είπε ότι αποκαθίστανται οι σχέσεις με γρήγορους ρυθμούς οι οποίες επλήγησαν μετά την κατάρριψη από τους Τούρκους του ρωσικού μαχητικού. Μάλιστα σημείωσε ότι ανάλογη υψηλόβαθμη συνάντηση είχε να γίνει από το 2014 και ότι πολλά μεσολάβησαν από τότε.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε φυσικά η κατάσταση στη Συρία αλλά και η επανάληψη της συνεργασίας σε μια σειρά από ζητήματα όπως ο South Stream για την μεταφορά αερίου από την Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ακόμη η Τουρκία θέλει την ρωσική τεχνογνωσία για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού.
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας.
«Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας».
Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η αμυντική βιομηχανία και ο ενεργειακός τομέας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε πως τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο «Ακουγιού», επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς.
Όσον αφορά τα δύο αυτά έργα «η συνεργασία μας επιστρέφει στην κανονική της ροή και αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα, είπε πως «το πρόσφατο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο (που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.), ήταν πολύ γόνιμο από την άποψη της επανενεργοποιήσης των επαφών μας» και επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών «στον ενεργειακό τομέα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές αναγνώσεις, και όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στους άλλους τομείς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό σχεδιάζεται από την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες. Στο παρελθόν οι Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο για την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών αλλά και για το ενδεχόμενο η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί από τη γειτονική χώρα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και την μετατροπή της σε πυρηνική δύναμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό σχεδιάζεται από την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες. Στο παρελθόν οι Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο για την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών αλλά και για το ενδεχόμενο η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί από τη γειτονική χώρα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και την μετατροπή της σε πυρηνική δύναμη.
«Η συνεργασία μας επιστρέφει στην κανονική της ροή και αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ», ανέφερε o Tούρκος πρόεδρος.
Οσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, τόνισε πως «το πρόσφατο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο (που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη-σ.σ.), ήταν πολύ γόνιμο από την άποψη της επανενεργοποιήσης των επαφών μας».
Μεταξύ των δύο χωρών «στον ενεργειακό τομέα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές αναγνώσεις, και όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στους άλλους τομείς», είπε.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
«Οσον αφορά της ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που συχνά διαδραματίζει ρόλο κλειδί. Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΟΣΕΠ, στην οποία σας προσκαλώ να έρθετε, ευελπιστώντας ότι θα συμμετάσχετε σ’ αυτήν», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Συνεργασίας.
Να σημειωθεί ότι, toν Ρ.Τ. Ερντογάν συνόδευαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Άμυνας, Συγκοινωνιών, Ενέργειας, Γεωργίας, Πολιτισμού και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που συναντώνται Ερντογάν – Πούτιν σε διάστημα επτά μηνών και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζουν οι ηγέτες της Ε. Ε στις Βρυξέλλες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου