Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Εκλογές-ορόσημο για τον Ερντογάν LIVE ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Εκλογές-ορόσημο για τον Ερντογάν LIVE

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 60 εκατ. Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 17:00 έκλεισαν οι κάλπες, πριν από τις 23:00 τα αποτελέσματα.
Οι βασικοί αντίπαλοι και τα πιθανά σενάρια ● Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Έκλεισαν οι κάλπες (17:25)

Δεν έγιναν exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται πριν από τις 23:00.

Έτοιμα τα αποτελέσματα... πριν ανοίξουν οι κάλπες! (17:13)

Φιλοκυβερνητικός σταθμός τα... μετέδωσε κατά λάθος, τρεις ημέρες πριν από τη σημερινή έναρξη της εκλογικής διαδικασίας και φυσικά έδωσε τη νίκη στον Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο με 53%.
Στις δύο τα ξημερώματα λοιπόν της Πέμπτης το πρόγραμμα Akıl Odası του TVNet, που είναι κανάλι «αδελφοποιημένο» με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», διέκοψε το πρόγραμμά του και υπό τον τίτλο «Εκλογές 2018», άρχισε να μεταδίδει «αποτελέσματα» που έστελνε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ξεκινώντας από τις επαρχίες. 
Πρώτος και κυρίαρχος ο Ερντογάν στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ ακολουθούσαν ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 26%, η Μεράλ Ακσενέρ με 12%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 7% και οι υπόλοιποι δύο υποψήφιοι με 1%.
Το βλέμμα βεβαίως του Ερντογάν και του κόμματός του είναι το φιλοκουρδικό HDP και ο ηγέτης του Ντεμιρτάς: η ελπίδα του προέδρου είναι το HDP να μην πιάσει το όριο του 10%, που σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα θα μπορέσει έτσι να έχει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή. 

«Οι Κούρδοι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα» (17:05)

Σύμφωνα με ανάλυση του Diego Cupolo στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic», οι οπαδοί του HDP -που κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του PKK- είναι αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν την τύχη του Ερντογάν, ο οποίος έχει φροντίσει να τους μεταχειριστεί ανάλογα.
Μέχρι την Παρασκευή, όπως αναφέρει το HDP, 375 ενεργά μέλη των εκλογικών επιτροπών βρίσκονται υπό κράτηση και 18 έχουν συλληφθεί, εκτός βέβαια από τον ίδιο τον ηγέτη του κόμματος και προεδρικό υποψήφιο, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που υποχρεώθηκε να διεξαγάγει όλη του την προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή.  
Στις κουρδικές ως επί το πλείστον νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας, οι αρχές φρόντισαν να αντικαταστήσουν 95 εκλεγμένους αξιωματούχους με επιλεγμένους δικούς τους ανθρώπους, ενώ «μετακόμισαν» σε άλλες περιοχές 1.090 κάλπες, επηρεάζοντας τη διαδικασία για 120.000 ψηφοφόρους, τους οποίους θέλουν με κάθε τρόπο να «αποθαρρύνουν». 
«Μερικοί από αυτούς», επισημαίνει ο Cupolo, «που δεν έχουν καν δικά τους αυτοκίνητα, θα πρέπει να διανύσουν τώρα πάνω από 25 χιλιόμετρα μέσω αγροτικών περιοχών που δεν έχουν ασφαλτοστρωμένους δρόμους και να περάσουν από πάρα πολλά σημεία ελέγχου προκειμένου να ψηφίσουν».
Εάν το HDP δεν φτάσει το όριο του 10%, που απαιτείται για να μπει στη Βουλή, αυξάνονται οι πιθανότητες του Ερντογάν για εκλογή του από τον πρώτο γύρο και αυτοδυναμία του κόμματός του στο Κοινοβούλιο. 
Και έπειτα σε αυτές τις εκλογές υπάρχει άλλη μία «διαφορά»: μέχρι τώρα και το ψηφοδέλτιο και ο φάκελος έπρεπε να φέρουν τη σφραγίδα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας για να είναι έγκυρη η ψήφος.
Σε αυτή την αναμέτρηση, λόγω των «μεταρρυθμίσεων» του Ερντογάν και των αποφάσεων που ελήφθησαν πριν από τέσσερις μέρες, δεκτά θα γίνονται ψηφοδέλτια και φάκελοι χωρίς σφραγίδα, γεγονός που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη νοθεία.

