Ο βρετανικός Τύπος, στο σύνολό του, κάνει λόγο για μια νέα εποχή, στην οποία «ο εκλεγείς πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει δραστικά μέτρα», μετά τη Συνταγματική αναθεώρηση, που τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι «το αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής εκστρατείας, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κούρσα».
Στην ηλεκτρονική έκδοσή της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» σχολιάζει το γεγονός ότι με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, η αντιπολίτευση δεν έχει παραδεχτεί ήττα.

Διαβάστε επίσης: 
«Υπερπρόεδρος» της Τουρκίας από τον α’ γύρο 
Ερντογάν: «Η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας» 
Διπλή νίκη για Ερντογάν - Αυτοδυναμία και στη Βουλή

Το αμερικανικό δίκτυο ABC επικεντρώθηκε τόσο στα όσα ευτράπελα καταγράφηκαν όσο και στη βία, αλλά και τη νοθεία κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Μάλιστα, δεν άφησε ασχολίαστο και το κάλεσμα Ιντζέ στους πολίτες να προστατεύουν τις κάλπες από τη νοθεία.
Αρκετά άλλα αμερικάνικα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το Fox News, εστίασαν στη «μάχη» Ερντογάν - Ιντζέ και τα αιχμηρά σχόλια που έκαναν ο ένας για τον άλλον καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής αναμέτρησης.
Τα ρωσικά ΜΜΕ (RT, Sputnik) δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις τουρκικές εκλογές και η ροή ειδήσεων ήταν μηδαμινή, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση, δεδομένης της στενής σχέσης που διατηρούν Μόσχα και Άγκυρα, στο πλαίσιο του τριμερούς άξονα που διατηρούν μαζί με το Ιράν. 

Handelsblatt: Γιατί ο Ερντογάν κερδίζει ακόμα τις εκλογές;

«Αλλά γιατί ο Ερντογάν κέρδισε και πάλι; διερωτάται η γερμανική Handelsblatt . “Ένα σημαντικό θέμα ήταν η οικονομία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξάνεται, αλλά με υψηλό τίμημα. Επειδή η ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε από το χρέος, ο πληθωρισμός σημείωσε έντονη άνοδο και η λίρα εξασθένησε με τη σειρά της. Οι τιμές για βασικά τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια ή οι πατάτες έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Πολλοί κατηγορούσαν τον Ερντογάν και την ηγετική του ομάδα. Αλλά ακόμα κι αν οι ψηφοφόροι φοβόντουσαν έναν οικονομικό εκτροχιασμό , προφανώς δεν εμπιστεύονταν τα υπόλοιπα κόμματα να λύσουν το πρόβλημα.
Αυτό αποδείχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία. Όλοι οι υποψήφιοι έλεγαν ότι ήθελαν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα. Αλλά κανείς δεν εξήγησε πώς ήθελε να το κάνει αυτό. Σε τέτοιους αβέβαιους χρόνους, πολλοί προτίμησαν τους συντηρητικούς : καμία αλλαγή στην πολιτική ηγεσία. Με άλλα λόγια, πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να κατηγόρησαν προεκλογικά τον Ερντογάν και το ΑΚΡ για τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να εμπιστεύεται μόνο τον ίδιο και το κόμμα του για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντσέ, έκανε μια εξαιρετική εκστρατεία. Ο Ιντσέ συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ομιλίες του . Σε μια τηλεοπτική μονομαχία θα είχε στριμώξει πιθανά τον Ερντογάν στον τοίχο.
«Αλλά ο Ερντογάν πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό. Ανέβασε εκατομμύρια φτωχών Τούρκων στη μεσαία τάξη και τους έδωσε μια θέση στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, ειδικά τις γυναίκες που φορούν μαντίλα. Εκατομμύρια γυναίκες στην Τουρκία θα είναι αιώνια ευγνώμονες σε αυτόν , για το ότι δεν ντρέπονται να φορούν μαντίλα και να μπορούν να σπουδάζουν στα τουρκικά πανεπιστήμια με τα καλυμμένα μαλλιά» γράφει η γερμανική Handelsblatt .
Επιπλέον, «ενώ ο Ιντσέ τόνισε στην εκλογική του εκστρατεία ότι ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, ο Ερντογάν ακολουθεί μια διαφορετική πορεία για 16 χρόνια. Ο ισχυρότερος άνθρωπος της χώρας απεικονίζεται ως ένας άνθρωπος προδομένος από τις ελίτ, ο οποίος αντιτίθεται στην «κακή Δύση» και αναδεικνύει την Τουρκία σε νέα δύναμη στην περιοχή. Σίγουρα μπορεί στη Δύση να μην συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη - αλλά στην Τουρκία είναι πλειοψηφούσα» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.