Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Τέλος τα capital controls για τις αναλήψεις μετρητών


Ανάληψη μετρητών από ATM

Τέλος τα capital controls για τις αναλήψεις μετρητών

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Απόφαση του υπ. Οικονομικών βάζει τέλος στα capital controls για αναλήψεις μετρητών εντός της Ελλάδας από την 1η Οκτωβρίου. Η σχετική απόφαση στάλθηκε σήμερα για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τερματισμό των capital controls από την 1η Οκτωβρίου για τις αναλήψεις μετρητώνεντός της Ελλάδας προβλέπει τροποποιητική απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τους κεφαλαιακούς ελέγχους.
Με τη σχετική απόφαση που στάλθηκε σήμερα για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργούνται πλέον πλήρως οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των capital controls και απελευθερώνονται έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας.
Την ίδια στιγμή, προβλέπεται η σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα που αφορά στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα.
Επίσης, από την ίδια ημερομηνία επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Το όριο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό (ευρώ ή ξένο νόμισμα) αυξάνεται σε 10.000 ευρώ από 3.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Με την απόφαση, διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό καθώς θα μπορούν να στέλνουν 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
Επιτρέπεται, τέλος, η μεταφορά στο εξωτερικό κερδών και μερισμάτων προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην  Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...