Τέσσερα σακιά με... ψήφους (16:52)

Η αστυνομία έπρεπε να πυροβολήσει στον αέρα για να σταματήσει αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες στην επαρχία Ούρφα στο νότο.
Μετέφεραν τέσσερις σάκους με «έτοιμα», σημαδεμένα ψηφοδέλτια, με τα οποία -σύμφωνα με την εφημερίδα Evrensel- σκόπευαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα στην πόλη Σουρούτς -πόλη με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό- αντικαθιστώντας τα με πραγματικά ψηφοδέλτια.

Xάκερ «προστατεύουν» τα social media από «προκλήσεις» (16:47)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιστούτου Πληροφορίας, Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του υπουργείου Μεταφορών, προσελήφθησαν 100 χάκερ για να... προστατεύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από προκλητικές αναρτήσεις και κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. 
Υπάρχουν άλλοι 2.397 ειδικοί που ερευνούν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων (#fakenews), παραπληροφόρησης και απειλών, ειδικά στα social media.

Συλλήψεις Γάλλων, Γερμανών και Ιταλών (16:42)

Η αστυνομία έχει συλλάβει 10 αλλοδαπούς που, σύμφωνα με το Anadolu, αποπειράθηκαν να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία χωρίς να έχουν διαπιστευτήρια του ΟΟΣΑ.
Όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για τρεις Γάλλους υπηκόους που συνελήφθησαν στο Αγρι, τρεις Γερμανούς στο Σιρνάκ και τέσσερις Ιταλούς στο Μπάτμαν και το Ντιγιάρμπακιρ.
Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων είχε εκφράσει την άποψη ότι ο σκοπός των περίπου 400 παρατηρητών που έχει στείλει ο ΟΟΣΑ στη Τουρκία είναι να προκαλέσουν χάος στη χώρα, παρουσιάζοντας την εικόνα νοθείας στις εκλογές. 

«Κάθε ψήφος είναι και μια σφαίρα» (16:34)

Πρώην βουλευτής και νυν προεδρικός σύμβουλος ο Μουσταφά Ακις, που πλέον ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής τηλεόρασης TRT και βοηθά όπως και από όπου μπορεί τον Ερντογάν, έκανε σήμερα παρέμβαση μέσω social media.
Συγκρίνοντας τη συμμετοχή στη ψηφοφορία με την «πράξη ανδρείας» του Ομερ Χαλισντεμίρ -του στρατιώτη που σκότωσε τον διοικητή του για να σαμποτάρει την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, για να σκοτωθεί στη συνέχεια από τους συμπολεμιστές του-  έγραψε:
«Καθεμία από τις ψήφους μας είναι μια σφαίρα. Όπως εσύ, Χαλισντεμίρ, έτσι κι εμείς θα προστατεύσουμε με ανδρεία, χωρίς να δειλιάσουμε τη χώρα μας, με τις ψήφους μας. Μπορεί να μη γίνουμε μάρτυρες... αλλά σήμερα κι εμείς θα ρίξουμε (με τα όπλα μας) για το καλό της χώρας» 
Πραξικόπημα στην Τουρκία

Πέντε πιθανά σενάρια (16:23)

1. Καθαρή νίκη του Ερντογάν
Ο Ερντογάν κερδίζει τις προεδρικές από τον α' γύρο και το AKP διατηρεί την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.
2. Β' γύρος προεδρικών εκλογών στις 8 Ιουλίου
Η αντιπολίτευση κερδίζει τις προεδρικές εκλογές και αναγκάζει τον Ερντογάν να περάσει στον β' γύρο.
Πιο πιθανός αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Μουχαρέμ Ιντζέ
3. Ο Ερντογάν κερδίζει τις προεδρικές, αλλά το AKP χάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου
Το AKP έχει χάσει ήδη μία φορά την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2015.
Τότε είχε γρήγορα προκηρύξει νέες εκλογές στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα αποδεχόταν συνασπισμούς.
Ωστόσο πλέον, βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2017, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί θεωρητικά να διακινδυνεύσει και τις προεδρικές εκλογές προκηρύσσοντας βουλευτικές, καθώς οι δύο εκλογικές διαδικασίες θεωρείται ότι γίνονται ταυτοχρόνως.
4. Τέλος εποχής για τον Ερντογάν
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κερδίζει τις προεδρικές στον β' γύρο, η αντιπολίτευση ελέγχει το κοινοβούλιο.
Αν η αντιπολίτευση πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου σήμερα, η νίκη αυτή θα βοηθήσει πολύ τον Ιντζέ στις 8 Ιουλίου.
5. Η αντιπολίτευση κερδίζει τις προεδρικές, το AKP διατηρεί το κοινοβούλιο
Πρόκειται ίσως για το πιο θολό σενάριο, λόγω του γεγονότος ότι το AKP δεν έχει καμία εμπειρία συγκατοίκησης και ο νέος πρόεδρος θα διάκειται ίσως πολύ εχθρικά απέναντι στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2002.

