Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

O «Ξενοφών» επιμένει: Προβλήματα από την κακοκαιρία

O «Ξενοφών» επιμένει: Προβλήματα από την κακοκαιρία

EUROKINISSI
Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών», πλήττοντας σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και προκαλώντας προβλήματα και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Ως προς τον μεσογειακό κυκλώνα που εκτιμάται πως μπορεί να εκδηλωθεί την Παρασκευή, θεωρείται όλο και πιθανότερο ως ενδεχόμενο.
Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας μεσογειακού κυκλώνα (medicane) την Παρασκευή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί το βράδυ της Πέμπτης στο νότιο Ιόνιο. 
Εάν αυτό συμβεί, εκτιμάται- πάντα με βάση σημερινά στοιχεία- πως η πορεία του θα είναι βορειοανατολική, δηλαδή θα επηρεάσει τη χώρα περνώντας το Σάββατο κάπου μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης και επηρεάζοντας το απόγευμα της ημέρας Κυκλάδες, Εύβοια και Αττική- και, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 
Μπαίνοντας στις περιοχές αυτές, σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, θα εξασθενήσει, ωστόσο θα παραμείνουν μεγάλες εντάσεις ανέμων και ισχυρές βροχές. 
Όπως υπογράμμισε ο μετεωρολόγος, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, απαιτείται σίγουρα προσοχή, ωστόσο υπάρχουν χρονικά περιθώρια, καθώς πρόκειται για φαινόμενο με σχετικά αργή εξέλιξη, που επιτρέπει παρακολούθηση και έγκαιρη ειδοποίηση: Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως θα χρειαστούν 46 με 48 ώρες για να φτάσει από το νότιο Ιόνιο ως το κεντρικό Αιγαίο. 
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε πως «θα χρειαστεί να περιμένουμε για να σχηματιστεί ο κυκλώνας το βράδυ, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για την ισχύ του και την πορεία του». 
Πάντως, σχετικά με τα περί «Ζορμπά», ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών διευκρίνισε ότι η ονομασία αυτή δεν είναι επίσημη: Η αρμοδιότητα για την απόδοση ονομάτων ανήκει στο ΕΑΑ, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το «Ξενοφών», δεδομένου του ότι ο μεσογειακός κυκλώνας εντάσσεται στο πλαίσιο του εν λόγω κύματος κακοκαιρίας-οπότε, όπως σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, το «Ζορμπάς» αποτελεί ανεπίσημη ονομασία η οποία έχει δοθεί από άλλες πηγές. 
Προβλήματα από την κακοκαιρία
Δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας παραμένουν τα πλοία, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.
Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.
Στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας τα δρομολόγια γίνονται κατά την κρίση των πλοιάρχων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας - Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.
Πάντως καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα η αύριο να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι τροποποιήσεις. δρομολογίων
Διαβάστε επίσης: 
Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η Πυροσβεστική δέχτηκε από το πρωί της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης πάνω από 350 κλήσεις στην Αττική για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.


Για σήμερα Πέμπτη προβλέπονται τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι εξαιρετικά ισχυροί. Κλειστά θα μείνουν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 όλα τα σχολεία του νησιού, όπως κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, βυθίσεις σκαφών σημειώθηκαν σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια, ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων. Ειδικότερα, στα λευκά «ντύθηκαν» οι κορυφές του Ολύμπου, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στο Νυμφαίο της Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Φορολογικές δηλώσεις: Δείτε ποια είναι τα εισοδήματα που απαλλάσσονται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος να πρέπει να καταβληθεί μέχρι και τέλος Ιουλίου 02.05.2024 | 09:56

  Στις 26 Ιουλίου «εκπνέει» η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος να πρέπει να καταβ...