Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας: Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης 12 ν.μ και ΑΟΖ- Κατάργηση εμπολέμου – Προοίμιο εξελίξεων σε Αιγαίο

Συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας: Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης 12 ν.μ και ΑΟΖ- Κατάργηση εμπολέμου – Προοίμιο εξελίξεων σε Αιγαίο


Περατώθηκαν από ότι όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις και οριστικοποιήθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας Ελλάδος -Αλβανίας σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Αλβανού Πρωθυπουργού Ε.Ράμα. Ο στόχος ήταν να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα στο σαββατοκύριακο – και πριν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο της Δευτέρας – οι τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Θα πρέπει να θεωρείται  βέβαιο πως θα υπάρξει άμεση απάντηση από την Τουρκία, η οποία βλέπει ως πολύ κακό προηγούμενο για τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά μια επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
Η συμφωνία υλοποιήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας και της Ελλάδας στο νησί της Ρόδου, ενώ η υπογραφή του τελικού εγγράφου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου από τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Αν όλα πάνε καλά, εντός των επόμενων τριών βδομάδων αναμένεται να υπάρξει συνάντηση και υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αλβανού ομόλογου του Έντι Ράμα.
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία.

Από την Αθήνα διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι στις εκκρεμότητες εμπεριέχεται οποιαδήποτε αναφορά στις αλβανικές διεκδικήσεις περί Τσάμηδων, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργεί κραδασμούς στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες από τις επιμέρους συμφωνίες Αθήνας – Τιράνων έχουν γίνει γνωστές.
Εν συντομία, η εκταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41 έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ διευθετούνται και ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, όπως η κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης στην ελληνική επικράτεια.
Επίσης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της εξάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία. Πρακτικά το «αγκάθι» αφορούσε την ΑΟΖ, κάτι που κρατά την Αθήνα διστακτική στο να άρει το εμπόλεμο.
Οι εκκρεμότητες συζητήθηκαν στην πρ χθεσινή, προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι στο περιθώριο της τρίτης διάσκεψης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, στη Ρόδο.
Προχθες, στην εναρκτήρια ομιλία της διάσκεψης της Ρόδου, ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής Αλβανίας και ΠΓΔΜ λέγοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει «το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη “Βόρεια Μακεδονία” και την Αλβανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα είναι μεγάλο κέρδος για όλους μας αυτά τα δύο κράτη που είναι μέρος της συνεργασίας μας να εισέλθουν στην Ενωση».
Η μόνη παραφωνία αφορά την επέμβαση του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα ο οποίος φέρεται να μην εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Έντι Ράμα να προχωρήσει -όπως έχει θεσμικό δικαίωμα να πράξει- στην υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα βαδίζοντας στα χνάρια του Ιβανώφ στην ΠΓΔΜ.
Ο Αλβανός πρόεδρος φέρεται να είναι  υπερασπιστής των τσάμηδων και επιζητεί αναγνώριση.
Τα Τίρανα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος για την υπέρβαση των διμερών προβλημάτων ήταν δύσκολες με έντονες αντιθέσεις και διαξιφισμούς.
Την είδηση δημοσιοποιεί το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων στην ΠΓΔΜ Mak Fax , μαζί με τις δηλώσεις του Ράμα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αρχίζοντας από την οριστικοποίηση του κειμένου της συμφωνίας της Αλβανίας -Ελλάδας, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ήταν τεταμένες.
Ο Ράμα πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να ξεπεράσει τα σημερινά ζητήματα που δημιούργησαν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία.
«Έχουμε επενδύσει στη δημιουργία στρατηγικών μακροπρόθεσμων σχέσεων με την Ελλάδα.
Δεν ήταν τόσο εύκολη όμως η διαπραγμάτευση γιατί κατά τη διάρκεια αυτής υπήρχε μεγάλη ένταση, όχι γιατί θέλαμε να χαλάσουμε  τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, αλλά γιατί επιθυμούσαμε  να διορθώσουμε  όλες τις σχέσεις που είχαν βλαφτεί μετά την αλλαγή του πολιτικού συστήματος στην χώρα», δήλωσε ο Ράμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ιστορική σημασία ότι η Αθήνα κατανόησε  ότι η διατήρηση του εμπόλεμου καθεστώτος  με την Αλβανία είναι παράλογη και δυσφημιστική.
Ο ίδιος είπε ότι δόθηκε καλή λύση για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και  Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η διατήρηση των επικρίσεων της αλβανικής αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία είναι  επιζήμια για την Αλβανία, είναι πέρα για πέρα λάθος.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας έρχεται μετά την οριστικοποίηση του κειμένου της συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών , με το οποίο ξεπερνιούνται τα διμερή προβλήματα.
Η ουσία όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν πάει σε εκλογές , κλείνει άρον -άρον όλα τα εθνικά ζητήματα με σύστημα fast Tack και αυτό είναι επικίνδυνο για την χώρα και τα συμφέροντα της. pentapostagma. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αύριο η προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 15:25:31 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:35   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής έως τις...