Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα


Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα

© AFP 2018 / Robert Atanasovski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδας θα ψηφίζουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Κλειδί» το ποσοστό συμμετοχής. Υπό την επιτήρηση 500 διεθνών παρατηρητών η διαδικασία.
Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, όπου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ήδη από χθες, υπεβλήθησαν οι πρώτες ψήφοι, αφού διεξήχθη η διαδικασία για ασθενείς, άτομα με αναπηρία, κρατούμενους, όπως και πολίτες του εξωτερικού. Στο σύνολο, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα ανέρχονται σε 1.806.335, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA. 
Το ερώτημα, στο οποίο θα απαντήσουν, είναι: «Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Το κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι εάν θα επιτευχθεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα. Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». 
Ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια έχουν εκφράσει ανεπίσημα την εκτίμηση ότι εάν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να θεωρήσει το δημοψήφισμα επιτυχές, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 50%.
Το κλίμα, χθες ε νόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, χαρακτηριζόταν ως υποτονικό σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος γι΄αυτό δεν ήταν ιδιαίτερο. Όλοι ωστόσο περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην αυριανή ψηφοφορία.
Το αυριανό δημοψήφισμα θα επιτηρήσουν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, αργά το βράδυ της Κυριακής.
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θεωρείται καίριο βήμα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εφ'όσον η συμφωνία λάβει την έγκριση των πολιτών της ΠΓΔΜ, αναμένεται να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στη διαβούλευση το ν/σ ΥΠΕΘΑ: Δεν αναφέρει συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ–Τι προβλέπει για Εφάπαξ-Μεταθέσεις-Πλεύσιμα

  - Τετάρτη, Μαΐου 01, 2024 Το Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ 2024 βγήκε τη νύχτα στη διαβούλευση – ΔΕΝ προβλέπει τίποτα για το συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ - Η δι...