Βέβαιοι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εμφανίζονται στη ΝΔ καθώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αντέξει να ολοκληρώσει την τετραετία και θα αναζητήσει την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να υποστεί το μικρότερο δυνατό «στραπάτσο». Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάρκος Μητσοτάκης έχει «ρίξει το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον ζητήσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ενώ έχει θέσει σε εκλογική ετοιμότητα όλους τους εκλογικούς μηχανισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης προσπαθούν να συντηρήσουν στο προσκήνιο το αφήγημα περί  καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα η οποία έχει «γκριζάρει» από τους δανειστές, πανηγυρίζουν για τα υψηλά πλεονάσματα ενώ την ίδια στιγμή έχουν να διαχειριστούν  γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος για μία σειρά θεμάτων, όπως η περικοπή συντάξεων και η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο με τους βουλευτές να «σφάζονται» με κάθε ευκαιρία στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα για την κυβέρνηση, αναζητείται η καταλληλότερη ημερομηνία για προκήρυξη εκλογών. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή  ότι «οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με την συμπλήρωση της τετραετίας. Αυτό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία». «’Αρα ενδεχομένως να κουμπώσει με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019», είπε.
Ουδείς όμως πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι εκεί. «Απαντάμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και στη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αν εννοούν όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας τα θέσουν στην κρίση του ελληνικού λαού. Αν δεν φοβούνται τη ΝΔ, ας αναμετρηθούν μαζί της» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ στους τομεάρχες του κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει καλέσει όλα τα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα καθώς εκτιμά ότι όσο εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από το Μαξίμου.

Σενάρια και εισηγήσεις

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να παραμένει στο προσκήνιο είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με αυτές για την αυτοδιοίκηση, στις 13 Οκτωβρίου ενώ μία άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Μαϊου του 2019.