Έκπληξη δεν ήταν η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά η επικράτηση του από τον Α' γύρο σημειώνει στο Newpost ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Σπύρος Λίτσας, σε συνέντευξή του στο Newpost.
Ο κ. Λίτσας αναδεικνύει τη νέα, συνταγματική κατάσταση στην Τουρκία με τον Ερντογάν να έχει, πρακτικά, στα χέρια του απεριόριστες εξουσίες. «Πλέον ο Ερντογάν έχει, αν θέλετε, “ανίκητες” συνταγματικές αρμοδιότητες, μπορεί να αποφασίζει για τα πάντα στο εσωτερικό της Τουρκίας» σημειώνει ο κ. Λίτσας, καταδικάζοντας τη Βουλή της Τουρκίας σε ρόλο κομπάρσου. Για τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζει, πλέον, στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν είναι από το ίδιο του το κόμμα και από την ενδεχόμενη πίεση μίας νέας γενιάς πολιτικών.
«Η Τουρκία έχει πλέον ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι ασύμβατο με το δυτικό πολιτικό πολιτισμό και τη φιλελεύθερη δημοκρατία» προσθέτει ο κ. Λίτσας, κτυπώντας παράλληλα το καμπανάκι της εγρήγορσης για τις κινήσεις που μπορεί να επιχειρήσει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην περιοχή της Κύπρου.