Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστρέφει στις αγορές ο φόβος λόγω Ιταλίας


Ιταλική σημαία

Επιστρέφει στις αγορές ο φόβος λόγω Ιταλίας

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Αναταραχές στις αγορές πυροδότησαν τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης να χαλαρώσει το «ζωνάρι» του προϋπολογισμού, μπαίνοντας σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη.
Υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων βρέθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές και τα ομόλογα της Ιταλίας, με τη «βουτιά» των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας να δοαγράφει 10 δισ. από τη διαπραγματευτική αξία τους, ξυπνώντας τις μνήμες του χάους που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές και στο παρελθόν η χώρα. 
Τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον στόχο για τις δαπάνες, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών για το αντίθετο, όχι μόνο θέτουν τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και αναζωπυρώνουν τους φόβους για το μέλλον της χώρας, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους της Ιταλίας.
Αυτές οι ανησυχίες αποτυπώθηκαν, άλλωστε, ήδη στις αγορές, έπειτα από τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης να χαλαρώσει το «ζωνάρι» του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, ο νέος στόχος για το έλλειμμα στον οποίο συμφώνησαν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (2,4% για το 2019) είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. 
Η τελευταία εξέλιξη οδήγησε σε sell-off στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να χάνει πάνω από 3,7% και τις ιταλικές τράπεζες να γνωρίζουν απώλειες της τάξεως του 7%, ενώ σε «κόκκινο» έδαφος υπέκυψε στο σύνολό του ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη. Επρόκειτο, συγκεκριμένα, για τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών για τις ιταλικές τράπεζες, με τις αποδόσεις των ομολόγων να «εκτοξεύονται». 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε απευθύνει πρόσφατα μήνυμα προς την Ιταλία να κρατήσει υπό έλεγχο το χρέος της, καλώντας τη χώρα να προχωρήσει σε περικοπές των υψηλών δαπανών και να θέσει σε προτεραιότητα τις δαπανές για τις επενδύσεις και τις υποδομές.
Η χθεσινή μαζική έξοδος των επενδυτών υποδεικνύει τις αμφιβολίες των αγορών σχετικά με τη δυνατότητα της ιταλικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Προαναγγελία για παρεμβάσεις και στο ΣτΕ

    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI  Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Δικαστικό Χάρτη μόνο από τη Νέα Δημοκρατία...