Δεν βλέπει προβλήματα ο Ερντογάν (15:39)

Ταγίπ Ερντογάν
O Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη και υποστήριξε πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» στην εκλογική διαδικασία.
Όμως, ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Καταγγελίες για απόπειρες νοθείας (15:39)

Απόπειρες νοθείας κατήγγειλε το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης CHP. «Έφτασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος, Μπουλέντ Τεζτσάν.
Σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του κόμματος στην Άγκυρα ο ίδιος σημείωσε ότι σε αυτή «την περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές», ενώ απαρίθμησε πολλά παραδείγματα με απόπειρες να παραγεμιστούν κάλπες. 
Μία κάλπη φέρεται να περιείχε εκατό ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
Διπλές τουρκικές εκλογές
Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.
Ο Τεζτσάν εξέφρασε τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».
Και το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, κατήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Ψήφισαν οι βασικοί υποψήφιοι (15:39)

ΟΤαγίπ Ερντογάν ψήφισε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που -όπως είπε- δείχνει... δημοκρατική ωριμότητα. 
Ο σύμμαχός του και ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Άγκυρα υποστηρίζοντας ότι έπειτα από τις εκλογές η χώρα θα εισέλθει σε νέα περίοδο.
Νωρίτερα ψήφισε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, στη Γιάλοβα από όπου κατάγεται, λέγοντας «ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε -όπως κάθε φορά- στην Άγκυρα.
Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι έριξε την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατείται.

Συλλήψεις για «εξύβριση» του προέδρου (15:38)

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η αστυνομία συνέλαβε χθες βράδυ έξι άτομα με την κατηγορία ότι «προσέβαλαν τον πρόεδρο Ερντογάν» μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι έξι συλληφθέντες λίγο πριν από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση ανέβασαν στους λογαριασμούς τους βίντεο στα οποία εμφανίζονται να φωνάζουν βρισιές εναντίον του προέδρου και διώκονται για το αδίκημα της «εξύβρισης κρατικών αξιωματούχων», το οποίο επισύρει ποινές έως και τεσσάρων χρόνων φυλάκισης.
Η αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε, αναζητεί κι άλλους υπόπτους.

Οι υποψήφιοι ενάντια στην «αρχή ενός ανδρός» (15:38)

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2003, επιδιώκει να επανεκλεγεί για μια νέα πενταετή θητεία και το κυβερνών ΑΚΡ -συμμαχώντας με το εθνικιστικό MHP- να διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, έχει απέναντι του υποψήφιους της αντιπολίτευσης, που δηλώνουν ότι πιθανή επικράτησή του θα εδραιώσει την «αρχή ενός ανδρός».
Κύριος αντίπαλός του είναι ο κεμαλιστής Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διπλές τουρκικές εκλογές
Η μόνη υποψήφια γυναίκα είναι η «λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ του νέου εθνικιστικού Καλού Κόμματος. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών έφυγε από το κύριο εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας (MHP) και δημιούργησε το δικό της.
Ο Σελαχάτιν Ντεμίρτας, υποψήφιος του HDP,  αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει την εκστρατεία του μέσα από τα κάγκελα, αφού βρίσκεται πάνω από 1 χρόνο κρατούμενος με κατηγορίες για τρομοκρατία, χωρίς να έχει ακόμα δικαστεί. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η φυλάκισή του είναι πολιτικά υποκινούμενη.
Στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στους Τούρκους ψηφοφόρους από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο Ντεμιρτάς σημείωσε: «Αν το HDP δεν καταφέρει να μπει στο κοινοβούλιο, όλη η Τουρκία θα χάσει. Υποστηρίζω το HDP σημαίνει υποστηρίζω τη δημοκρατία». 

Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες, πριν από τις 23:00 τα αποτελέσματα (15:37)

Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες, με τον πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11 το βράδυ. 
Οι εκλογές εισάγουν ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Διπλές τουρκικές εκλογές

Υπό δρακόντεια μέτρα η ψηφοφορία (15:35)

Υπό δρακόντεια μέτρα ψηφίζουν 60 εκατομμύρια πολίτες.
Επί ποδός βρίσκονται 530.000 άνδρες των δυνάμεων ασφάλειας.
Στην Κωνσταντινούπολη έχουν επιστρατευτεί πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες.
Διπλές τουρκικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου για το Πάσχα

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  / Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 09:37:52 /   Τελευταία Ενημέρωση: 09:38   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ανοικτά θα είναι τα μαγαζιά, σήμερα Κυρια...