Ο κίνδυνος της λήθης, τα ΜΜΕ και οι Έλληνες στρατιωτικοί
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης ειδησεογραφίας είναι ο κίνδυνος της λήθης. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζει η σημαντικότητα των γεγονότων που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνδυασμό με τα ανθρωποφάγικα ένστικτα μιας μερίδας της κοινής γνώμης οδηγεί στην καταβαράθρωση σημαντικών, μέχρι πρότινος, γεγονότων στην απαξία και την αφάνεια.
Ένα από αυτά τα θέματα που κινδυνεύουν να ενταχθούν σε αυτό το πεδίο ανάλυσης είναι και η σύλληψη των δυο Ελλήνων αξιωματικών από τους Τούρκους. Η σθεναρή ενασχόληση των ΜΜΕ σε συνδυασμό με το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινωνίας για την πορεία της υπόθεσης πέρα από την αυτονόητη πίεση που άσκησαν στην κυβέρνηση δεν έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα για την πορεία της υπόθεσης.
Τις τελευταίες ημέρες παρακουλουθουμε δυστυχώς μια τελετουργία στην παρουσίαση του ζητήματος που εστιάζεται ως επι το πλείστον στην παρουσίαση των μη εξελίξεων από τα ΜΜΕ μαζί με τις ευχές της κυβέρνησης και τις κατάρες, για την κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση. Αυτή η τελετουργία ελλοχεύει τον κίνδυνο να καταστήσει την κοινή γνώμη αναισθητη απέναντι στις εξελίξεις και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταστήσουν το ζήτημα άλλο ένα θέμα στείρας και ανέξοδης αντιπαράθεσης. Η συνήθεια της κοινής γνώμης απέναντι σε μια σύλληψη από την Τουρκία δυο Ελλήνων αξιωματικών αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για τα σχέδια της Άγκυρας. Για αυτό το λόγο ΜΜΕ και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα πρέπει να το αποφύγουν πάσι θυσία.
Την ίδια στιγμή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου το ζήτημα των στρατιωτικών έχει σταματήσει να απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής μας χώρας καθιστώντας υπαρκτό τον κίνδυνο κανονικοποίησης της κράτησης τους στις φυλακές της Τουρκίας.
Η παρουσίαση με αυτό τον τρόπο της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανόπουλη από τα τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνιστά και απόδειξη της στάσης που θα κρατήσει η τουρκική κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση θα το διαχειριστεί ως ένα ζήτημα της «ανεξαρτησία» τουρκικής δικαιοσύνης , στην χειρότερη θα εργαλοποιηση την σύλληψη ως μέσο συναλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν αιτηθεί άσυλου.
Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί εθνική ανάγκη όλοι όσοι έχουν την ύψιστη τύχη να ασκούν τον δημόσιο λόγο να μην οδηγήσουν στην λήθη τους δυο στρατιώτες μας και κυρίως να αναγάγουν το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις και όχι ως ευκαιρία ξεπλύματος λαθών η στείρας αντιπολίτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου