Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Κάλπες ξανά στο προσκήνιο λόγω Σκοπιανού, «μύλος» οι ΑΝΕΛ και στο βάθος... Ποτάμι


Κάλπη

Κάλπες ξανά στο προσκήνιο λόγω Σκοπιανού, «μύλος» οι ΑΝΕΛ και στο βάθος... Ποτάμι

© Sputnik / Kostis Ntantamis
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
1 0  0
«Φωνές» για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση λόγω Σκοπιανού. Συνεχείς οι αποχωρήσεις στελεχών του. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία, επιμένει ο Τζανακόπουλος και κλείνει το μάτι στο Ποτάμι, χαιρετίζοντάς την υπεύθυνη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Σκοπιανό.
Πολιτικές αναταράξεις και σενάρια εκλογών έφερε μαζί της η συμφωνία με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό.
Το κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει και τις όποιες εξελίξεις, είναι τί θα πράξουν οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση που ο Ζάεφ καταφέρει να «περάσει» τη συμφωνία από τη χώρα του και φτάσει τελικά προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η διαβεβαίωση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή ότι θα κάνει το παν για να μην περάσει η συμφωνία, δεν ήταν ικανή για να καθησυχάσει τις ανησυχίες αλλά και την οργή στελεχών του κόμματος, ιδιαίτερα μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες. Το κόμμα φυλλοροεί καθώς οι αποχωρήσεις και οι ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών του είναι συνεχείς.
Οι πιέσεις που δέχεται η ηγεσία των ΑΝΕΛ είναι πλέον ασφυκτικές και πρωτοκλασάτα στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν το βήμα και να ρίξουν την κυβέρνηση, όταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή.
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, είπε στο ραδιόφωνο 247 πως όταν έρθει η ώρα να κυρωθεί η συμφωνία με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα πει «όχι» και θα επανεξετάσει ταυτόχρονα την παραμονή του στην κυβέρνηση.
Πιο αμφίσημη η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Θεόδωρου Τοσουνίδη. Είπε στην τηλεόραση του KONTRA, ότι «οι δρόμοι μας θα χωρίσουν με το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχει χάσμα ιδεών, ανάμεσα στα δύο κόμματα για το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών». Έσπευσε ωστόσο, να διευκρινίσει ότι δεν θα ρίξουν οι ΑΝΕΛ την κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η τετραετία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στον ALPHA ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και μάλιστα θα έχει και πολιτικό κέρδος από τη συμφωνία με την πΓΔΜ.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που το χάσμα με τους ΑΝΕΛ δεν γεφυρωθεί; Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τότε, για να αποφύγει τις εκλογές, η κυβέρνηση θα αναζητήσει σωσίβιο στο Ποτάμι, με το οποίο μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Το Ποτάμι, είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας, ήρθε σε ρήξη με τη Φώφη Γεννηματά και βρίσκεται με το ένα πόδι, εκτός Κινήματος Αλλαγής.
Τη στάση αυτή του Ποταμιού, εξήρε άλλωστε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Χαιρέτισε την «πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα» και την «πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα» του Σταύρου Θεοδωράκη, γιατί λειτούργησε από θέση αρχής στο Σκοπιανό «χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού από την πλευρά του, δηλώνει πως δεν είναι διαθέσιμος να στηρίξει κυβερνητική πλειοψηφία. «Αν φύγει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάμε σε εκλογές», δήλωσε στη συνέντευξή του στο iefimerida.gr ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο και το μόνο σίγουρο είναι πως αρκετοί στην Ελλάδα, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο να μην περάσει η συμφωνία στην πΓΔΜ και έτσι να ξεγλιστρήσουν από πολιτικές προκλήσεις που θα φέρει η έγκρισή της στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μπάιντεν για θάνατο Νασράλα: «Δικαιοσύνη για χιλιάδες Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Λιβανέζους»

  Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 20:14 REUTERS/Mike Segar Τι δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν Share: Share via Facebook   Share via ...