Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΔΑΚΕ: Η επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων δεν ισοδυναμεί με επταήμερη εργασία


ΔΑΚΕ

ΔΑΚΕ: Η επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων δεν ισοδυναμεί με επταήμερη εργασία

© Φωτογραφία: ΔΑΚΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Ευρωεκλογές 2019 (74)
 0  0  0
Στο ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από την επταήμερη εργασία παρενέβη με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, σημειώνοντας πως είναι «τουλάχιστον ανήθικο ο προεκλογικός πανικός να “μετασχηματίζεται” σε πανικό των εργαζομένων».
Για «μονταζιέρα» που θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, με επίκεντρο τα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς εργασίας και του κοινωνικού κράτους, κάνει λόγο η ΔΑΚΕ, με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την επταήμερη εργασία.
Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΚΕ επισημαίνει ότι «εργασιακές σχέσεις και προνοιακές πολιτικές συνιστούν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα ώστε είτε να εξαντλούνται σε δύο γραμμές του twitter, είτε να αναλύονται με όρους “τρολαρίσματος”», ενώ υπογραμμίζει ότι «η “φιλανθρωπία” δεν υποκαθιστά τη δικαιοσύνη που δεν απονεμήθηκε» καθώς και ότι «η φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας, η όξυνση της φορολογικής αδικίας, η διάλυση της μεσαίας τάξης δεν αναστρέφονται με πενιχρά επιδόματα».
Η ΔΑΚΕ παρατηρεί ότι «η 13η σύνταξη είναι πτυχή της κοινωνικής ασφάλισης και ως τέτοια πρέπει να επαναθεσμοθετηθεί. Δεν είναι ποσοστιαίο ή προνοιακό επίδομα, ούτε διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή της ως επίδομα».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επταήμερης εργασίας ή λειτουργίας, η ΔΑΚΕ τονίζει πως «η “σύγχυσή” τους από την κυβέρνηση για προφανείς προεκλογικούς λόγους είναι εγκληματική. Το οκτάωρο, πενθήμερο, η πλήρης και σταθερή δουλειά, η σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι κρίσιμες κατακτήσεις του χθες και απαραίτητες/αναντικατάστατες συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο».
Αναφέρει πως «με την εκτεταμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, φαινόμενα εντατικοποίησης της δουλειάς (6 ή 7 ημέρες χωρίς ρεπό και καταβολή υπερωρίας), καταχρηστικά ευέλικτα ωράρια που "απλώνουν" το ωράριο σε όλη την εβδομάδα, παραβιάσεις στο χρόνο δυστυχώς έχουν γενικευτεί και πρέπει να αποκρουστούν».
«Σε κάθε περίπτωση, η επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης σε ετήσια βάση, επιτρεπτή όχι γενικώς αλλά υπό συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, δεν ισοδυναμεί, και δεν είναι ανεκτό να ισοδυναμεί με επταήμερη εργασία», συμπληρώνει η ΔΑΚΕ. 
«Δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο. Οτιδήποτε άλλο, ακόμη και ως σκέψη, είναι νοσηρό και ειδεχθές, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας», προσθέτει και καταλήγει: «Είναι τουλάχιστον ανήθικο ο προεκλογικός πανικός να μετασχηματίζεται σε πανικό των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου