Πώς μια γερμανική πολιτική κρίση «ταξιδεύει» σε όλη την Ευρώπη
© Φωτογραφία : SOOC/Aris Oikonomou
Η γερμανική πολιτική κρίση που έχει ως αφετηρία το μεταναστευτικό ζήτημα της Γερμανίας, εμπλέκει τελικά όλη την ΕΕ, απειλεί την παντοδυναμία της Καγκελαρίου Μέρκελ και γίνεται «ευκαιρία» για το ελληνικό χρέος.
Η πολιτική κρίση που έχει σκεπάσει το Βερολίνο και που κάνει την καρέκλα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να τρίζει επικίνδυνα, περνάει μέσα από τα νερά της Μεσογείου και από τα hot spots των κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Το προσφυγικό — μεταναστευτικό ζήτημα κυριάρχησε στην πολιτική αντιπαράθεση που προηγήθηκε των πρόσφατων εκλογών στη Γερμανία, ωστόσο η έντασή του δεν μειώθηκε μετά το τέλος τους. Έτσι, λίγο καιρό αργότερα, το ίδιο ζήτημα που δυσκόλεψε τη Μέρκελ στις εκλογές ήρθε να την «ξαναστοιχειώσει» σε τέτοιο σημείο που πλέον χρειάζεται τη στήριξη των ευρωπαίων ομολόγων της για να μπορέσει διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή στη χώρα της.
Το χρονικό της γερμανικής πολιτικής κρίσης
Ο βαυαρικός βραχίονας των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) δηλαδή, έχει αυξήσει τις τελευταίες εβδομάδες την κριτική του σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο ζήτημα του προσφυγικό.
Περίπου στα μέσα Ιουνίου, η Μέρκελ που είναι πολέμια οποιασδήποτε μονομερούς γερμανικής ενέργειας στο προσφυγικό, απέρριψε πρόταση αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργού Εσωτερικών Χόρστ Ζέεχοφερ.
Η πρότασή του προέβλεπε ότι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα δικαιούνταν είσοδο σε γερμανικό έδαφος.
Λίγες ημέρες αργότερα, οι Χριστιανοκοινωνιστές θα όξυναν ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση με την κυβερνητική τους εταίρο, θέτοντας τελεσίγραφο δύο εβδομάδωνώστε η Καγκελάριος να έρθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους ομολόγους της για να διευθετίσει το ζήτημα και να εμποδίσει περισσότερους αιτούντες άσυλο να έρθουν στη Γερμανία. Μάλιστα, ο Ζέεχοφερ απείλησε με σχετικό υπουργικό διάταγμα που θα προέβλεπε τα παραπάνω, σε περίπτωση που η Μέρκελ δεν κατέληγε σε συμφωνία.
Έτσι, μην έχοντας τον χρόνο να περιμένει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στα τέλη του Ιούνη, η Άνγκελα Μέρκελ συγκαλεί την Κυριακή σύσκεψη με τους ηγέτες εννέα ευρωπαϊκών κρατών υποδοχής μεταναστών μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Ολλανδία.
Η ευρωπαϊκή συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον της Μέρκελ
Στη συνάντηση που έχει συγκαλέσει η γερμανίδα καγκελάριος και που θα προηγηθεί κατά μία εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής, δε θα συμμετέχουν χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, και η Ουγγαρία που δεν έχουν δεχτεί μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό η Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι ίσως και να μπορέσει καταλήξει με τους ηγέτες των κρατών που θα συμμετέχουν στη συνάντηση σε μια απόφαση που θα ικανοποιεί σε έναν βαθμό τουλάχιστον τις έντονες «φωνές» στο εσωτερικό της κυβέρνησής της.
«Βλέπουμε μια ισχυρή ανάγκη να μειώσουμε σημαντικά τις δευτερεύουσες κινήσεις εμποδίζοντας την παράνομη διάσχιση των εσωτερικών συνόρων μεταξύ των κρατών-μελών από παράτυπους μετανάστες και αιτούντες άσυλο και διασφαλίζοντας γρήγορες επαναπροωθήσεις από το αρμόδιο κράτος μέλος», αναφέρει μάλιστα το προσχέδιο της απόφασης της Κυριακής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου