Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Εκλογές Τουρκία LIVE: Θρίαμβο Ερντογάν με 52,56% δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές Τουρκία LIVE: Θρίαμβο Ερντογάν με 52,56% δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές Τουρκία LIVE: Θρίαμβο Ερντογάν με 52,56% δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Εκλογές Τουρκία | Ειδήσεις - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Προβάδισμα για τον Τούρκο πρόεδρο με καταμετρημένες τις ψήφους στο 9% των εκλογικών τμημάτων, διαρρέει το AKP – Καταγγελίες για νοθεία και βία από την αντιπολίτευση - Δύο νεκροί σε ένοπλη συμπλοκή σε εκλογικό τμήμα
Θρίαμβο Ερντογάν με 52,56% δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 9% των εκλογικών τμημάτων, όπως διέρρευσε από τα κεντρικά του AKP.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από την επαρχία, ενώ κρίσιμα για τo τελικό αποτέλεσμα θεωρούνται τα ποσοστά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.
Από την άλλη, ο Ιντζέ κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένος δήλωσε από τα πρώτα αποτελέσματα που έφθασαν στα χέρια του.
Στις 17:00 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονταν από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής (24/06/2018) εν μέσω περιστατικών έντασης και επεισοδίων σε εκλογικά κέντρα, όσο και υπονοιών για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ (περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος).

Βία και νοθεία

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με την οποία κάποιοι απομάκρυναν με τη βία παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας Σανλιούρφα.
Ειδικότερα, ο Μεχμέτ Αλή Σελέμπι, μέλος του CHP, κατήγγειλε ότι το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 30 παρατηρητές που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία απομακρύνθηκαν διά της βίας από την περιφέρεια Σανλιούρφα.
Παράλληλα, δεν έλειψαν καταγγελίες για βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν (AKP), ο οποίος φέρεται να έριξε πολλά ψηφοδέλτια στην κάλπη. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ απεικονίζεται να κρατά πολλά ψηφοδέλτια, τα οποία όπως κατήγγειλαν μάρτυρες έριξε στην κάλπη του εκλογικού κέντρου στο λύκειο Suruc Gap της Σανλιούρφα.
Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας από τους εκλογικούς παρατηρητές, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό.
Δείτε το βίντεο:
Την ίδια στιγμή, επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με καταγγελίες να αναφέρουν ότι ο βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε εκλογικό κέντρο.

Τέλος, ένοπλη μάχη ξέσπασε εκλογικό τμήμα στο Ερζουρούμ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ασκενέρ “Iyi”.
Οι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν από τον Mustafa Guldogan, αξιωματούχο του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ. Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια - Ψήφος ευθύνης και προόδου στις ευρωεκλογές

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 10:45:34 /   Τελευταία Ενημέρωση: 10:49   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση π...